Хакери ојадили немачки Бундестаг

Хакери ојадили немачки Бундестаг

Франкфурт, Хајделберг – Хакерски напад који се догодио у мају ове године толико је оштетио интернет мрежу немачког парламента (Бундестаг) да су стручњаци проценили да је боље успоставити у потпуности нову мрежу него поправљати квар. Како су сазнали минхенски дневни лист „Зидојче цајтунг” и два регионална јавна канала НДР и ВДР, немачка Савезна канцеларија за безбедност информационих технологија проценила је да интернет мрежа коју користе посланици не може више да буде брањена од хакерских напада и да морају да буду замењени и њени хардверски делови.

Магазин „Шпигл” је у свом онлајн издању објавио да подаци са рачунара у парламенту и даље одлазе непознатом примаоцу, а да ће постављање мреже користећи у потпуности нови хардвер трајати месецима и коштати милионе евра. Портпароли Бундестага нису желели да коментаришу ове медијске наводе, истичући да је на надлежним парламентарним одборима да одговоре на питања о овој теми.

Парламентарци ће расправљати о томе који ће бити следећи кораци Бундестага и да ли је можда потребно тражити помоћ Савезне службе за заштиту Устава, што је немачки пандан српској БИА.

Међутим, управо та идеја је изазвала још више контроверзи код појединих посланика, који се питају да ли тајној служби треба дозволити слободан приступ компјутерима парламентараца. Посланик владајућих демохришћана Ангеле Меркел Армин Шустер критиковао је неповерење које његове колеге имају у уставобранитеље.

„Агенција извршне власти би могла да види шта ради законодавна грана власти, па бисте ви зато радије да будете шпијунирани од (стране) тајне службе. То је лудило”, рекао је за „Шпигл” Шустер, док је његов колега, који је инсистирао на анонимности, додао да је, „узимајући у обзир размере хакерског напада”, оно што се ту догађа „опасно наивно”.

Како су немачки медији још средином маја известили, хакери су успели да прокријумчаре у Бундестагову обезбеђену интернет мрежу прикривени компјутерски вирус, познат као „тројанац”, који су искористили како би им направио својеврсни тунел који им омогућава да узимају податке са хиљада рачунара у оквиру исте мреже. Због тога већ неко време поједини посланици раде са својих приватних рачунара и интернет рутера, јер не верују у безбедност и приватност технологије у Бундестагу. „Нико са сигурношћу не може да зна да никакви подаци, шифре и поверљиви документи нису узети”, каже Петра Зите, шефица посланичке групе опозиционе Левице, док њен партијски колега Јан Корте наводи да више ни о чему не дискутује преко телефона у Бундестагу и свакако не преко мејлова које шаље са Бундестагове интернет адресе.

Док њихова колегиница из опозиције, посланица Зелених Штефи Лемке тврди да бар део Бундестагове компјутерске мреже мора бити замењен, Томас Јарцомбек из владајућих демохришћана сматра да је тврдња да сада 20.000 рачунара мора бити замењено тотална глупост.

Међутим, критике стижу и од посланика социјалдемократа Зигмара Габријела, који су млађи партнер у великој владајућој коалицији. Тако посланик Ларс Клингбајл критикује владу Ангеле Меркел, наводећи да јој политика информисања „катастрофална”.

„Наравно да истрага не треба да буде угрожена, али већина посланика је недељама о овоме сазнавала само преко медија. И даље не постоји јасна слика ситуације нити препоруке како треба да се носимо са претњом”, истиче Клингбајл и позива да проверу целокупног комуникационог система Бундестага, при чему може да замисли и да буде уведена „нова независна мрежа са знатно вишом заштитом”.

Засад нико са сигурношћу не може да каже ко је одговоран за овај хакерски напад, али многи спекулишу да иза свега стоје стране тајне службе. Како пише „Шпигл”, „стручњаци имају индиције да руска спољнообавештајна служба СВР стоји иза ове шпијунске акције”. Иначе, овај хакерски напад догодио се баш на врхунцу такозване БНД афере, у којој је откривено да је немачка Спољнообавештајна служба (БНД) за рачун америчке Националне безбедносне агенција шпијунирала европске политичаре и компаније.

Н. Радичевић, Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Посланик АфД у Бундестагу: Косово ПРОПАЛА држава, регрутни центар радикалних ИСЛАМИСТА (ВИДЕО)

Посланик АфД у Бундестагу: Косово ПРОПАЛА држава, регрутни центар радикалних ИСЛАМИСТА (ВИДЕО)

Посланик Бундестага из Алтернативе за Немачку (АфД) Јенс Кестнер изјавио је данас да је време …

Бундестаг прихватио пакет економских мера тежак 750 милијарди €

Бундестаг прихватио пакет економских мера тежак 750 милијарди €

Немачки парламент (Бундестаг) прихватио је пакет Владиних мера за помоћ економији због штета насталих пандемијом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *