Европа

ХАШКА ИНКВИЗИЦИЈА: Радовану Караџићу доживотна робија

Жалбено веће Механизма у Хагу осудило је данас на доживотни затвор првог председника Републике Српске Радована Караџића због геноцида у Сребреници и злочина пртив човечноасти, кршења закона и обичаја ратовања.

Овом одлуком преиначена је првостепена пресуда Трибунала у Хагу којом је у марту 2016. годфина био осуђен на 40 година.

Иако је одбацило махом све жалбене наводе, и тужилаштва и одбране, жалбено веће сматра да казна од 40 година није била адектавна.

“Жалбено веће је сагласно са Тужилаштвом да је казна од неадекватна с обзиром на тежину Караџићевих кривичних дела, као и да је казна претресног већа неразумна и неправична”, рекао је у облазложењу одлуке председник Жалбеног већа судија Ван Јосен из Данске.

Он је додао да је претресно веће је погрешило када је изрекло казну од 40 година.

Караџић је поново осуђен за 10 од 11 тачака оптужнице.

Жалбено веће Механизма у Хагу потврдило је да Радован Караџић (73) није крив за геноцид над муслиманским становништво у седам општина БИХ у периоду од 1992. до 1995.

Овом одлуком потврдило је првостепену пресуду у делу којим је по овој, првој и једињој од 11 тачака оптужнице био ослобођен од оптужби.

Караџић је осуђен по тачкама:

1.Није крив по тачки један yа гениоцид у седам општина БИХ у периоду 1992 – 1995.

Жалбено веће сматра да није било геноцида на територији општина Братунац, Приједор, Власеница, Зворник, Сански Мост, Фоча и Кључ почињен геноцид, али јесте утвидило да су почињени други ратни злочини у тим општинама од 1992. до 1995., који су били координирани иy врха Репубике Српске

 1. Крив је по тачки два за геноцид у Сребреници
 2. Крив је за прогон цивила и злоцине против цовецности
 3. Крив је за истребљење становништва
 4. Крив је за убистава, злочин против човечности
 5. Крив је за убиства, кршење закона и обичаја рата
 6. Крив је за прогон и депортације, злочин против човечности
 7. Крив је за нехумана дела, насилно премештање и друге нечовечне злочине
 8. Крив је за кршење закона и обичаја ратовања
 9. Крив је за незаконите нападе на цивиле
 10. Крив је за узимање талаца, припадника УНПРОФОР-а

Жалбено веће сматра да је судско веће, које је изрекло првостепену пресуду правилно закључило да није било геноцида на територији општина Братунац, Приједор, Власеница, Зворник, Сански Мост, Фоча и Кључ, али да јесу почињени други ратни злочини у тим општинама од 1992. до 1995, који су били координирани из врха Републике Српске.

Осим једног делимицно усвојеног захтева (број 31) Караџића, сви остали наводи из жалбе су одбијени, поред осталог и онај којим је оспоравао правичност суђења.

Према ставу жалбеног већа одбрана Радована Караџића није успела да докаже да није крив за масакр у Сарајеву, на Маркалама, каи ни за “терорисање становника Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем током вишегодишње опсаде главног града БиХ”, рекао је председник Жалбеног већа Ван Јосен.

Веће је, како је додао, утврдило да је Караџић знао и за убиства у јулу 1995, након пада Сребренице.

“Жалбено веће није нашло грешке у резоновању првостепених судија у вези с прогоном Бошњака с подручја Сребренице”, навео је судија Ван Јосен.

Прогон Бошњака са подручја Сребренице се односи на присилно пресељење жена, деце и стараца са подруцја Сребренице, а касније убиствима мушкараца и дечака, подсетио је судија.

Такође није доказао да није имао намеру да почини геноцид, као и да није, као вођа босанских Срба, кажњавао оне који су чинили злочине, додао је судија.

“Караџићеви наводи да је он проглашен одговорним за то, само зато што је председник су неуверљиви”, пренео је судија Ван Јосен.

Према ставу Жалбеног већа, одбрана није успела да докаже ни да је веће донело погрешне закључке у пресуди у којој је осуђен за злочине у 20 босанских места”, рекао је председник Жалбеног већа.

Говорећи о узимању припадника УНПРОФОР-а за таоце 1995. године, жалбено веће је сматра да Караџић није успео да докаже да је особље УН-а законито приведено.

Након изрицања казне, у судиници су се нмогли чути пљесак, али и звиждуци.

Караџић је пресуду саслушао мирно седећи на свом уобичајеном месту месту.

Читање сажетка пресуде, трајало је око сат времена са одложеним преносом од 30 минута из безбедносних разлога.

ПЉЕСАК И ЗВИЖДУЦИ

Након изрицања казне, у судници су се могли чути пљесак, али и звиждуци.

Караџић је пресуду саслушао мирно седећи на свом уобичајеном месту месту.

Читање сажетка пресуде, трајало је око сат времена са одложеним преносом од 30 минута из безбедносних разлога.

Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

 1. ‘Ajde!?
  A mi milsili da ste ljudi!?
  Kad bi se salili!
  Vi ste svi tamo reper za prodane pedere koji ce i svoju rodjenu decu (ako ih uopste imate) da prodaju zarad sake dolara, da dopune dzepove onako usput.
  Nevidjena gomila matorih bezvrednih ofucanih i dronjavih od silnog brisanja nogu o njih krpetina koje odlicno predstavljaju svu primitivnost, zlobu, llcemerje i divljastvo trulezi sa zapada.

 2. ne mora se niko sa mnom slagati, ali pravo na osvetu smatram ispravnim i nuznim, jer nije ispravno lice okretati da bi te neko samarao, sto navika postaje, i ,,priznanje krivice,, u ocima i ,,glavi,, ubice. — ne znam da li je ona prica o ,,sportistima,, koji iz kombija iskacu, cekicima zlikovca i ubicu iscekicaju pa bez traga nestanu, istinita, al takva zahvalnost za zlo ucinjeno je nuzna.
  — kad se prihvatite posla za malo para, gazda ce miosleti da va je dosta dao, pa ce tesko platu podizati. — kad nekome dobro cinite taj ce po vama traziti to uvek ciniti. — osveta je prirodno i neosporivo pravo.
  — u tri rata krvatima oprastasmo, arnautima umesto kazne davasmo a turcima navike svoje ciniti dozvolismo i svi nam zlom vratise.
  — ko misli da vucicodlacic, dotumarali iz bosanskog ustasluka i malo cega Srbskog ima u sebi, vara se. — tom zlikovcu koji vrsi genocid nad Srbskim Narodom nije ovde mesto i mora biti po pravu procesuiran i isteran ziv ili upakovan, zajedno sa porodicom.
  — kad bi smo se prava drzali ne bi smo ovo prezivljavali i u svojoj zemlji robovi tudjina bili, niti bi se prema nama ovako odnosili.

 3. Ove sudije su pokupovale diplome ili pojma nemaju o djelima za koje sude. Ovim presudama necete spasiti zlocince koji su nezakonito bombardovali Republiku Srpsku i Srbiju. Odgovarat ce kad tad za te zlocine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!