Дарко Шарић осуђен на 15 година затвора

0
(0)

БЕОГРАД – Специјални суд у Београду осудио је данас у поновљеном поступку Дарка Шарића на 15 година затвора због организовања кријумцарења кокаина.

Шарић је осуђен на максималну казну и остаје у притвору.

Дарко Шарић је осуђен као организатор групе која је прокријумчарила 5,7 тона кокаина из Јужне Америке у Западну Европу током 2008. и 2009.

Његови сарадници и припадници групе осуђени су на казне од годину до 15 година затвора, док су двојица окривљених ослобођени оптужби за помагање извршиоцима после извршног кривичног дела.

Ова пресуда је изречена у поновљеном поступку, након што је Апелациони суд укинуо првостепену пресуду из јула 2015., којом је Шарић био осуђен на 20 година затвора, а остали на вишегодишње затворске казне.

Апелациони суд је тада оценио да је првостепени суд прекршио закон када није применио блажи закон који је донет 2005. године.

Према Кривичном законику из 2005. године за неовлашћену производњу и стављање у промет опојних дрога запрећена је казна од 5 до 15 година затвора, па је Шарић овога пута осуђен на максималну законску казну.

Првом првостепеном пресудом коју је укинио Апелациони суд, Шарић и остали били су осуђени по одредбама закона које су ступиле на снагу 11. септембра 2009. године.

Казну од 15 година затвора суд је изрекао и Горану Соковићу који је у бекству, такође као организатору групе, док је Жељко Вујановћ, као трећи организатор осуђен на 14 година затвора.

Тројица сведока сарадника добили казне од од пет до десет месеци затвора.

Ово је првостепена пресуда коју је Специјални суд изрекао након поновљеног суђења и на њу осуђени, њихови браниоци као и тужилаштво за организовани криминал имају право жалбе Апелационом суду.

Прву првостепену пресуду, којом је Шарић био осуђен на 20 година затвора, а остали на вишегодишње затворске казне, укинуо је Апелациони суд у јуну 2016. године и наложио понављање суђења.

Специјални суд сматра да је током поступка утврђено да су Шарић, Соковић и Жељко Вујановићи и сада покојни Драган Дудић Фриц организовали транспорт кокаина из Уругваја, Бразила и Аргентине тако што су припадницима групе давали усмене налоге шифрованом комуникацијом, а ови су их извршавали.

Као припадници групе осуђени су Марко Пандрц на 13 и по година затвора, Ненад Новаковић на јединствену казну од 13 година, Бошко Недић, Дарко Тошић и Никола Димитријевић осуђени су на по 13 година затвора.

Петар Обрадовић добио је 12 година затвора, Милош Цајић и Милан Миловац осуђени су на по 11 и по година затвора, а Родољуб Радуловић звани Миша Банана 11 година затвора.

На по 10 и по година затвора осуђени су Мијајло Ђоковић, Владимир Рачић Марко Рачић, Борислав Туњић као и Небојша Сретеновић, а Живко Сибински 10 година затвора.

Бобан Стојиљковић добио је две и по године због неовлашћеног ношења оружја, а Марко Дабовић годину дана затвора због кривичног дела фалсификовање исправе, док су обојица ослобођени од оптужбе да су извршили по једно кривично дело удруживања ради вршења кривичних дела и неовлашћено стављање у промет опојних дрога.

Сведоци сарадници тужилаштва Драшко Вуковић, Радан Адамовић и Небојша Јоксовић осуђени су на осам, 10 и пет месеци затвора.

Мирко Кнежевић и Милош Николић су ослобођени од оптужби да су извршили помоћ учиниоцу после извршеног кривичног дела.

Судско веће није прихватило предлог Тужилаштва за организовани криминал да од окривљених буде одузето 47 милиона евра колико су, како тврди Тужилaштво, они незаконито стекли продајом наркотика.

Судија Синиша Петровић је рекао да Тужилаштво није понудило доказ како је дошло до тог износа.

Шарићевој групи је поновљено суђење по јединственој оптужници спојеној од ранијих шест оптужница, којом се терете за шверц више од 5,7 тона кокаина из Уругваја, Бразила и Аргентине у западну Европу током 2008. и 2009. године.

Он је четири и по године био у бекству, а српским српским властима се предао 18. марта 2014. године, од када се налази у притвору, док се сви остали сада бране са слободе.

Осморица оптужених су још у бекству.

Шарићу, Сретеновићу и Обрадовићу суд је данас продужио притвор, а Вујановићу и Цајићу кућни притвор.

Раније је троје правоснажно ослобођено оптужби, а деветорица су закључила споразуме о признању кривичног дела према којима су осуђени на укупно 69 година и три месеца затвора.

Заједно са овим казнама Шарићева група добила је скоро 300 година затвора.

Према оптужници, чланови Шарићеве организоване криминалне групе међусобно су комуницирали преко СМС порука и шифрованих телефонских бројева, мада су им полиција и домаће и стране тајне службе ушле у траг, па је прво хапшење ове групе уследило у Уругвају 15. октобра 2009. године и истовремено у Србији у акцији „Балкански ратник“.

У Специјалном суду у Београду Шарићу се у посебном поступку суди због оптужби за прање пара у Србији убацивањем новца стеченог кријумчарењем кокаина у легалне токове.

Шарић и још 17 окривљених у том процесу терете се за прање око 22 милиона евра.

ШАРИЋЕВ АДВОКАТ НАЈАВИО ЖАЛБУ НА КАЗНУ ОД 15 ГОДИНА ЗАТВОРА

Адвокат Дарка Шарића, Радослав Баћевић најавио је данас да ће поднети жалбу на пресуду Специјалног суда којом је његов клијент осуђен на 15 година затвора због шверца кокаина јер је, како је рекао, „веће само преписало оптужницу“.

Баћевић је новинарима после суђења рекао да је веће Специјалног суда требало да расправи сва спорна питања које је навео Апелациони суд.

„Веће не само што није расправило ниједно спорно питање већ је само преписало пресуду. Стиче се утисак као да веће није ни прочитало одлуку Апелационог суда“, казао је адвокат.

Баћевић је додао да је веће из одлуке Апелационог суда уважило само да је потребно применити блажи закон.

Прочитајте још – Тужилац: Сведоци терете Шарића

Судско веће Специјалног суда у Београду осудило је раније данас у поновљеном првостепеном поступку Дарка Шарића за шверц кокаина на 15 година затвора, смањивши му тако казну за пет година.

Казне су смањене и Горану Соковићу са 20 на 15 година и Жељу Вујановићу са 18 на 14 година.

Апелациони суд је укидајући првостепену пресуду оценио да је судско веће применило погрешни кривични законик и изрекло строже казне него што је то могло, уместо блажег закона где је максимална казна 15 година затвора.

Агенције

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Младића који је из протеста улетео у обреновачку касарну са мигрантима осудили на осам месеци затвора!

5 (2) ФИЛИП Радовановић (23) који је почетком маја ухапшен у Обреновцу, данас је, након …

Милан Јовановић: Чуди ме да је Симоновић још на слободи

5 (2) Суђење окривљенима за паљење куће и целокупне животне имовине новинара Милана Јовановића, после …

Један коментар

  1. sitan ulov kakvih mi imamo parazita, lopovcina i mafijasa; al treba vodu zamutiti, mnogo toga sakriti i od komarca magarca napraviti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend