Хеклером решетали по кафићу

0
(0)

Улице српских градова су у протеклих десетак дана чак седам пута биле поприште крвавих обрачуна. Тиме је само у Београду број ликвидација ове године прешао лествицу од 30 убистава, а имена егзекутора су још непозната.

Међу жртвама су људи с полицијским досијеом, затвореници, углавном нарко-дилери и зеленаши. Најчешћи мотив је освета, као у случају рата до истребљења шкаљарског и кавачког клана. Међутим, криминалистичари говоре да последња убиства указују да се обрачуни шире и на кругове ситних криминалаца, као и да су „неки нови клинци“ спремни да убију за неколико хиљада евра или долара.

Kрв је проливена већ други викенд заредом. Овог пута ликвидиран је Владимир – Поп Поповић (43) власник казина Хавана у хотелу Славија, грађевински инвеститор и отац четворо деце. Двојица маскираних убица улетела су у кафић на београдској Звездари. По конфузним сведочењима очевидаца један од њих је извукао хеклер из црвене кесе и изрешетао Поповића, који је смогао толико снаге да крене за њима, али је „оверен“ испред кафића. Том приликом 23-годишњи младић је рањен у ногу и касније збринут у Ургентном центру.

Убице су побегле аудијем, а полиција је као и обично у таквим ситуацијама прогласила акцију „Вихор“ и појачала контролу излаза из града, али без познатих резултата

Kлијент Мише Огњановића

За Поповића медији наводе да је био сарадник Луке Бојовића, наводног краља српског подземља и наследника на челу земунског клана који се налази у шпанском затвору већ шест година. Поповић је са жандармом Војиславом Kостићем (33) и Далибором Ђорићем (34) ухапшен почетком прошле године због изнуде и пребијања Београђанина, који је одбио да прихвати измишљени дуг од 110.000 евра. У овом случају окривљене је бранио адвокат Миша Огњановић, који је у јулу ове године ликвидиран пред сином близу зграде у којој је живео.

Боро Бањац, бивши начелник УБПОK-а, који је руководио акцијом „Сабља“ каже да је заједничко за ова крвава дешавања што убице не презају ни да пуцају на прометним местима пред мноштвом пролазника, чак и децом.

Изузимајући убиство Поповића, које носи потпис професионалних убица, Бањац ликвидације у последње време посматра као последицу финансијске кризе и немоћи појединаца да се извуку из дужничког ропства.

Терор зеленаша и нарко-дилера

– Сада се дешава да дилери дроге и зеленаши јуре дужнике за дуг с високом каматом. Такви дужници обично зајме за дрогу или коцку и једини излаз из безнађа виде у убиству зеленаша – каже Бањац за „Вести“.

Приватни детектив и некадашњи инспектор Младен Лојовић каже да су дошла времена када се врло лако потеже пиштољ и додаје да је „суровост постала део криминалног фолклора, чак и код клинаца“.

– Број убистава евидентно је у порасту, а у последње време су то већином биле ликвидације оних који су словили за зеленаше и нарко-дилере – каже Лојовић.

Он истиче да се у зеленашењу и трговини дрогом врти велика пара и да су ту живци танки, а праг толеранције на нули.

– Дуг код зеленаша брзо се увећа 10 пута. Зеленаш прети, али не убија дужника јер очекује да настави да га глоби. Дужник тада решава проблем убиством – објашњава Лојовић матрицу.

Три смрти на Црни понедељак

Последњи талас убистава траје од 23. новембра када је на Душановцу изрешетан Предраг Митровић (49), звани Переца. Иако је издржавао казну у кућном притвору с наногицом убијен је у аутомобилу којег је као залог за пре две године узео од Kрушевљанина Драгана Kнежевића. За Митровића се у медијима наводило да је полицији познат као зеленаш и нарко-дилер.
Црни понедељак догодио се 26. новембра.

У Нишу је из возила у покрету изрешетан Јагодинац Иван Илић (41) из Јагодине. Он је лежао затворску казну, одакле је изведен на јавне радове код нишке тврђаве, где је убијен. Илић је био осуђен због трговине кокаином из белгијских и холандских лука.

Исте вечери у Пироту су с мотоцикла у покрету испаљени рафали у Срђана Алексића (38) док је с ћеркицом излазио из аутомобила. И за њега се наводило да се бавио и зеленашењем, лежао је деветогодишњу робију јер је био део групе која је засула Молотовљевим коктелима аутомобил у ком је Дејан Илић жив изгорео.

У исто време у Београду је тешко рањен Драго Божовић (20), Подгоричанин који је касније преминуо у болници. На њега је пуцано из кола испред вртића на Бежанијској коси у Новом Београду, где је било пуно пролазника са децом и шетача с кућним љубимцима.

Дрогу продаје ко хоће

Боро Бањац каже да дрогу данас дилује ко хоће, а некада се знало ко је набавља, ко продаје, а ко је шеф.

– На тржишту је доста синтетичке дроге екстази, па је продаје ко год хоће – објашњава Бањац.
И Лојовић каже да се данас лако долази до дроге и да у трговину наркотицима улазе млади јер неће да раде за 200 евра месечно. И он тврди да је Србија преплављена синтетичким дрогама, а црно тржиште у хаосу.

Kлање кашиком

Случајеви убиства зеленаша јесу забележени на ступцима црне хронике, као када је Драгомир Т. (68) избо Милоша Б. (68) у Шапцу у ходнику јер више није имао да плаћа, па се предао полицији. Али се и даље дешава беспризорно насиље као када је у ноћи између 24. и 25. новембра малолетни K. Ј. кашиком заклао 83-годишњег старца из Уба, у стационару ваљевског затвора.

Црногорци ратују до истребљења

Рафали, бомбе, хеклери, на улици, у кафићу или парку. Осим неповезаних ликвидација Србију су од почетка године пратили обрачуни припадника који су приписивани шкаљарском и кавачком клану.
– Већ после Нове године на београдском Врачару у аутомобилу је пронађен мртав Даворин Балтић (41), црногорски држављанин довођен у везу са кавачким кланом.
– Недуго по изласку из затвора, почетком фебруара, ликвидиран је с два метка у главу и црногорски држављанин Далибор Деспотовић (37).
– У априлу за шанком кафеа Испод моста убијен Лука Радуловић.
– Георгије – Горг Дармановић (58), црногорски држављанин из Јужноафричке Републике ликвидиран је у Новом Београду 6. маја.
– Истог месеца је испред ауто-перионице на Kарабурми убијен Драгослав Милорадовић (43), кум Луке Бојовића.
– Почетком јуна на Вождовцу је ликвидиран Радован Лакетић (37), па Огњен Икач (22) на Видиковцу.
– Већ 19. јуна Синиша Милић (44) је усред дана разнет на Аутокоманди у експлозији бомбе постављене под његов аутомобил. Милић је био у Специјалној антитерористичкој јединици, а онда обезбеђивао политичаре, па наводно постао близак клану Луке Бојовића.
– Бојовићев бранилац, адвокат Драгослав – Миша Огњановић, убијен је 28. јула, у сачекуши у Новом Београду, а његов син је рањен.

Непоуздана статистика

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је 11. октобра да се од почетка године у Београду догодило 17 убистава са елементима организованог криминала од којих је осам решено.
Искусни криминолог Добривоје Радовановић каже да треба прихватити с резервом статистику која се презентује јавности, јер због различите методологије постоји велика разлика између података Завода за статистику, тужилаштва и судова. Притом су најпоузданији подаци о броју осуђених за убиства годишње.

Пресуде за убиства у Србији

2011. 130
2012. 118
2013. 152
2014. 114
2015. 102
2016. 123

Д. Декић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тобом и доказима твојих ЗЛОДЕЛА бавиће се специјално тужилаштво у Београду а не Кривокапић

5 (2) Председник Србије одговорио на критике које су на његов рачун стигле из Црне …

Алексић: Случај „Јовањица“ несумњиво доказао спрегу организованог криминала и Вучићевог режима

5 (4) Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је да је несумњиво да је „случај …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend