Помоћник министра одбране Милорадовић украо и продао планове за хаубицу НОРА!?

0
(0)

Техничка документација која је неопходна како би се направила самоходна хаубица НОРА Б-52, понос домаће наменске индустрије, према Данасовим изворима, пре неколико месеци је копирана и изнета из Војнотехничког института (ВТИ) и достављена предузећу „БНТ – Творница машина и хидраулике д.о.о.“ из Босне и Херцеговине.

На тај начин, додају наши саговорници који су инсистирали на анонимности, самоходна хаубица калибра 150 милиметара која значајно подсећа на НОРУ, почеће да се производи у Босни. Оно што ће значајно отежати тржишну позицију нашег оружја, је што ће ова самоходна хаубица бити упадљиво јефтинија, пошто у њену цену нису урачунати развојни трошкови.

Kако нам је речено, особа која је наводно изнела конструкциону документацију је Ненад Милорадовић в. д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе. Наводно, он је сам ушао у Војнотехнички институт и преузео документацију, што су преко органа безбедности пријавили запослени у овом институту.

Ову тему у јавност је изнео Никола Лунић, капетан бојног брода у пензији и члан Демократске странке. У ауторском тексту за Данас Лунић је истакао да је „јасно да постоји основ сумње да је учињено кривично дело злоупотребе службеног положаја, одавања службене тајне, али и трговине утицајем“.

Он је у свом тексту навео да изгледа да се Војнобезбедносна агенција „у досадашњем раду придружила Загорки Доловац у чврстом, менаџерски профитабилном и партијски интересном сну“.

„И сада и ВТИ, али и шира јавност, гледа у новог директора ВБА са питањем (и надом) да ли новопостављени директор има утицаја и снаге да процесуира чак и до сада заштићене функционере, а не само припаднике ВС нижег чина и положаја који неовлашћено носе мобилне телефоне у просторијама Министарства одбране“, навео је Лунић.

Он у тексту наводи и фирму „ДЛС Специјални системи д.о.о. Београд“ као посредника између босанске фирме „БНТ – Творница машина и хидраулике д.о.о.“ и евентуалних купаца самоходних хаубица. Директор ове фирме Слободан Јарамаз, у кратком разговору за Данас демантовао је да има икакве везе са „БНТ – Творница машина и хидраулике“, као и са копираном техничком документацијом.

– То уопште није тачно. Ми се никада нисмо ни бавили калибром од 155 милиметара – рекао је Јарамаз. Он је казао да познаје помоћника министра Милорадовића, али и негирао да постоји било каква пословна веза између њих.

Kомпанија „ДЛС Специјални системи д.о.о. Београд“ основана је у марту 2015. године са хиљаду динара оснивачког капитала и од тада бележи вртоглави успех. Нето добит ове компаније у прошлој години износио је 619.721 евра, што је 2.226 одсто више него претходне године. У фирми ради 30 запослених, а профит по запосленом износи око 20.000 евра.

ВБА и Министарство одбране ћуте

Покушали смо у току јучерашњег дана да добијемо одговоре од Војнобезбедносне агенције и самог Ненада Милорадовића, али они до закључења овог броја Данаса нису стигли.

Пише: В. Јеремић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Миленко Васовић: Иста екипа черупа Kрушик и Телеком

5 (4) Тачност навода из наслова уочава свако ко мисли својом главом. Kрушик – Телеком, …

Војислав М. Станојчић: Београдилиште менаџера Весића (док Аца Србин брани Кошутњак)

5 (4) Све ће поново да раскопају, прекопају, опет асфалтирају, па ће ако Бог да …

2 Коментара

  1. У Србији се неко бави политиком да би профитирао на издаји земље.

  2. Ko је из војног врха одговарао за издају земље? Ко је одговарао за шверц оружја? Ко је одговарао за потписивање штетних уговора? Ко је одговарао за крађу?
    Чак и Перишић кога су ухватили са све документације, са директором ЦИЈ’е кога су на брзака „упокојили“американци, ни његово суђење није завршено…..
    Тако су се охрабрили разни ликови са звучним титулама , па се и не крију, иза министра…. Држава , то сам ја!“Бато, бизнис је то…….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *