fbpx

Хоће ли силеџија Чмарак коначно завршити у затвору?

0
(0)

Нови Сад – Лидеру Лиге социјалдемократа Војводине Ненаду Чанку поново се суди због туче у кафани „Тако је суђено” јер је Виши суд у Новом Саду укинуо ослобађајућу првостепену пресуду и предмет вратио на поновно одлучивање због битних повреда одредаба кривичног поступка.

Због тога, како се додаје у образложењу у које је „Политика” имала увид, ни чињенично стање није могло бити потпуно и правилно утврђено, нити је првостепени суд на правилан начин могао применити кривични закон.

Да суђење мора кренути из почетка, одлучено је још у јулу, али се о томе сазнало тек прекјуче, за када је био заказан нови главни претрес у Основном суду. Он ипак није и одржан јер се Чанак није појавио у судници, па је судија Тамара Куцурац одлучила да претрес одложи за 19. септембар.

Чанак се и у поновљеном поступку, као првоокривљени, терети за наношење лаких телесних повреда Павлу Лешановићу из Београда и угрожавање безбедности Лешановићевом возачу Бојану Каришику. Према оптужници, повреде Лешановићу нанео је штапом, а Каришику је претио пиштољем.

Када је 30. марта ослобођен кривице, вест је шокирала одбрану оштећених, али и јавност, док ју је Чанков адвокат Милан Ђукић прокоментарисао као „велики дан за правосуђе у Србији” и „доказ да се може, без обзира на околности, суди непристрасно”.

Адвокат Ђукић сада не жели да коментарише одлуку Вишег суда, али каже да остаје при томе да је првостепена пресуда била добра. „Просто је чињеница да је укинута”, каже он за „Политику”.

Окривљени, како се то чуло прекјуче у судници, није дошао на нови претрес јер није примио позив. Судија је, међутим, навела да је позив примила жена која се у његовој кући представила као „домаћица” и оставила личне податке, али је одбрана указала да се то не може сматрати уредном доставом.

Лешановићев адвокат Горан Петронијевић потврђује да је за кривични поступак потребан лични пријем позива, али се пита колико вероватно може бити да неко има кључ од Чанкове куће, да ту седи, представља се као домаћица и даје личне податке, прими позив – а да га онда не преда.

„Сигуран сам да је Чанак знао за позив, који су иначе примили његови браниоци. То је извргавање руглу правосуђа”, каже за „Политику” Петронијевић.

Позив ће оптуженом сада, додаје адвокат, бити послат на адресу Скупштине Србије, где је Чанак посланик и на адресу становања, путем полиције.

Чанак је на прошлом суђењу признао да је ударио Лешановића – тврдио је, руком, а не штапом, навео је при том да су ту биле још две особе, али да оне нису учествовале у инциденту, па није желео ни да открива њихова имена. Суд није поверовао Чанку да две непознате особе нису учествовале у тучи, али није ни тражио њихово привођење упркос изјави возача Каришика да је препознао једног од њих, који су, тврди, ипак тукли Лешановића.

„Лако је било утврдити ко је то јер је Чанак дошао службеним возилом. Требало га је довести на препознавање, али то није учињено. Много се учинило на заташкавању”, каже Петронијевић.

Како се наводи у решењу Вишег суда, у поновљеном поступку суд ће отклонити битне повреде одредаба кривичног поступка на које му је указано, при чему ће имати у виду и остале наводе изјављене жалбе основног јавног тужиоца у Новом Саду, извешће све потребне доказе као и у ранијем поступку, а по потреби и нове, посебно указујући на поновно саслушање вештака судске медицине који ће се децидно изјаснити у погледу механизма повређивања и квалификација повреда које је задобио оштећени Павле Лешановић.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Одређен притвор за 19 особа због кршења изолације

0 (0) У току прошле ноћи за укупно 19 особа одређен је притвор због кршења …

Нови Пазар: Збијали шале у вези са короном, па завршили у притвору

1 (1) Припрадници Министарства унутрашњих послова у Новом Пазару привели су данас више лица из …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *