Христос се роди!!!

Христос се роди!!!

Београд — Православни верници који поштују јулијански календар славе Божић – рођење Исуса Христа, најрадоснији хришћански празник. Србија данас свима честита празник – Христос се роди!!!

Божић је, уз Ускрс, један од два највећа хришћанска празника. То је дан када се слави рођење Христово и када је дух малог Исуса свеприсутан међу људима, доносећи им мир и праштање. Припреме за Божић почињу 40 дана пре 7. јануара, када почиње Божићни пост који представља прочишћење духа и тела пред најрадоснији догађај у православљу.

Од Божића до Богојављења, људи се у Србији поздрављају речима „Христос се роди“, а отпоздрављају са „Ваистину се роди“.

 

Од Божића до Богојављења, људи се у Србији поздрављају речима „Христос се роди“, а отпоздрављају са „Ваистину се роди“.

Божић је празник целе породице и зато се очекује да она током празничних дана буде на окупу, а прати га велики списак народних обичаја, попут ломљења погаче.

Како је за Тањуг објаснила етнолог Народног музеја у Чачку Снежана Ашанин Срби Божић обележавају од памтивека додавши да се Бадњаком, односно божићним дрветом у кућу уноси срећа, здравље и напредак.

Уз дрво, дарује се и жито да би наредна година била плодна.

Обавезно је и уношење сламе, подсетила је она, јер је то обичај још из предхришћанског периода и зато што се на тај начин, како каже, приноси жртва духу Христа који је и рођен на слами.

„На Божић се окупља цела породица. Тада се чесница окреће у смеру кретања Сунца. Као жртва се најчешће приноси прасе, које представља награду укућанима за четрдесетодневни пост“, вели Ашанинова.

Она је навела и да обичај налаже да укућани првог госта на Божић, положајника, дарују поклонима и госте најбоље што могу, јер он симболизује божанство.

Осим Српске православне цркве, Божић се по јулијанском календару слави и у руској, грузијској и македонској цркви, Јерусалимској патријаршији, а обележавају га и Копти.

 

Србија данас

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Христос се роди!

Христос се роди!

Српска православна црква и вјерници прослављају Божић, дан рођења Исуса Христа, најрадоснији хришћански празник. Свима …

Предраг Kон опет сеје страх и припрема терен да нас стрпа у карантин за Божић

Предраг Kон опет сеје страх и припрема терен да нас стрпа у карантин за Божић

Епидемиолог и члан Kризног штаба др Предраг Kон изјавио је да је у погледу епидемиолошке …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *