ОСKРНАВИЛИ АРХЕОЛОШKО НАЛАЗИШТЕ НА ПЕШТЕРУ: Вандали нанели велику штету српском културном наслеђу!
Извор: ФОТО/РИНА

ОСKРНАВИЛИ АРХЕОЛОШKО НАЛАЗИШТЕ НА ПЕШТЕРУ: Вандали нанели велику штету српском културном наслеђу!

Узвишење Тројан код Сјенице део је заштићеног подручја Специјалног резервата природе Пештерско поље. Ово узвишење, са јединственим тресавама у свом подножју, је и једно од ретких познатних древних светилишта, а ту су се налазила и различита утврђења током историје. Међутим, то није спречило бахате појединце да оскрнаве ову локацију.

Активисти Друштва за заштиту и проучавање птица Србије су током спровођења пројекта у више наврата посећивали брдо Тројан, а приликом обиласка активисте су непријатно изненадиле рупе налик ископинама различитих старости на више локација.

“Жалосно је пронаћи више од 10 рупа око самог врха Тројана које су за собом оставили пљачкаши археолошких налазишта и тиме нанели неповратну, непроцењиву штету”, каже Марко Шћибан из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије и додаје:

“Поред тога што ово прекопавање ружи ову туристичку атракцију свакако представља један од примера тешког непоштовања према заједничком културном и природном наслеђу”.
Он наглашава и да је ово узвишење и веома значајно станиште за ретке врсте птица, а управо на овом месту најчешће су бележили угрожене ушате шеве.

“Тројан представља јединствен и врло значајан локалитет за наш биодиверзитет и културно-историјску баштину. Пре него што је подручје било заштићено већ је било случајева каптирања извора, тако да сада још свеганеколико поточића тече његовим падинама. Даље каптирање извора је након стављања под заштиту најстроже забрањено”, рекао је Шћибан и додао:

“Разлог је то што се на њима налазе мале јединствене тресаве са патуљастом мешинком којој је то једино станиште на Балканском полуострву, као и низ других специфичних тресавских биљака и животиња”.

Чувари Специјалног резервата природе “Пештерско поље” успели су да ухвате једног пљачкаша и случај пријаве надлежнима, али то није био довољно да се пљачкаши застраше и овакав вид уништавања културног и природног наслеђа овог простора заустави.

(Мондо/РИНА)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Адвокати најавили протест због Рио Тинта, придружују се грађанима и нуде помоћ (видео)

Адвокати најавили протест због Рио Тинта, придружују се грађанима и нуде помоћ (видео)

У Србији се у овом моменту догађа народ који је започео процес враћања државе у …

Општа и масовна блокада путева у суботу биће много дужа и шира од најављене!

Општа и масовна блокада путева у суботу биће много дужа и шира од најављене!

Савез еколошких организација Србије (СЕОС) саопштио је данас да ће блокада путева у суботу, почев …

2 Коментара

  1. То су сигурно ова муслиманска 100ка Угљанина

  2. ПерунГромовник

    Konvertovani “srbi” alijas mudzosi sa Peštera jedu govna, treba svakog ko se uhvati na licu mesta streljati, bez milosti! Isto važi i za pravoslavce ako budu uhvaćeni u činjenju takvih nedela….svima jebati majku bez izuzetaka!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *