Имовина Агрокора мања за три милијарде евра него што је приказивано

0
(0)

ЗАГРЕБ – Ревидирани консолидовани извештај Агрокор Групе за 2016. и претходне две године показао је да је имовина Агрокора мања за 21,7 милијарди куна (2,89 милијарди евра) него што су показивале пословне књиге компаније у време Ивице Тодорића, рекао је данас ванредни повереник владе за тај концерн, Анте Рамљак.

Обавезе концерна премашују имовину (негативни капитал) за 14,5 милијарди куна (1,93 милијарде евра), а пословни губитак у 2016. је износио 11 милијарди куна (1,46 милијарди евра), навео је Рамљак на представљању ревидираних консолидованих финансијских извештаја Агрокора, које је урадила одиторска кућа Прајсвотерхаус Купер.

Поред тога, ревизија је открила да је пословни губитак у 2015. износио 3,6 милијарди куна (479,8 милиона евра), док је у књигама била приказана добит од 1,2 милијарде куна (око 160 милиона евра), преноси Јутарњи лист.

Овлашћени ревизор ПВК је писмом обавестио ванредну управу о рачуноводственим неправилностима уоченим током ревизије, које могу указивати на потенцијалне противзаконите радње.

Те неправилности укључују: прикривање примљених позајмица / кредита, прикривање трошкова пословања и трошкова камата који су приказани као потраживања према власнику, неправилна класификација имовине и резерви, неправилно приказивање позајмица као власничког капитала, неправилно приказивање датих позајмица као новча и новчаних еквивалената.

У извештају ревизије се наводи да је Агрокор група, консолидовано, имала прошле године 41,7 милијарди куна укупне имовине (5,46 милијарди евра) и 56,2 милијарди куна обавеза (7,46 милијарди евра).

У 2015. години, имала је 52 милијарде куна имовине (6, 9 милијарди евра) и 54,9 милијарди куна обавеза (7,3 милијарде евра), што је минус од 2,9 милијарди куна (386,5 милиона евра), док је у књигама из времена Тодорића приказано да однос капитала према обавезама даје плус од 7,5 милијарди куна (999,6 милиона евра).

Рамљак је истакао да жели преко медија да одговара Тодорићу, који је уочи данашњег објављивања ревидираних извештаја запретио да преко државног тужилаштва покренути кривично годњење ванредног повереника за Агрокор.

Рамљак је навео да ће Тодорић негде другде морати да да одговоре на нека питања. „Њему је најтеже сигурно, он ће морати негде другде да одговара на питања”.

Након представљања извештаја, он је саопштио да је поднео кривичну пријаву против одговорних особа у Агрокору, против лица која су 2016. била у управи компаније.

„Не могу износити детаље. Даље је на ДОРХ-у да одради свој део задатка”, поручио је. Није желео да говори о именима, али је навео да је пријава подигнута против одговорних особа које су 2016. управљале Агрокором. (Танјуг)

Тодорић запретио Рамљаку уочи данашњег извештаја ревизије

ЗАГРЕБ – Ивица Тодорић је запретио, уочи данашње објаве ревидираних финансијских извештаја Агрокора, да ће Државном тужилаштву Републике Хрватске (ДОРХ) кривично пријавити Анту Рамљака, ванредног повереника владе за Агрокор, и људе из концерна.

Према његовим речима, људи у концерну су направили огромну штету ради властитих интереса. Он је напао ванредну управу Агрокора, оптуживши је да обмањује истражитеље ДОРХ-а и Полицијски национални уред за сузбијање корупције и организовани криминал(ПНУСКОК) нетачним и непотпуним подацима, преноси Јутарњи лист.

Тодорић је у новој објави поновио раније оптужбе да је закон у јавности назван „Леx Агрокор” неуставан и противзаконит, и да је његова сврха стварање услова за отимање Агрокора.

Он је у обавештењу навео да се о људима из инвестиционе куће ЦАИБ, о којима је већ писао, „све зна – фирма им не постоји, гђе год да су радили резултати не постоје”.

„Невероватно је да управо ти људи данас под патронатом владе управљају Агрокором, а њихови партнери уз помоћ Мартине Далић (министарка привреде) и Борислава Шкегре (бивши министар финансија) никада нису направили нити један озбиљан пројекат. Ти људи данас злоупотребљавају и обмањују државне институције, полицију која од 6. априла ове године седи у Агрокору”, пише у Тодорићевом обавештењу.

Даље додаје да је полиција ушла у Агрокор „на основу паушалних и неистинитих изјава државних функционера само један дан пре активирања Леx-а Агрокор, што је еклатантна злоупотреба репресивног апарата и незапамћени притисак на Управу” .

Тврди такође да „ванредна управа обмањује истражитеље ДОРХ-а и ПНУСКОК-а кривим и непотпуним подацима желећи прогон људи који су створили 60 хиљада радних места, изградили нове индустрије и који су 30 година у дан подмиривали своје обавезе према радницима и држави”.

„Због сазнања која имам, лично ћу, због незаконитих радњи, ДОРХ-у кривично пријавити Анту Рамљака. Имам сазнања да је ванредни повереник, уз подршку Владе, човек изван закона. Исто тако ћу пријавити људе из Агрокора који су у концерну направили огромну штету ради властитих интереса. Ти људи су били задужени и имали су овлашћења за прибављање новца за продају нон-цоре бизниса, за куповину и продају компанија, за продају имовине, за реализацију монетизација и других активности. Ништа од тога нису направили, наравно онда нису ништа ни потписали, али зато су праве прилике за финансирање Агрокора одбијали”, пише Тодорић.

То су, по њему, чинили да би Агрокор довели у проблеме и након тога заједно са осталим људима из организације себи прибавили неприпадајућу материјалну корист.

„У томе је, очито, активно учествовала и Влада, што је премијер и лично потврдио у изјави да се ‘разговори с људима из Агрокора воде још од јануара!’. Како онда ја као власник то нисам знао? Наравно, логично је – због интереса појединаца уз покровитељство Владе требало је створити услове за отимање Агрокора што је и учињено неуставним и противзаконитим Леx Агрокором. Овде желим јасно нагласити да су људи који су данас партнери Владе и неких институција РХ изван закона!”, поручио је он.

„То нису надрилекари, то су људи који су осмислили велику пљачку, а Влада је вуку дала да чува стадо оваца. Уверен сам да ће институције правне државе ускоро разоткрити целу злочиначку организацију…Истина ће се сазнати у нулу, и у томе ћу бити доследан износећи чињенице, бројке и стварне податке”, навео је Тодорић у новом јавном обраћању уочи данашње објаве ревидираних финансијских извештаја Агрокора, која је заказана за 15:30 часова.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хрватски медији: Нови управник „Агрокора“ у мисији богаћења америчких лешинара

0 (0) У свом јучерашњем саопштењу управник „Агрокора“ Анте Рамљак и даље није одговорио на …

Западни зеленаши черупају највећу руску инвестицију на Балкану

0 (0) Агрокор је годинама слао финансијска средства Хрватске и суседних земаља ка Америци, а …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend