Економија

Инфлација – НБС не може сама

Београд — Узроци инфлације у Србији највећим делом леже ван монетарне сфере због чега рестриктивна политика централне банке има ограничен утицај на њено снижавање.

Зато ће њено свођење у оквире од четири плус минус 1,5 одсто зацртане за крај 2013. бити потребне додатне економске мере у другим областима, оценили су данас економисти у изјавама Тањугу.

Професор Економског факултета Љубодраг Савић истакао је да је борба Народне банке Србије (НБС) против релативно високе инфлације протеклих неколико година углавном била недовољно успешна, односно и поред рестриктивне монетарне политике, цене у Србији и даље расту. 
Савић је изразио бојазан да би због рестриктивне монетарне политике која ће се по свој прилици водити у наредној години, имајући у виду високу стопу инфлације забележену у овој години, могао да страда опоравак производње, односно раст запослености и извоза. 
“Бојим се да у тој борби, како се то фигуративно каже, са прљавом водом не избацимо дете из корита”, нагласио је Савић. 
Уколико се деси да и у 2013. години изгубимо време и не опоравимо озбиљно производњу, повећамо запосленост и извоз , “бојим се да ћемо доживети ситуацију која је слична Грчкој”, рекао је он. 

“Није довољно само борити се на начин како се бори НБС и очигледно је да много већи простор мора добити антимонополска политика, а Комисији за заштиту конкуренције, треба дати много већа права, али и много већу одговорност”, навео је Савић. 

Како је нагласио, Србија се мора много озбиљније обрачунати са оним трговцима и произвођачима који користе ситуацију да се свега њих неколико налази на тржишту и да, практично, дижу цене до нивоа колико то њима одговара. 

“Ту постоји искуство у свету, како законска, тако и практична решења која се морају врло одлучније примењивати, а не да нам се деси ситуација да, на пример, Комисија донесе неколико одлука де се предузећа или компаније које су очигледно користиле српско тржиште на недозвољени начин, кажњавају одузимањем дела добити, а да друге надлежне институције касније ослободе те компаније од одговорности”, додао је он. Економиста Драгован Милићевић истакао је да ће уколико се, у садејству са мерама монетарне политике, не примене још неке мере, односно фискална прилагодјавања, тешко бити остварена циљана инфлација.
“Много негативних тенденција је присутно, имате једну велику неравнотежу у економији Србије, и спољну и унутрашњу, и бојим се да неће само монетарна политика моћи да буде успешна у том настојању, поготово што је једини, под знацима навода, ефикасан инструмент монетарне политике референтна каматна стопа”, рекао је он. 

“Она утиче на тражњу за новцем, то је тачно, медјутим, утиче и на рестриктивне тенденције у реалном сектору јер је и овако новац скуп”, прецизирао је Милићевић оцењујући да ће привреда и даље бити истискивана са финансијског тржишта због улагања банака у државне хартије од вредности. 

“Тешко да се може без корените реформе система. Ми имамо још увек стари економски модел, који није дао никакве резуалтате. Доспели смо у ситуацију да индустријска производња чини 13 одсто БДП-а, да је извршена тотална деиндустријализација, а ми и даље форсирамо тај исти модел”, рекао је он.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!