Инфлација у плусу, народ у дебелом минусу

Инфлација у плусу, народ у дебелом минусу

У наредном периоду очекује се наставак раста инфлације, процењује Народна банка и истиче да је главни разлог раст цена пољопривредних производа због суше. Бруто домаћи производ у минусу, прогнозира централна банка.

Народна банка Србије очекује наставак раста годишње стопе инфлације која ће максимум да достигне у првој половини 2013. године.

Централна банка очекује да се инфлација врати у границе дозвољеног одступања од циља до краја 2013. године, односно на ниво четири одсто са oдступањем од плус-минус 1,5 одсто.

Према пројекцији Народне банке, инфлација би до краја године могла да достигне између девет и 10 процената, речено је на конференцији за новинаре у НБС на представљању извештаја о инфлацији. 

На инфлацију ће највише утицати раст цена примарних пољопривредних производа, као последица суше, што може довести до поскупљења хране, изјавио је генерали директор Сектора за монетарне анализе и статистику НБС Бранко Хинић.

Хинић истиче да високо учешће хране у индексу потрошачких цена чини инфлацију веома осетљивом на шокове као што је то било у другој половини 2010. године.

Према његовим речима, иако након усвајања мера фискалне консолидације динар може ојачати, ипак су могућа поскупљења увезених производа, на основу досадашње депресијације. НБС очекује и бржи раст цена под контролом државе, пошто у првој половини године нису повећаване.

“У првих седам месеци раст регулисаних цена био је 3,1 одсто, а ако буде поскупљење до краја године оно ће бити до 9,5 одсто, према пројекцији НБС”, навела је стручњак НБС Снежана Виларeт. 

Инфлација је у јулу достигла 6,1 одсто, што је изнад горње границе дозвољеног одступања од циља. Циљана инфлација за јул је била 4,2 плус минус 1,5 одсто.

Такође, Народна банка снизила је процену раста бруто домаћег производа и прогнозира да ће БДП бити минус 0,5 одсто. Централна банка је раније прогнозирала раст од пола процентна.

Прогноза раста БДП-а за 2012. годину смањена је због лоше пољопривредне производње, коју је узроковала дуготрајна суша, наводе у централној банци.

Централна банка је смањила и пројекцију раста БДП-а Србије у 2013. години са три на 2,5 одсто, наводећи да је то урађено због ниже процене раста економије у еврозони.

Укупан нето прилив страних инвестиција у Србији у овој години износиће 420 милиона евра, процене су Народне банке Србије.

Планирани приход од директних страних инвестиција за ову годину је 1,1 милијарду евра, али је одлив био 680 милиона евра. Реч је о одливу новца две телекомуникационе компаније из Србије.

У другој половини године очекују приходи од страних инвестиције од 560 милиона евра. 

Последице суше

Дуготрајна суша оставиће велике последице на овогодишњи пољопривредни род, пре свега кукуруза, који је главни извозни пољопривредни производ Србије, изјавио је Бранко Хинић.

Хинић је рекао да ће, с обзиром на учешће пољопривредне производње у БДП-у и извозу, суша имати знатан негативан утицај на економску и спољнотрговинску активу.

 

РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Србија: За годину дана поврће поскупело 36,2, месо 15,1, а гориво 16,3 одсто

Србија: За годину дана поврће поскупело 36,2, месо 15,1, а гориво 16,3 одсто

Инфлација је наставила да расте и мерена повећањем потрошачких цена, у септембру је износила 0,8 …

Рекордна инфлација у Немачкој у задњих 28 година

Рекордна инфлација у Немачкој у задњих 28 година

Стопа инфлације у Немачкој достигла је у септембру четири одсто, што је највећи раст у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *