fbpx
Насловна / Србија / Институт за ратарство: Покушај смене директора „завршио“ у полицији
Институт за ратарство: Покушај смене директора „завршио“ у полицији 1

Институт за ратарство: Покушај смене директора „завршио“ у полицији

ПРОБЛЕМЕ око праве или лажне оставке директора, који ових дана потресају новосадски Институт за ратарство и повртарство, по свој прилици, решиће полиција. Новосадска полиција, како је потврђено „Новостима“, већ је почела са саслушањима, због кривичне пријаве за фалсификовање потписа и незаконитих радњи у Институту, коју је поднео Мирослав Малешевић, в. д. директора ове еминентне научне установе.

До проблема на Институту, подсећамо, дошло је кад се на седници Управог одобра, којој Малешевић није присуствовао, пошто је у исто време била заказана и седница Научног одбора Института, појавила његова оставка на место директора. Малешевић је ипак стигао на седницу УО, узео спорну оставку, и у полицији поднео кривичну пријаву због фалсификовања. О овом покушају смене обавештено је и Министарство за науку и технолошки развој, у чијој је надлежности Институт.

– Управни одбор Института је, на седници одржаној у среду донео одлуку о разрешењу в. д. директора, на основу његове неопозиве оставке – прецизирају у Министарству. – За ту оставку садашњи в. д. директора тврди да није правно ваљана. Самим тим, министарство просвете, науке и технолошког развоја ће, кад утврди све чињенице, донети одговарајућу одлуку у складу са Законом о научноистраживачкој делатности.

У министарству, такође, подсећају, да је оснивач Института Република Србија, а да оснивачка права има Влада Србије. Директора Института именује и разрешава Управни одбор, али на основу спроведеног конкурса, уз претходну прибављену сагласност министра за просвету, науку и технолошки развој.

ТИШИНА КОМЕНТАРА на дешавања у Институту за ратарство и повртарство из Градског одбора Социјалистичке партије Србије, у петак није било. Челни људи овог одобра, наиме, нису одговарали на позиве из „Вечерњих новости“.

Услови за овакву, „нездраву“ ситуацију, на Институту, како сазнајемо из поузданих извора, створили су се због политичких махинација дела новосадског одбора Социјалистичке партије Србије, односно, због прекомерног примања нових радника, углавном по налогу руководства СПС из Новог Сада, а ствари су се „отргле контроли“ кад је покушана смена најважнијих руководилаца Института.

Сам Малешевић, оценио је у петак, како за проблеме у Институту није крива Социјалистичка партија Србије, али је и додао да неки чланови новосадског одбора ове партије нису разумели сложеност и осетљивост рада Института.

– Желим да се оградим од појединих написа који окривљују СПС за дешавања у Институту – рекао је Малешевић, уз напомену да и сам припада тој партији и да је, као кадар СПС изабран на садашњу функцију. – Нажалост, неки чланови Градског одбора СПС у Новом Саду нису разумели осетљивост, сложеност рада и пословања Института и покушали су, неким неспретним потезима, да то пословање уздрмају наметањем кадрова на одређеним, кључним, руководећим местима.

Малешевић је, такође, навео да је ова криза дошла у најосетљивијој фази у раду Института, кад се обављају припреме за пролећну сетву, тако да би драстичне промене, које би неко желео да наметне, могле да угрозе рад и опстанак целе куће.

ЛИЧНА КАРТА

ИНСТИТУТ за ратарство и повртарство, слажу се стручњаци, један је од брендова Новог Сада, Војводине и Србије. Ова научна институција, у 75 година постојања развила је више од 1.100 сорти и хибрида, који су присутни на пољима 34 земље света. Институт никада није завршио пословну годину са негативним резултатом, никада није био блокиран. У Научном тиму је 270 стручњака са високом стручном спремом, међу којима је 70 доктора наука и 38 магистара.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тужилаштво немоћно јер полиција одбија да достави доказе против Јутке 11

Тужилаштво немоћно јер полиција одбија да достави доказе против Јутке

Истрага због сумње у трговину утицајем у случају нелегалног објекта на Панчићевом врху против бившег …

Како свако јутро погледате у очи запосленима у МУП који знају да сте обични фалсификатори? 12

Како свако јутро погледате у очи запосленима у МУП који знају да сте обични фалсификатори?

Драги моји, Небојша и Биљана! Спремајте се! Долази време када ће и Ваше лажне факултетске …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *