fbpx

Половини посао преко везе

0
(0)

ПОСАО ”преко везе” или ”на препоруку” и даље је најефикаснији начин запошљавања у Србији. У Републичком заводу за статистику кажу да је 293.202 незапослена за годину дана променило свој статус, али да је тек 11.448 другу шансу добило захваљујући посредовању Националне службе за запошљавање. Остали су се снашли уз помоћ пријатеља, синдиката, преко разних огласа, јавних конкурса, директним обраћањем послодавцима…

Истраживања ”Инфостуда”, највећег портала за запошљавање у земљи, такође су показала да су ”помоћ пријатеља” или јака веза пресудни при запошљавању у државној фирми јер се на тај начин запослило више од половине испитаника. Тек сваки десети анкетирани посао је нашао уз помоћ НСЗ. У приватним компанијама предњаче упошљавања преко огласа и конкурса.

– Од свих који су се запослили, у формалној, али и неформалној економији, само 3,9 одсто је посао добило на основу информација из НСЗ. Преосталих 96,1 одсто је те информације добило на неки други начин – каже Владан Божанић, начелник Одељења за анкетна истраживања. – Најчешће су посао налазили преко приватне агенције за запошљавање, уз препоруку рођака или пријатеља, на основу конкурса расписаних у новинама, часописима.

Парадоксално је, кажу у Заводу, што је НСЗ имала најмање утицаја у главном граду где су се препоруке ове службе показале ефикаснима за само 886 незапослених. С друге стране, изгледа да НСЗ има највише утицаја међу млађим и писменијим светом јер је захваљујући њиховом посредовању до посла дошло 9.050 кандидата са средњом школом или факултетом, као и 7.579 млађих од 35 година.
СВАКИ ПЕТИ НАПРЕДУЈЕ ЗАХВАЉУЈУЋИ РАДУ Тек сваки пети радник у државној фирми напредак у каријери постиже захваљујући свом фер раду. ”Инфостудово” истраживање је показало да је чак 45 одсто анкетираних навело да је за напредовање потребна припадност некој политичкој партији, а још 40 одсто је потврдило да се може напредовати и уколико запослени има близак однос са шефом.

Ипак, у Националној служби за запошљавање кажу да статистика уме да завара и додају да су њихови стручњаци индиректно успели да упосле знатно више кандидата него што је показала Анкета о радној снази.

– У прошлој години је са наше евиденције избрисано 205.297 грађана јер су сви они дошли до неког посла, а од овог броја најмање 71.500 запослено је кроз наше активне мере – каже Срђан Андријанић из НСЗ. – На директан захтев послодавца запослено је 33.000 кандидата са бироа, а кроз остале мере још 38.500. Остали су успели да се упосле јер су постали конкурентни на тржишту рада пошто су прошли разне програме и обуке наше службе који су им помогли да лакше дођу до радног места.

Андријанић додаје да је НСЗ обучавала незапослене како да уђу у предузетничке воде, да сами покрену посао, да пишу атрактивније биографије:

– Не запосле се сви одмах по завршетку обуке или сајма за запошљавање, али чим се укаже прилика, они је спремни дочекају јер су на то припремљени. А те вештине им је дала управо НСЗ.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ОСТАЈУ ЗАУВЕK: У Обреновцу нови камп за мигранте од 289.000 евра! 275 станова и најаве о запошљавању!

5 (1) Уговор између Банке за развој савета Европе и Kомесаријата за избеглице Републике Србије …

Дебакл политике забране запошљавања у јавном сектору

1 (1) Фискални савет Србије није добијао од Владе Србије тражене податке о уштедама и …

Један коментар

  1. Ako je tacno da je naj vise zaposleno intervencijom i preporukom nacionalne sluzbe za zaposljavanje? Evo prilike da se jave svi ili vecina kome je to pomogla nacionalna sluzba za zaposljavanje? Ja znam samo jedan podatak, sve je vise nezaposleni i svakim danom je sve vise njih prijavljeno u nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje . Zbog takvog trenda sve je vise zaposleno sluzbenika u nacionalnim sluzbama za zaposljavanje! Prednost imaju rodbinske ,partijske veza pa i status ako si izbeglica! Svi ostali su na cekanju da se promeni vlast!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *