Из џепа грађана у касу клубова

0
(0)

Само неколико дана након што је први потпредседник Владе Србије, Александар Вучић, бившег директора Црвене звезде Драгана Џајића вратио на место челног човека фудбалског клуба, председник Србије Томислав Николић аболирао је звездину фудбалску легенду. Николић је овим чином практично обуставио кривично гоњење Џајића којем се судило под оптужбом да је са групом сарадника присвојио око осам милиона евра од трансфера играча.

Тако је избор Џајића за председника деветочлане Радне групе, чији је циљ финансијски и спортски опоравак клуба са „Маракане“, добио нову димензију и наметнуо нова питања.

– Председник по Уставу има право да донесе одлуку о аболицији као акт милосрђа према било ком грађанину и није у обавези да је објашњава, али и за председника Николића би било добро да јавности понуди разлоге и објашњење за такву одлуку. Ради се о медијски препознатљивој личности и аболиција ће изазвати повећу пажњу. Тако да иако не можемо као грађани улазити у овлашћења председника државе, имамо право да постављамо питање оправданости одлуке о аболицији – каже за „Вести“ Милан Антонијевић, директор Комитета правника за људска права.

Правно, дакле, ништа није спорно, али се намећу моралне дилеме, пре свега да ли су неки појединци равноправнији од других, као и то да ли су неки спортски клубови привилеговани код државе, јер осим аболиције и Џајићевог повратка у Звезду, држава је решила и да финансијски помогне посрнулим клубовима.

– Оно што могу у име државе да кажем јесте да ћемо у складу са нашом моћи помоћи и Црвеној звезди и Партизану, ту мислим и на фудбалске и кошаркашке клубове, потрудићемо се да направимо репрограм њихових пореских обавеза. Да видимо шта је оно што можемо да помогнемо и у репрограму дугова који постоје код појединих банака… – изјавио је Александар Вучић.

Према Нацрту закона о репрограму пореских дуговања предвиђено је да се фирмама које имају доспеле дугове према држави камате на те дугове отпишу а сами дугови плаћају на рате и почек, уз одређене услове.

Звезда и Партизан су спортска друштва и нису у државној својини, па држава нема обавезу да се о њима стара, нити право да им чини уступке на штету буџета, односно свих грађана Србије.

– Да ли је Вучић мислио да клубовима помогне помоћу закона о репрограмирању пореских дугова привреде, чији се нацрт налази у јавној расправи, или не – време ће показати, али на какву год да је помоћ мислио она мора доћи преко закона – упозорава професор на Београдској банкарској академији Зоран Грубишић.

Остаје да се види да ли ће у случају највећих српских клубова бити донет неки посебан закон који ће се односити само на њих, тзв. лекс специјалис? И у тој варијанти, иако законски покривен, приступ решењу проблема је селективан и више него дискутабилан зато што се гледањем кроз прсте катастрофалном вођењу финансија са елементима кривичног дела толерише само привилегованим клубовима, док су друга спортска друштва у неравноправној позицији и препуштена неспособној и корумпираној управи и сумњивом капиталу.

[quote]

Није хтео Томино милосрђе

Пре неколико месеци у медијима се такође провлачила прича да је председник Николић спреман да аболира Драгана Џајића. Реагујући на ту могућност, Звездина легенда је тада узвратила да неће милосрђе већ да се на суду докаже његова невиност.

Додворавање парама

Према неким незваничним сазнањима „Вести“, након што је Вучић изашао са најавом о могућем репрограму, поједини власници крупног капитала одмах су се понудили да са свежим новцем уђу у клуб и тако се додворе српском Елиоту Несу и бар мало отупе његову оштрицу у испитивању корупције и организованог криминала.
Према речима Небојше Човића, дуг Звезде је 48,4 милиона евра: дуговања клуба према играчима и тренерима и неплаћене дажбине, од струје до пореза.

[/quote]

Адвокат Драгољуб Тодоровић: Навукао хипотеку

Адвокат Драгољуб Тодоровић сматра да је аболиција током суђења веома чудна и каже да не зна да је у Србији до сада било сличних примера.
Он сматра да оваквим, како каже, „рискантним мешањем председника у судске послове“, Џајић није добио прилику за сатисфакцију.
– Сматрам да је мене Џајић питао ја бих га саветовао да то не прихвати, јер остало је врло мало да се заврши тај поступак и да докаже, да има пресуду да је невин, а овако навлачи хипотеку политичке гарнитуре која га је аболирала – каже адвокат Драгољуб Тодоровић.
Тодоровић додаје да Драган Џајић сада неће моћи да тражи накнаду штете од државе, јер није правоснажно ослобођен. Џајић је, након хапшења, у притвору провео четири месеца.

 

Вестионлине

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ОСТАВКА! Загорка Доловац је најодговорнија за системску криминализацију Србије, државног апарата и читавог друштва

5 (4) Након што је коначно извирила из вишегодишње медијске илегале обимним интервјуом објављеним у …

Докле ћете ви Срби да ћутите и трпите ове гологузане из Чипуљића да вас возају као мајмуне?!

5 (11) Глобос осигурање, који је од фебруара у власништву функционера СНС Остоје Мијаиловића, бележи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend