fbpx

Из РТБ „Бор“ нестало 900 килограма злата!

5
(2)

ИЗ погона за добијање племенитих метала „Златара“, из састава некадашњег Рударско-топионичарског басена „Бор“ (РТБ), у периоду од 1. јануара 2014. до 1. априла 2017. године нестало је скоро 900 килограма злата, вредног скоро 37 милиона евра, сазнају ексклузивно „Новости“.

По документацији у коју је наш лист имао увид, а коју су сачинили стручњаци Института за хемију, технологију и металургију Универзитета у Београду, „са сигурношћу може да се потврди мањак злата од 243,398 килограма“. Ово се наводи уз опаску да „та количина представља разлику у маси између неафинисаног и афинисаног злата, умањена за масу тог племенитог метала која је заостала у испирним водама“.

Иначе, неафинисано злато је полупроизвод, добијен из анодног муља – сировине чијом се прерадом добија тај скупоцени метал. У њему се налази висок садржај злата, али има и других елемената и нечистоћа. Та сировина иде на афинацију, након чега се из ње добија афинисано, односно злато чистоће 99,99 процената.

У извештају о „пљачки века“ у РТБ „Бор“ даље се наводи и да у прорачуне није ушла количина од 1.448,993 килограма неафинисаног злата, у којој се, теоријски, налази додатних 655,338 килограма најчистијег злата! Како се наводи, основни разлог је јер приликом прве провере, истражитељима тај податак није био доступан!

ЛИСИЦЕ ЗА РАДНИКЕ

ЗБОГ сумње да су извршили кривично дело тешка крађа, 10. маја 2018. ухапшена су четири радника РТБ – И. С. (43), З. П. (52), Г. П. (44) и Д. М. (45). Уз њих, приведен је и С. С. (42), бивши радник „Златаре“, као и Д. М. (44) и З. И. (49), некадашњи радници предузећа „Заштита“, које је раније обезбеђивало РТБ.

– Поред тога, маса афинисаног злата је на излазу била већа од количине неафинисаног злата на улазу. То је, према закону о одржању масе немогуће – наводи се у извештају. – Разлог, како се подвлачи, може да буде и у неуредном вођењу рапортних књига и непридржавању прописаних процедура, што је, током израде извештаја, више пута уочено.

Такође, као разлози за нестанак велике количине злата наводи се да је могуће и да је „било и неправилног узорковања, које је последица људског фактора, чиме се, такође, нарушавала законска процедура“.

– Уз све то, и маса злата у испирним водама била је већа од почетне, што није могуће према Закону о одржању масе – пише у документу у који су „Новости“ имале увид. – На све то, не постоје системски подаци у Књизи полупроизвода и Рапортној књизи о чишћењу план-филтера, на ком се, такође, сакупи одређена количина злата.

Како је подвучено, ови подаци се појављују – спорадично! Истиче се да тачна количина тог племенитог метала овде није нигде узета у обзир, јер недостају подаци, а не постоје ни хемијске анализе на основу којих би се рачунао биланс.

Даље, наводи се у извештају, део доступне документације у књигама полупроизвода и рапортној свесци писан је – руком! Истиче се да је на појединим местима рукопис нечитак, као и да постоје празна места. Уз све то, додаје се, ови подаци нису вођени хронолошки, што указује на могућност за накнадне корекције резултата!

– Током процеса афинаже није поштована процедура која је прописана за одговорне запослене – стоји у извештају у поседу „Новости“. – Увидом у свеске полупроизвода, тежина неафинисаног злата је углавном уписивана. Међутим, уочено је да параметри рада (време рада, количина киселине, која је афинажа по реду, количина воде и температура) – нису забележени. То би омогућило проверу материјалног биланса, на основу запремине утрошених реагенаса.

Истражни органи су, иначе, до сада испитали више од 50 сведока, међу којима и најодговорније људе из некадашњег РТБ. На питање како је могуће да на крају године, када се своде биланси стања, нису приметили да им фали злато, сви су листом одговорили да – не знају! Према последњим информацијама, круг осумњичених за ову малверзацију проширен је на још пет особа. Међутим, сумња се да ће до краја поступка листа осумњичених за „пљачку века“ бити много дужа.

НЕКРЕТНИНЕ, НАКИТ, НОВАЦ

ОД првобитно седморице осумњичених одузето је 48 некретнина, које су биле у њиховом или власништву њихових рођака. Реч је о становима, локалима и викендицама. У претресу станова и других просторија осумњичених, пронађено је 136.765 евра, 3.897 долара и 98.000 динара, као и више од килограм златног накита.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Долар слаби и даље, цене нафте падају

0 (0) ЛОНДОН – Амерички долар је наставио данас силазни тренд на тржиштима валута због …

Покрадена београдска полиција, нестало више од 80 хиљада евра

5 (4) Kако Н1 сазнаје, из седишта београдске полиције недавно је нестало више од 80 …

Један коментар

  1. a sta ste cekali od onog pricadjenog gurbeta i njegovog priblesavog starateljai kleptomana. — PU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *