fbpx

Из Србије украли 51 милијарду долара

0
(0)

БЕОГРАД – Ојадили нас.

Из Србије је без трага нестала чак 51 милијарда долара, и то од 2001 до 2010. године, за време влада Зорана Ђинђића, Зорана Живковића, Војислава Коштунице и Мирка Цветковића! Ово је резултат великог истраживања о корупцији на глобалном нивоу које је спровела америчка организација Глобал фајненшел интегрити (ГФИ).

Корупција и утаја

Србија је по корупцији и нелегалном изношењу новца из земље на 16. месту у свету, али ако се узму у обзир број становника и економска снага државе, испада да смо били светска велесила у корупцији.

Будући да се из Србије сваке године нелегално износило просечно око 5,1 милијарда долара, а да нам је просечан бруто национални производ у то време био око 28,7 милијарди долара, испада да је петину свега што је произведено у Србији украо неки тајкун или корумпирани политичар и нелегално ставио на свој рачун у иностранству.

Новац који политичари, тајкуни и криминалци украду од грађана заврши углавном у банкама на Западу, а главни извори нелегалних токова новца, према истраживању ГФИ, јесу криминал, корупција и избегавање пореза.
– Ово је највећи економски проблем за сиромашне земље. Нелегалне токове новца омогућавају нарко-картели, терористичке организације и они који избегавају порез, како би њихов новац циркулисао. На овај начин државе остају без неопходних ресурса и урушавају се – пише у финансијском извештају ГФИ.

Били бисмо ко Немци

Србија крађа милијардеЧлан економског тима СНС, др економије Никола Тасић каже за Курир да би царина и државни органи требало много боље да раде свој посао како би се избегло сумњиво појављивање и изношење новца из државе.
– Ако погледамо извоз из Србије и увоз у неку другу земљу, рецимо Кипар, видимо да је велика диспропорција, а то значи да државни органи, или Кипра или Србије, не раде свој посао. Новац који изађе из Србије нелегалним путем је свакако огроман кад се посматра на макронивоу, то је у овом случају 51 милијарда долара за десет година. Да је тај новац остао у нашој земљи, имали бисмо путеве као Баварска – каже Тасић и додаје да је нужно да царина и други државни органи контролишу кретање новца и да боље раде свој посао.

Бушатлија: Запослили бисмо милион људи

Финансијски саветник Махмут Бушатлија каже за Курир да верује у ово америчко истраживање, те да је само половина тог новца уложена у Србију, проблем незапослености био би решен.

– Сигуран сам да Американци у том истраживању имају добре податке. Да се половина тог новца улагала у развој Србије и интензивну индустријализацију, у нашој земљи би се отворило милион радних места, што би решило незапосленост, а самим тим и много других проблема – каже Бушатлија и додаје да такозвани тајкуни, који новац износе из Србије, углавном не брину о развоју земље, већ се такмиче ко има већи и дужи брод.

 

Illicit_Financial_Flows_from_Developing_Countries_2001-2010-HighRes оргинал извештаја у ПДФ формату

Курир

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Преговори о чланству Србије у ЕУ нису приоритет немачког председавања: Поглавља на маргини

5 (3) ПРОШИРЕЊЕ ЕУ и преговори о придруживању са земљама Западног Балкана остаће у запећку …

Небојша Зеленовић и Саша Пауновић у „Прессингу“; Власт спустила број заражених како би се одржали избори (видео)

0 (0) Досадашњи градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и досадашњи председник општине Параћин Саша Пауновић изјавили …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *