Издавач „Пандориних папира“: Малог смо ухватили у лажи у свакој фази

Издавач „Пандориних папира“: Малог смо ухватили у лажи у свакој фази

Дру Саливен, један од оснивача Пројекта за извештавање о организованом криминалу и корупцији (ОЦЦРП), који је издавач “Пандориних папира”, рекао је да очекује покретање истрага у многим државама чији се појединци помињу у истраживању, али да не очекује да ће се председник Србије одрећи министра Синише Малог.

– У Србији, министар финансија Синиша Мали је више пута рекао да није власник та 24 стана у Бугарској које је добио од руске нафтне компаније ‘Лукоил’. Ухватили смо га у лажи у свакој фази. Коначно смо утврдили да је у ствари власник тих станова од почетка до краја. Он је знао све време. Он је министар финансија Србије, мислим да га се Вучић неће отарасити. Ово је резултат корупције, када се не бавите суштинском корупцијом, људима који су повезани са организованим криминалом и краду државну имовину. И морају да буду смењени – рекао је Саливен у интервјуу Гласу Америке.

Према његовој оцени, пандемија корупције, доминантно је стање заступљено широм Земљине кугле.

На питање колико су открића веродостојна и меродавна, Саливен истиче да су подаци „веома тачни, зато што поседујемо уговоре, документа, мејлове“.

– Они у суштини планирају скривање новца. Иако су људи са којима сарађују на насловницама широм света због крађе новца, ове компаније и даље раде са њима, и даље избјегавају проблем и не решавају га. Да, има примера где они кажу да не могу више са неким да раде и да га избацују. Међутим, ти људи једноставно оду ког друге компаније која их покрива. И то је проблем, они не могу да обављају посао без ових компанија које им то омогућавају – објашњава Саливен.

Он додаје да су истраге потребне и наглашава да ако постоји корупција против које држава неће предузети мере, грађани могу да поднесу захтев за увођење санкција, као и тужбе преко глобалног Магницки закона.

Извор: Глас Америке

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Откривамо ко је напредњак који је багером кренуо на људе у Шапцу

Откривамо ко је напредњак који је багером кренуо на људе у Шапцу

Багер којим је кренуо на окупљене грађане који су данас протестовали у Шапцу, возио је …

Шабац: СНС батинаши моткама , штанглама и чекићима батинали миран народ (видео)

Шабац: СНС батинаши моткама , штанглама и чекићима батинали миран народ (видео)

Председник странке Заједно за Србију (ЗЗС) и лидер Отворене грађанске платформе Акција Небојша Зеленовић на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *