fbpx

Изградња малих хидроелектрана у Србији: Штета за природу и народ уз „сагласност“ државе (видео)

0
(0)

Након првог протеста против изградње малих хидроелектрана у Београду, на који су дошли грађани из места широм Србије, јуче је одржан нови протест. Из удружења “Одбранимо реке Старе планине” кажу да их представници власти нису ни позвали на састанак на којем би их, као становници места у којима се граде мале хидроелектране, упознали са штетом коју ова постројења праве. Главни захтев који грађани већ месецима испостављају држави је да забрани изградњу малих хидроелектрана, уз образложење да је струја коју производе несразмерно мала у односу на штету коју праве за реке и насеља кроз које реке пролазе.

Мини хидроелектране илустрацијаМини хидроелектране илустрација
Пошто их држава, како кажу, не чује, грађани су јуче протестовали испред Уникредит банке која је давала кредите за изградњу МХЕ. На крају протеста је поручено да „друштво које ћути док се реке уништавају није друштво, него гомила саучесника“.

Очекивано, слух за овај проблем за сада има само Министарство заштите животне средине. Према наводима представника Министарства, притисак локалног становништва, али и целокупне јавности довео је до иницијативе да се измени Закон о заштити природе тако да се забрани изградња малих хидроелектрана, али само у заштићеним подручјима. Изменама Закона које је Министарство већ припремило предвиђа се и јача контрола, па и рушење постројења уколико се установе пропусти.

Неизвесно је, међутим, када ће измене Закона доћи до посланика у Народној скупштини. Одговор на то нисмо добили у Министарству.

Ако измене Закона и дођу до Скупштине, неизвесно је да ли ће овакве и бити усвојене јер то, између осталог, зависи од мишљења других министарстава – енергетике, грађевине, пољопривреде.

Докле год се не уведе ред у издавање дозвола за изградњу МХЕ, контролу приликом грађења, а касније и рада тих постројења, она ће, уместо производње електричне енергије уз минимално угрожавање природе, симболизовати несразмерну штету у односу на малу количину струје коју производе.

У видео прилогу који су припремили новинари Инсајдера погледајте које су одлуке представника власти довеле до тога да је улагање у МХЕ уносан посао, док је идеја због које су оне и настале – а то је заштита животне средине – потпуно занемарена.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Да повадимо цеви из Ракитске реке (видео)

5 (11) Позивамо све чланове покрета Одбранимо реке Старе планине и све слободне људе, да …

Због изградња минихе Брусник вода однела магистрални пут Ариље-Ивањица

5 (26) АРИЉЕ – На магистралном путу између Ариља и Ивањице – катастрофа: на месту …

2 Коментара

  1. To je budućnost Srbije !!!

  2. Треба хапсити инвеститоре јер су они штеточине по биљни и животињски свет а угрожавају опстанак људи на подручјима где граде мини хидроелектране. Записати имена свих инвеститора, требаће једног дана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *