Извештај о Вулиновој имовини нема ко да однесе Поверенику?

Извештај о контроли имовине министра Александра Вулина који је Агенција за борбу против корупције доставила Тужилаштву за организовани криминал пре готово две године, и даље је недоступан јавности. Извештај за који су у Агенцији сматрали да би могао бити “занимљив” тужилаштву није добио ни Повереник за информације од јавног значаја ни након поновљеног захтева.

Тај извештај Агенција није доставила новинарима под образложењем да носи ознаку тајности. С друге стране, он није достављен ни Поверенику. У саопшењу Повереника наводи се да му је из Агенције речено не могу да га доставе јер “немају капацитете за достављање тајних података ван зграде”.

Агенција је у децембру 2015. након спроведене контроле имовине и прихода Александра Вулина извештај доставила Тужилаштву за организовани криминал. Суштина је била у утвђивању на који начин је тадашњи министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања дошао у посед стана.

Решење повереника Агенцији: Доставите извештај новинарима

Извештај су од Агенције тражили новинари КРИК-а, али нису добили. Након жалбе, Повереник је донео решење којим је наложио Агенцији да новинарки достави копију извештаја који је “доставила Тужилаштву за организовани криминал 17. децембра 2015, након контроле извештаја о имовини и приходима функционера Александра Вулина“.

Агенција би, према решењу Повереника, требало да заштитити податке о личности као што су: имена и презимена, адреса, матични број, бројеве банковних рачуна и сличне податке о личности.

Из тога произилази да подаци о томе како је неки функционер стекао имовину не могу да спадају у личне, па ни тајне податке.

Занимљво је да је Агенција је одбила захтев новинара с образложењем да се у пратећој документацији налазе подаци које је Управа за спречавање прања новца означила као тајну.

Повереник наводи да Агенција није навела којом одлуком је одређена тајност, нити које овлашћено лице је то учинило, као што није навела ни степен тајности, што је неопходно по закону.

“Агенција, иако је то по закону несумњиво обавезна, није пружила никакве доказе ни о узрочно последичној вези између потенцијалног објављивања траженог документа и штетних последица које би, евентуално, због тога могле настати по интересе Републике Србије”, наводи Повереник.

Он напомиње да се у конкретном случају ради о информацијама у вези са високим државним функционером “у погледу којих несумњиво постоји оправдан појачан интерес јавности зна”.

Агенција нема капацитете да доставља тајне податке ван зграде?

Повереник оцењује као неприхватљиво поступање Агенције која му, ни након поновљеног захтева, није доставила тражени извештај. Повереник сматра да је реч о поступку “ објективно представља покушај опструирања овлашћења Повереника”.

“’Правдање’ таквог геста тим да је тек недавно један радник Агенције сертификован за поступање са тајним подацима, те да стога Агенција не располаже потребним капацитетима за достављање тајних података изван просторија, Повереник, не улазећи у мотиве, сматра и неодговорним и неозбиљним”, наводи се у саопштењу.

Уколико је тачно да током осам година важења Закона о тајности података Агенција није оспособљена да га примењује, Повереник сматра да то говори да се у Агенцији континуирано, годинама врши велики број и прекршаја и кривичних дела предвиђених Законом о тајности података

“То би свакако морало привући пажњу других надлежних органа, тужилаштва и Министарства правде”, наводи Повереник.

Подсетимо, према истраживању Инсајдера, Агенција за борбу против корупције чак осам година од оснивања није имала ниједног запосленог који је сертификован за рад с тајним подацима.

Из Агенције нам је тада саопштено да су увид у податке имали само они који су радили на конкретним предметима и да није било злоупотребе података.

Инсајдер је поново упутио питања Агенцији за борбу против корупције, између осталог и како је тужилаштву достављен извештај који је класификован као тајан, ако та институција нема капацитете да доставља документа која носе ознаку тајности.

Одговор, између осталог и на ово питање, очекујемо од Агенције за борбу против корупције.

Обустављени поступци против Вулина
У вези са извештајем Агенције за борбу против корупције након извршене контроле имовине и прихода министра Александра Вулина више се не води ни један постуипак пред надлежним тужилаштвима.

Наиме почетком јула, Тужилаштво за организовани криминал саопштило је да нема основа за вођење поступка јер прикупљени подаци не указују на основ сумње да се у радњама Александра Вулина стичу битни елементи кривичног дела злоупотреба службеног положаја и примање мита што је у надлежности овог тужилаштва.

Претходно је у јуну то тужилаштво саопштило да им полиција не доставља податке, али је само месец дана касније обуставило поступак.

Прошле недеље је и Прво основно тужилаштво закључило да нема основа за покретање поступка, с обзиром да је то тужилаштво имало задатак само да утврди да ли је Алексадар Вулин пријавио имовину, односно предметни стан, а јесте, кажу у Првом тужиулаштву.

Инсајдер.нет

Актуелно

СНП НАШИ УПУТИЛИ ПИСМО ФБИ И БНД – Да ли се води истрага против Андреја Вучића?

Правни тим СНП “Наши” данас је упутио писмо на адресе америчког ФБИ и немачког БНД  …

ОТВОРЕНО ПИСМО АМБАСАДОРУ СР НЕМАЧКЕ – Да ли постоји договор са Александром Вучићем да нико неће задирати у његове криминалне везе ако изда Косово?

Његова Екселенција амбасадор СР Немачке г-дин  Аксел Дитман  21. јун, 2018. године Београд, Србија Ваша …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons