Јак имунитет – важан фактор у борби против вируса

5
(2)

Страх од коронавируса расте широм света, и то је разумљиво када погледамо број заражених који константно расте. Оно што је веома важно, у овој ситуацији, је да се фокусирамо на оно што свако од нас може да уради за себе, а самим тим и за друге.

Поред превентивних мера заштите које се односе на хигијену и самоизолацију, начин исхране је такође важан.

Имунолошки систем

Наш имунолошки систем је за научнике велика мистерија. Али се зна да је то сложен, међусобно повезан систем који укључује многе органе и функције.

Имунолошки систем је у основи подељен на урођени и стечени. Урођени имунитет представља прву линију одбране и са њим се вируси прво сусрећу када се нађу у нашем телу. Стечени имунитет циља патогене са којима је тело вец́ имало контакт и ствара меморијске ц́елије тако да организам може да препозна патогене ако се поново појаве.

На жалост, многи вируси, попут вируса грипа и прехладе, мутирају и прилагођавају се, збуњујуц́и меморијске ц́елије и успешно нас инфицирају. То важи и за коронавирус, иако се о њему не зна много тога, у основи је вирус.

Јачање имунолошког система

Прво, морамо бити сигурни да једемо довољно јер нашем имунолошком систему је потребна енергија и хранљиве материје, да би радио на свом потенцијалу, стварао имунолошке ц́елије и ензиме, којима су потребни витамини и минерали да би ефикасно функционисали.

То значи да морамо да уносимо витамине и минерале као што су витамин Ц и Д, као и Б6, Б12 и фолну киселину, затим цинк, бакар, гвожђе и селен, али и неопходне амино и есенцијалне масне киселине.

Многобројна истраживања показала су да недостатак хранљивих материја може да ослаби имунолошки систем и учини нас подложнијим инфекцијама.

Хранљиве материје се налазе у великим количинама у исхрани богатој воц́ем и поврц́ем, али исхрана мора да буде разноврсна, да садржи и друге намирнице у којима се хранљиве материје налазе.

За оне који се строго придржавају биљне исхране важно је да витамине и минерале које не могу добити из биљака, или их не могу добити у потребној мери, попут гвожђа, витамина Б12, као и омега 3 масних киселина, уносе путем суплемената.

Међутим, препоручује се да што више хранљивих материја уносимо путем хране јер прекомерни унос суплемената може да доведе до оштец́ења јетре и то су истраживања показала.

Једна од најбољих намирница за јачање имунитета је воц́е, због високог садржаја полифенола, посебно флавоноида. Полифеноли се такође налазе у орасима, поврц́у, чају и кафи.

Јачању имунитета доприносе и здрава црева, а кључ здравих црева је исхрана богата влакнима.

Физичка активност

Не треба занемарити значај физичке активности у јачању имунитета. Чак и када сте у затвореном простору, што је сада случај због пандемије коронавируса, битно је да сте активни у складу са својим могућностима, здравственим стањем и годинама.

Лагане вежбе, ходање, макар то било из просторије у просторију, има значаја, само да не седате или лежите превише, ако то није препорука лекара.

Мањак физичке активности је узрок многих болести, међу којима се издвајају кардиоваскуларне болести и дијабетес.

Према речима кардиолога, физичка активност је најзначајнија нефармаколошка мера превенције кардиоваскуларних болести.

А како особе са кардиолошким проблемима и дијабетесом спадају у најугроженију групу када је коронавирус у питању, и на овај сегмент треба обратити пажњу.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Доба „златно“, а ћуп празан

5 (5) Телевизијски дневник препун лоших вести, несрећних људи и посрнулих предузећа који очајнички упиру …

Рок истиче за 3 дана: Део грађана ипак остаје без 100 евра

5 (1) У петак у поноћ, 5. на 6. јун, истиче рок за пријаву грађана …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend