Јавне набавке: Разрађени системи корупције

0
(0)

Осмишљени разни модели злоупотреба прилликом јавних набавки. Бројни тендери имају услове прилагђене одређеним предузећима. Јефтинији извођачи се елиминишу – чак и због лоших корица

КРОЗ корупцију у јавним набавкама у Србији, процене су, губи се 750 милиона евра годишње. Фирме све мање верују систему, па се све ређе и одазивају на расписане огласе. Последњих година једва се испуни законски минимум од три пристигле понуде. А разрађени системи заобилажења слова закона одавно су познати.

Јавни сектор јавне набавке избегава и крајње легално -преко акције прикупљања средстава. Куповину за коју је задужена одређена буџетска установа, под образложењем да нема средстава, уступи невладином сектору.

Пошто се набавка финансира донацијама, а спроводе је небуџетске организације, не постоји обавеза поштовања Закона о јавним набавкама. У пракси, посао се повери једној изабраној фирми.

ДОГОВОР 

АКО се на тендер и јаве три фирме, то не значи увек да су конкурентне. Напротив, повезана предузећа изађу са две понуде, као две компаније. Није ретко и да трећа, пријатељска компанија, и не намерава да добије посао. Понуду подноси без икакве амбиције, већ само да се испоштује принцип конкурентности и оглас не поништи.

Искуство предузећа која су раније покушавала да дођу до посла финансираног буџетским новцем показује да су најчешћа два модела заобилажења прописа. 

Опробан систем је да су сами услови тендера асполутно прилагођени одређеним предузећима.

Одредбе о броју запослених или обавезном годишњем промету евентуалног извођача чест су филтер. Други метод је да се фирма која нуди јефтиније извођење елиминише из крајње формалних разлога – па чак и лоше укоричене понуде.

– Не тако давно на тендеру за извођење одређених грађевинских радова изабрана је скоро 700 милиона скупља понуда – кажу у Унији послодаваца. – Јефтинији понуђач је одбијен, јер наручиоцу посла није одговарао избор материјала и опрема. На неке велике тендере, на пример, не стигне ниједна понуда познатих компанија у иностранству. Оглас се касно објави на међународним сајтовима, неколико дана пре истека рока.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Звонко Веселиновић, Милан Радоичић и њихови пословни партнери приватизацијом три предузећа до уносног посла за ЕПС

4.8 (5) Бизнисмени са севера Kосова Звонко и Жарко Веселиновић и Милан Радоичић, заједно са …

ПАМЕТНИ СРЕДИО! Етихад за 49% Ер Србије платио 40 милиона €, па сада продао Србији 31% за 100 милиона €

4.5 (11) Србија је 2013. године, компанији „Етихад“ из Уједињених Арапских Емирата продала 49% удела …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend