Србија

Јелисавета Василић: Без документације, Рио Тинто није капитални већ КОРУПТИВНИ ПРОЈЕКАТ

“Чим имамо тајност око пројекта, то је корупција. Ако нам Влада не да информације, онда то није никакав капитални већ коруптивни пројекат, јер се очекује профит од 18 милијарди, а четвртина је вероватно коруптивних пара. Држава треба да одговори, да би народ знао да како да гласа на референдуму”, каже за Н1 чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић уз напомену да је референдум најбољи начин да Влада види шта грађани мисле о пројекту “Јадар” Рио Тинта.

Она, међутим, додаје да референдум не значи да мора да успе.

– Ако се спороводи у демократским државама где се ради транспарентно ту сигурно успева, али где постоје хибридни режими, са смањеном демократијом, ту је проблем, јер грађани не знају све и немају потпуне податке па их је тешко питати да ли јесу или нису за то. Народ морамо да упознамо о чему се ради. Да је председник Александар Вучић дао информације са доказима, не би било проблема – казала је Василић.

Каже да је изјава потпредседнице Владе Зоране Михаловић да ће документација бити достављена јавности признање да је сада нема и додаје да је Савет за борбу против корупције тражио да им се одговори на бројна спорна питања.

– То смо тражили зато што држава многе пројекте проглашава капиталним, а да то нису. Овај јесте, али многи нису. Они мисле када један пројекат прогласе капиталним, онда више ништа нису дужни да образлажу. Тражили смо одлуку зашто су се они одлучили да га прогласе капиталним, када није донет закон о капиталним пројектима. Нашла сам члан о буџетском систему, штур. Влада је донела уредбу о управљању капиталним пројектима, али ко о њима одлучује, које елементе мора да има, покушавају на благ начин да уредба замени закон, али она је „гола“ хартија. Она мора да се надовеже на закон, али не може никако да га замени. Ова власт прибегава управљању уредбама, тиме се умањује надлежност Скупштине – каже Василић.

Додаје да је важно да се знају подаци о финансирању, да ли је из буџета или од инвеститора, Светске банке, Европске уније….

– Важно је да нам се то каже, јер ако дође до тога, губимо део природних богатстава, ако се уђе у овако велики пројекат, можда нећемо имати ни воду, ни планине. Имамо Београд на води, ко је инвеститор то не знам, а то је капитални пројекат. Веома је важна транспарентност да народ сазна све, да ли је закључен уговор. Две фирме су тражиле да се анализира вода, али је речено да те две фирме не могу јавно да кажу за кога су то тражиле, јер су закључиле споразум о тајности са Рио Тинтом – рекла је Василић.

Она каже да држава нема никакав рок нити обавезу да достави документацију о пројекту, али мисли да ће бити мало притиснути.

– Рио Тинто није пројекат државе, већ наш јер се ради о јавној својини, онда смо сви дужни да водимо рачуна шта се дешава и ко постаје власник. Завршена је приватизација приватне својине, не смемо да дозволимо приватизацију друштвене својине – закључила је Јелисавета Василић.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!