Како ће се живети у Србији у 2012?

0
(0)

ИЗВОР: НОВОСТИ
Београд — Коверта срећника који ће и у ОВОЈ години имати посао биће сваког месеца иста, а ценовници ће је, сасвим сигурно, претицати.

Већина ће на плате и даље чекати по неколико месеци. Неће јењавати страх од отказа, а шанса да се нађе посао биће једнака оној да се освоји “лото” премија.

Мушкарци ће морати дуже да раде до пензије, а они који су навикли да много троше, моћи ће да рачунају само на коју хиљаду више. Задуженима ће бити најтеже. Кредити ће везивати руке дужницима.

Сва је прилика да ће овако изгледати 2012. година. 

Највећи изазови у 2012, према мишљењу гувернера Народне банке Србије Дејана Шошкића, биће како постићи жељени ниво привредног раста и запослености, посебно због проблема у еврозони који могу утицати на економску активност и услове финансирања јавног дуга Србије. 

„Грађани би требало да буду свесни ситуације у којој се држава налази и да је тренутак, у коме смо, болан. Србија постепено долази у ситуацију да троши само онолико колико ствара. Нова 2012. година биће година изазова, али инфлација неће бити тема број један. Већ у првим месецима наредне године ући ће у предвиђене“, каже гувернер. 

Према пројекцији НБС, инфлација у Србији на крају марта 2012. биће испод 5,7 одсто, а циљ за крај наредне године је четири одсто – плус минус 1,5 одсто.

Почетак Нове године биће у знаку поскупљења!
Почетак Нове године биће у знаку поскупљења! Тржиште ће бити добро снабдевено основним намирницама и робом широке потрошње, али добар део артикала плаћаћемо скупље него до сада. Највећи ценовни удар потрошачима долази од акцизне робе, тако ће већ у првим данима 2012. године поскупети велики број производа и услуга, који су под контролом државе.

Цена струје у Србији остаће иста, по свему судећи, до најављених избора. „Електропривреда Србије“ још не планира да затражи поскупљење, па би одлука о новом ценовнику могла да буде донета тек после маја. Баш зато ће предизборна зима бити најтоплија, и најјефтинија, онима који ТА пећи буду укључивали само ноћу. Снабдевање гасом постаће још стабилније на дуже стазе, када “Србијагас” и “Гаспром” у марту склопе десетогодишњи уговор.

За два до 12 одсто скупље ће се продавати цигарете, алкохолна пића, кафа, гориво… Поред акцизне робе, нове цене увећане за неколико процената стићи ће и за неке прехрамбене производе, кућну хемију појединих добављача. Најављује се и поскупљење конзервисане робе, зачина, неких слаткиша и то у распону од два до четири одсто. 

Половином јануара пушачи ће до 10 одсто више плаћати цигарете. Кутија ће поскупети од пет до 10 динара, као последица усаглашавања цена са растом акциза и годишњом инфлацијом. За око пет одсто више коштаће нас и црни напитак или десетак динара више за стандардно паковање него сада. 

Стручњаци указују на то да нас, као и обично, највећа поскупљења очекују у првом делу године. Сваки почетак године обележи “ценовни шок” због скока акциза, али и скупљих енергената. 

У том периоду увек долази до наглог раста инфлације и наглашене ценовне тензије, кажу економисти и додају да ће тако бити и 2012.

Ова година без посла би могла да остави чак 100.000 радника
Битка за опстанак на послу, нажалост, наставиће се и у 2012. години. Извозна предузећа већ осећају ефекте кризе, јер су наруџбине све мање. Они који послују са домаћим партнерима, с друге стране, и даље ће муку мучити са наплатом. А када треба штедети, искуство прве кризе је то показало, радна снага је први избор.

Мрачне прогнозе упозоравају да би ова година без посла могла да остави чак 100.000 радника. Предузетници су упозорили да то следи врло брзо пошто се банкама наметне обавеза да забране исплату плата без доказа о плаћеним порезима и доприносима. 

Ова правила, која би могла да заживе половином 2012. године, део запослених ће најпре оставити без зараде, а врло брзо и без посла. 

Спокој неће владати ни у делу државне администрације. Избори доносе ризик “прекомбиновања” снага, а то значи и нову поставку међу именованим кадром.

Грађани ће догодине теже узајмљивати код банака
Грађани ће догодине теже узајмљивати код банака, и то првенствено због већ нараслих дуговања и кризе која увелико погађа кућне буџете.

ДИНАР ОСТАЈЕ СТАБИЛАН

Динар ће и у следећој години остати стабилан. Курс није приоритет за НБС, у наредној години, и он зависи од много различитих како унутрашњих, тако и спољашњих утицаја. У случају поремећаја, централна банка ће интервенисати. Девизне резерве су на задовољавајућем нивоу и тренутно износе рекордних 11,5 милијарди евра и додатна су гаранција макроекономске стабилности наше земље.

У 2012. години банке ће наставити са кредитирањем становништва, а као и до сада тражња клијената ће у највећој мери бити усмерена на динарске готовинске и стамбене кредите, како комерцијалне, тако и кредите са субвенцијом, каже Никола Вулетић, директор Дирекције за комерцијалне послове Уникредит банке. 

Грађани са уредном кредитном историјом свакако могу да очекују даљу подршку банака, без значајнијих померања у висини каматних стопа. Вулетић истиче да ће банке у 2012. години значајну пажњу посветити клијентима који касне у намиривању својих обавеза. 

У наредној години очекујемо да ће грађани осетити све позитивне ефекте новог Закона о заштити корисника финансијских услуга, истиче он. 

Једна од новина коју најављује државни врх за 2012. биће и олакшани услови за добијање субвенционисаних стамбених зајмова, за шта је буџетом предвиђено 1,2 милијарде динара. Тако би учешће требало да буде пет, уместо десет одсто. Каматна стопа нешто је нижа и износиће шестомесечни еурибор плус 4,5 одсто годишње. Уклоњена је и старосна граница, која је до сада била 45 година. Кредит ће, ипак, морати да се отплати до 70. рођендана. 

Сосијете женерал банка је у овој години, у сектору за рад са становништвом, забележила раст пласмана од преко 20 одсто, а такав раст се планира и у следећој години, најављује Мирослав Ребић, члан извршног одбора ове банке. Свакако планирамо и да наставимо да кредитирамо грађане који желе да путем кредита реше своје стамбено питање. Што се тиче најава за нови програм субвенција, ми ћемо се, као и увек до сада, свакако укључити и у тај програм, додаје.

Два симболична повећања плата
Јавни сектор, баш као и пензионери, следеће године очекује два, мада могло би се рећи, симболична повећања. У априлу ће се плате и пензије повећати за четири одсто, а у октобру за 0,9 одсто.

Запослени у приватном сектору у нову годину улазе без икакве извесности да ће до њеног истека имати мотив више за одлазака на посао. Кретање просечне плате у Србији показује да се она повећа за по коју хиљаду динара, али скок цена је скоро по правилу престигне. 

Она тако из месеца у месец губи вредност, а нема изгледа да ће 2012. ситуација бити другачија. И успешна предузећа ће се борити да одрже садашњи ниво зарада. То важи за већину запослених. Менаџери, саветници, финансијски и енергетски сектор већ дуго зарађују више од републичког просека.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Маса народа код Вуковог споменика чека донацију у храни

5 (23) Александре Вучићу, грађани су ти гладни! А оброк нису у могућности да приусте …

Орао змијар Огњенка из Србије прелетела 5.000 км и стигла у Судан, погледајте куда је летела! (фото)

5 (7) ОГЊЕНКА, млада женка орла змијара, која је летос прстенована на Вршачким планинама, „јавила …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend