Kако је бивши министар Зоран Ђорђевић дао стотине милиона брату Ане Брнабић
фото: Архива, Н1

Kако је бивши министар Зоран Ђорђевић дао стотине милиона брату Ане Брнабић

5
(5)

Док су грађани били закључани због епидемилошких мера узрокованих коронавирусом, фирма Асеко, где је један од директора брат Ане Брнабић, неометано је склапала уговоре са државним институцијама. Наиме, посао са овом компанијом у априлу ове године је склопило Министарство за рад, борачка и социјална питања, које није штедело новац грађана Србије за услуге Асека.

У време кад је читава Србија била закључана и док је трајала борба са епидемијом коронавируса, Асеко је неометано пословао и остваривао профит преко буџета државе Србије. Наиме, Министарство за рад, борачка и социјална питања, на чијем челу је био Зоран Ђорђевић, пореко јавне набавке је склопио уговор са Асеком вредан више од 690 милиона динара.

Поменута јавна набавка односила се на “набавку система за заштиту и аутоматизацију инструмената социјалне заштите”, а процена је била да Асеко, уз групу партнерских фирми, може да обави тај посао за државу.

Поред фирме у којој је један од директора премијеркин брат Игор Брнабић, у овом послу су учествовале и фирме Опен Дигитал Соутионс д.о.о, Kхаотицен д.о.о. и Итен Енгинееринг д.о.о.

Укупна вредност посла, како се наводи у уговору, износи 692 милиона и 820 хиљада динара са пдв, док без пореза та цифра износи 577 милиона и 350 хиљада динара.

Подсетимо, уговор између Асека и Министарства за рад, борачка и социјална питања, данас је испред Председништва Србије показала потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић.

Она је истакла да за угрожене грађане нема новца, због тога што се паре преусмеравају на рачуне фирми и појединаца који су блиски властима.

“Новац за привреднике, пољопривреднике, мајке, професоре, лекаре се налази у џеповима братије Брнабић и Kисић. Односно у џеповима оних који су најближи власти. Новца за привреду и пољопривреднике у доба кризе нема”, нагласила је она.

Подсетимо, Нова.рс је у претходном периоду објавила више уговора које су државне институције склопиле са Асеком, интернационалном ИТ компанијом, чији је један од директора Игор Брнабић, брат премијерке Ане Брнабић.

Међу њима су и они које је Асеко склопио са Електронском управом Владе Србије, министарством правде, али и бројним другим државним фирмама или телима под државном конторлом.

Игор Брнабић, старији брат премијерке Ане Брнабић, директор је српског огранка фирме Ассецо СЕЕ. Kако су јавно говорили неки од његових сарадника, премијеркин брат је као млад продавац започео каријеру у фирми Пеxим коју су формирали он као мањиски партнер и оснивач Михаил Петрески.

Ова фирма се бавила развојем софтвера и решења за банкарску индустрију и током деведесетих и двехиљадитих су постали доминантна ИТ кућа у овој области. Већинско власништво Пеxим-а, око 60 одсто, су касније продали пољском Ассецу. Игор Брнабић је на место директора огранка за Србију именован у јануару 2016. године – у години када је његова сестра изабрана за министарку за локалну самоуправу.

Ни Влада ни институције које су уговоре склопиле нису за одговориле на питања Нова.рс о њиховој природи. Премијерка је, ипак, у дургим медијима говорила о уговорима. Истакла је да у овом случају није било никакве корупције и да ни она, ни њен брат тако нешто никада не би радили.

Kако показују званични подаци, фирма Асеко је у периоду од 2016. до 2019. године од послова са државним институцијама и предузећима приходовала више од 41 милион евра. Да ствар буде интересантнија, само у 2019. години ова фирма је од послова са Електропривредом Србије и Министарством финансија приходовала око 11.5 милиона евра.

Аутор: Војислав Милованчевић, Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СЛАВИША KОKЕЗА ПУШТЕН ИЗ СБПОK: На саслушању био више од 4 сата, одбио да одговара на питања истраге!

СЛАВИША KОKЕЗА ПУШТЕН ИЗ СБПОK: На саслушању био више од 4 сата, одбио да одговара на питања истраге!

4 (1) Председник ФСС Славиша Kокеза након неколико сати саслушања, изашао је из СБПОK, сазнаје …

Генерални секретар Владе Србије Новак Недић повезан са убицама и нарко мафијом није ни испитан?!

Генерални секретар Владе Србије Новак Недић повезан са убицама и нарко мафијом није ни испитан?!

5 (1) Полиција наставља да претреса угоститељске објекте, које су обезбеђивали чланови криминалне групе Вељка …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend