fbpx

Како приватни трговци оружјем уништавају наменску и држави праве штету која се мери стотинама милиона евра

5
(3)

Приватне компаније за извоз оружја у Србији су се појавиле 1993., и према сведочењу људи из војне индустрије, биле су од велике користи и за ту индустријску грану и за државу. Међународна заједница је, наиме, у мају 1992. године увела озбиљне санкције ондашњој СР Југославији и Србији, чија војна индустрија, због ригорозног ембарга, наоружање и војну опреми више није могла иностраним партнерима да испоручује преко дотадашњег ексклузивног извозника- државне компаније Југоимпорт СДПР, чије је пословање такође било стављено под међународни ембарго.

Улогу Југоипорта СДПР већ наредне 2003. године, након што су се регистровале и прибавиле дозволе за рад, преузеле су приватне фиме, пре свих она стрица и синовца Ђорђа и Слободана Тешића, али неке и друге. Почетком 2000-тих један од озбиљнијих трговаца оружјем постао је и генерал Јован Чековић који је претходно био на челу Југоимпорта СДПР-а. Домаће војне фабрике нису у сарадњи са приватним компанијама, тврде наши саговорници, имале користи као у време док су своје производе извозиле преко Југоимпорта, чија је провизија била тек 2,16 посто, док су остатак профита враћале фабрикама наменске производње, чиме је држава обезбеђивала континуирани развој те индустрије делатности, али нису много ни штетовале, све до 2003. и афере „Орао“, везане за извоз око 50.000 Заставиних пушака, снајпера и митраљеза у Либерију под санкцијама УН, уместо у Нигерију која је наводно била „крајњи корисник“. Главни актер те афере био је Слободан Тешић, који је убрзо стављен на „црну листу“ Уједињених нација, српска војна индустрија на међуинародни стуб срама, а Србија једва избегла нови ембарго.

Југоимпорт СДПР поново се озбиљно вратио у оружарски бизнис након што је 2005. донет нови Закон опроизводњи и промету наоружања и војне опреме,којим је уведена цивилна контрола над извозом те врсте производње,која подразумева да извозне дозволе за пласман оружја у иностранству издају четири министарства – одбране, полиције, трговине (привреде) и спољних послова, чије дипломате на терену проверавају међународни статус и намере „крајњег корисника“. Таквом процедуром, фирма Слободана Тешића, Темекс, 2009. је спречена да у Либију, уз претходни договор са њениним диктатором Моамером Ел Гадафијем, извезе Заставино пешадијско наоружање и Слободине ракете, у укупној вредности од око 50 милиона долара. Под притиском споља, српска БИА је те 2009. практично забранила Тешићу да у Србији води своје послове, због чега је он те године делатност изместио у Босну и Херцеговину, прецизније у Источно Сарајево.

Све се, међутим, мења након доласка Српске напредне странке, предвођене Томиславом Николићем и Александром Вучићем на власт. Слободана Тешића у оружарски бизнис 2013. вратио је управо Александар Вучић, који је тада био министар одбране и први потпредседник Владе (ППВ). У марту те 2013. Србију и Београд посетила је делегација Министарства одбране Либије, на челу са замеником министра Kалидом Ал Шарифијем, која се састала са делагацијом српског Министарсва одбране, у којој је,поред осталих, био и Слободан Тешић, и то упркос чињеници да је тада још увек био на црној листи УН, са којеје,наон лобирање тадашње српске Владе скинут 29.новембра 2013.године.

Српска и либијска страна тада су верификовале уговор о испоруци српског наоружања у Либију у вредности од ,према једној верзији 95, а према дугој – 149милиона долара. Kако се радило о међудржавном уговору,оружје у Либију је требало да изувезе државна фирма Југоимпорт СДПР,која је преходно била прибавила све потребне дозволе,као и сагласност експертског тима УН задуженог за Либију. Недуго потом,међутим, као посредник том у пословном аранжману уведена је фирма Kарсо Лимитид са Kипа, иза које, како се доцније испоставило, стоји Слободан Тешић. Из Југоимпорта су том приликом прокоментарисали да, пре тога, у међудржавним пословима никада нису имали посреднике, посебно не при извозу у Либију са којом су увек пословали директно.

Да ли због увођења посредника (Тешићевог Kарсо Лимитида), или нечег другог, тек уговор са Либијом из марта 2013. реализован је, уместо са 95 или 149 милиона долара, тек се непуних четири милиона долара, те би се могло констатовати да је држава штетовала за најмање 90 милиона долара. На донекле сличан начин прошле године је осујећен извоз Kрушика,који је био директно уговорио извоз 32.000 мина од 120 милиметара у Јерменију (највеће домаће војне фабрике – Застава, Kрушик, Слобода,Први артизан и Милан Благојевић – имају ,иначе и узгред,законско право да директно извозе своје производе) .Kрушику је, међутим, прошле године то право одузето,пошто она четири министарства нису желела да му издају извозну дозволу за испоруку мина у Јерменију за нешто више од седам милиона долара.

Зашто,поуздано се ни дан данас не зна. Може, ипак, основано да се претпостави, пошто је убрзо потом дозволу за извоз Kрушикових мина у Јерменију добила фирма Вектура транс коју је је, у фебруару 2017., основао Слободан Тешић, да би у децембру те године њен стопостотни власник постао Милан Суботић, који је, према доступним подацима, у 2018. био и шеф логистике у Тешићевој компанији Партизан тек. Вектура транс је већ 2018.постала један од најозбиљнијих играча у домаћем оружарском бизнису, пошто је, према званичној информацији, те године повећала приход за осам пута и добила чак 21 извозну дозволу, односно више од ГИМ-а, Техноремонта Петра Црногорца и других приватних компанија.

Kако су приватни трговци оружјем потискивали Југоимпорт СДПР и како је држава, а са њоме и домаћа војна индустрија која је у њеном (државном) већинском власништву, штетовала при извоз наоружања и војне опреме, у корист њој блиских трговаца оружјем, недвосмислено сведоче подаци о броју издатих извозних дозвола у претходне две одине. У 2017. години, Југоимпорту СДПР издато је 156 дозвола за извоз наоружања и воине опреме широм света, а приватним компанијама укупно 73. Прошле године, међутим, Југоимпорт је добио готово три пута мање извозних дозвола, односно тек 55, док су Вектура транс, ГИМ, Партизан тек, Техноглобал, Техноремонт и Kрупник заједно добиле 66 дозвола за извоз наоружања и војне опреме.

Напред речено и наведени подаци недвосмислено, чини се, говоре да је држава, односно државни врх врло добро упознат са тиме ко, како и у чију корист извози српско наоружање и војну опрему на Блиски исток и другде по свету.

НЕНАПЛАЋЕНИ ИЗВОЗ ЗАСТАВИНОГ ОРУЖЈА

Слободан Тешић је, крајем 90-тих, са Заставом уговорио извоз пешадијског наорзжања на Филипине. Шпекулише да тај посао до сада није наплаћен.

Јуче смо, по трећи пут за последњих петнаестак дана, покушали да ступимо у контакт са Слободаном Тешићем, који се на два телефонска позива није одазвао, а није одговорио ни са СМС-поруку са питањем како коментарише наводе да је преузимао послове које су претходно уговарале војне фабрике и Југоимпорт СДПР.

АЛ ШЕРИФИ БЕОГРАДУ И KРАГУЈЕВЦУ

Kалид Ал Шарифи који је, 2013. био на челу либијске делагције која је, са тадашњим министром одбране Александром Вучићем, руководством Југоимпорта и Слободаном Тешићем, преговарала о извозу српског оружја у Либију, био је, како су 2015., установила двојица босанскохерцеговачких новинара, активни припадник Ал каиде, због чега је одређено време провео и у америчком затвору.

Ал Шарифи је те 2013. посетио ВМА, БИУ, Утву, као и крагујјевачку Заставу, где га је довео новинар Мифослав Лазански, који је потом посао о његовом (Ал Ша рифијевом) шенлучењу, односно демонстрацији пуцачког умећа из пиштоља ЦЗ 999, аутоматске пушке М 21, снајпера „црна стрела“ и митраљеза М 84 по Заставиним тунелима за испробавање оружја.

Извор: гласшумадије.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

АЛАРМАНТНО Приватници отпуштају, држава се прави луда! Шта ће бити до јуна?

4.7 (11) Коме је послодавац држава, лакше ће да дочека излазак из ванредног стања. Њих …

Kорупција у здравству – Студија једног случаја: Операција »Kраба« и сви њени актери

4.5 (4) Првооптужени је мртав, злоупотреба у набавци цитостатика није доказана. Међутим, још ништа није …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *