КАТАСТРОФА: Дефицит буџета у 2014. години 8,5% БДП-а

0
(0)

Фискални савет данас је упозорио да би дефицит буџета Србије у 2014. години могао износити 8,5 одсто бруто домаћег производа, што је више од планираног.

„Дефицит буџета опште државе на крају августа достигао је 122 милијарде динара, што указује на пробијање планираног дефицита за ову годину“, саопштио је Фискални савет.

Како је наведено, „када се у дефицит укључе и још увек нетранспарентни расходи државе ‘испод црте’ укупан дефицит у 2014. години могао би да премаши планираних 286 милијарди динара и достигне износ од 310-315 милијарди, односно око 8,5 одсто БДП“.

По подацима Фискалног савета, јавни дуг Србије на крају августа је био 22,4 милијарде евра, односно око 71 одсто БДП, и од почетка године је повећан за више од 1,6 милијарди евра.

Јавни дуг државе је, како је објашњено, већи него што је објавило Министарство финансија (21,9 милијарди евра) јер Фискални савет у те обавезе државе укључује и јавни дуг локалних самоуоправа и Фонда за развој.

Раст јавног дуга у августу за око 900 милиона евра је последица повлачења прве транше кредита од Уједињених Арапских Емирата од једне милијарде долара.

„До краја године јавни дуг би могао достићи 23 милијарде евра, односно премашити 72 одсто БДП-а“, истиче се у саопштењу Фискалног савета.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Последња олдука техничке владе: Ана Брнабић сама себи доделила реновирану виле Јованке Броз

5 (2) Премијерка Ана Брнабић може да почне да користи вилу у Београду где је …

„Задуживање Србије је забрињавајуће, увући ће нас у опасну спиралу враћања дуга“ (ВИДЕО)

5 (3) Председник Александар Вучић неће моћи да задржи земљу у Прањанима, јер такав поклон …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend