fbpx

КАТАСТРОФА, мајмуни ушли у тенак! СНС режим планира да у 2014. Србију додатно задужи за још 7 милијарди евра

0
(0)

Београд — Вест да је Србија продала еврообвезнице у износу од милијарду долара поново је покренула расправу о томе колико су нам дуговања повећана у овој години.

Министар финансија објашњава да је тај вид задуживања био предвиђен буџетом, који је, како наводи, први корак ка довођењу јавних финансија у ред.

Продаја еврообвезница за милијарду долара, планирана је и то према речима надлежних у министарству финансија, за финансирање буџета.

Критике да то земљу сврстава међу европске рекордере у задуживању министар финансија Лазар Крстић одбацује као неосноване 

“Србији не прети банкрот и мислим да су то, више политички ефекат .Ви знате да смо прошле недеље издали милијарду долара то је неосновано са два пута већом тражњом”, каже министар. 

Да је продаја еврообвезница била неопходна сагласни су и стручњаци. Држава мора да отплати кредите који су раније узети, а део тако добијених средстава намењен је и финансирању државне касе. 

“Ако предуземете и све неопходне мере успећете да зауставите раст јавног дуга у 2016, 2017-свале године ћемо морати да се задужимо око пет милијарди евра”, рекао је Павле Петровић из Фискалног савета. 

Према мишљењу економисте Михајла Бабиуна проблем је у томе, што једну шестину узетих кредита не користимо и за то чак плаћамо пенале 

“Мислим да је сада право време да причамо о томе који део кредита који су узети се не кориисти и да их вратимио и да се решимо баласта а који део може да буде искоришћен да се реше структурни проблеми. Основна логика задуживања не сме да буде исплата плата него мора да буде развој”, каже Бабуин. 

Према подацима министарства финансија, дуг Србије се ове године увећао за око 3 милијарде евра, док ће у току следеће године бити потребно задужење од око 7 млилијарди евра. Помоћ у бољем планирању прихода и трошкова у 2014. години влада би требало да добије од ММФ-а, чија техничка мисија ће следеће недеље доћи у Србију.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како Весићево “Око соколово” пуни џепове напредњака Мијаиловића и Горана Весића

0 (0) Јавна набавка београдског Паркинг сервиса за куповину џипова „Ранге Ровер“, расписана је са …

Мораторијум: Ако прихватите застој у отплати кредита имате три опције после тога

5 (1) Народна банка Србије донела је одлуку о новом одлагању отплате кредита за два …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *