КиМ: Протест бивших радника МУП-а

0
(0)

Око 100 бивших радника Полицијске управе за Косовску Митровицу протестовало је у понедељак испред просторија Канцеларије за Косово и Метохију у северној Митровици захтевајући да буду интегрисани у косовску полицију или враћени у МУП Србије.

Бивши полицајци захтевају или да се интегришу у косовску полицију, или да се врате у МУП Србије
Тим радницима је 31. децембра 2013. године престао радни однос у МУП-у, Уредбом Владе Србије проистекле из Бриселског споразума. Један део полицајаца с Косова је већ интегрисан у косовску полицију, док су остали добили пензије.

Како им се нико испред Канцеларије није обратио, представници бивших полицајаца су предали писмо упућено директору Канцеларије за КиМ Владе Србије Марку Ђурићу.

Њихови захтеви су да се одмах изврши интеграција свих преосталих радника ПУ Косовска Митровица у косовску полицију, да се свим радницима који не могу бити интегрисани омогући повратак на рад у МУП Србије и промену уредбе о „посебним пензијама“ како би она била усклађена с тада важећим законима (Закон о полицији, Закон о раду, Закон о ПИО).

Представник радника Рајко Шекуларац је рекао да су на овакав потез били приморани.

– Нама је 31. децембра 2013. на основу Уредбе Владе Србије, проистекле из Бриселског споразума престао радни однос у МУП-у Србије, са правом да будемо интегрисани у Косовску полицију, а до данас око 30 полицајаца и 74 радника управних и других служби, као и један број ватрогасаца нису интегрисани – рекао је Шекуларац.

Према његовим речима, ти људи су од Србије тражили да се реши проблем, али без успеха.

– Овде се ради о више од 130 породица које су слањем у посебне пензије доведени на ивицу егзистенције, људи којима су угрожена људска права, на рад, на живот, слободу кретања – рекао је Шекуларац.

Током једночасовног протеста, који је почео у 11.00, косовска полиција је зауставила саобраћај. Протест је протекао мирно.

Пошто су предали писмо упућено директору, бивши радници ПУ Косовска Митровица су се упутили у седиште косовске полиције и Еулекса и најавили да ће накратко блокирати те институције како би и од њих затражили објашњења у вези са интеграцијом у косовску полицију.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Са територијом Републике Србије нема играња, терористичке и нарко банде се УНИШТАВАЈУ без МИЛОСТИ!

5 (3) Председник Александар Вучић рекао је да је Србија увек спремна да разговара о …

Припадник МУП-а Републике Србије ухапшен са 58 килограма марихуане

5 (5) Припадник Министарства унутрашњих послова Србије Ј.Б. ухапшен је пре два дана са 58 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend