Кнежевић: Буџет је нереалан

0
(0)

Београд — Буџет за 2013. је оптимистичан и економски нереалан, због чега неће бити остварен привредни раст од два одсто и планирано смањење буџетског дефицита

Како је оценио потпредседник Асоцијације малих и средњих предузећа Милан Кнежевић буџет за 2013. годину је оптимистично политичка пројекција, а мање економска реалност.

Кнежевић, који је власник конфекције Модус, рекао је да ни приходи из ребаланса буџета за ову годину неће бити остварени и „да нема говора да може да се оствари привредни раст од два одсто у 2013. години“. 

„Процена да ће бити преполовљен буџетски дефицит је оптимистична и нереална по економским параметрима“, рекао је Кнежзевић. 

Кнежевић је оценио да је стање у привреди лоше и да пада промет у малопродаји, тако да се неће остварити планирани приход од повећања ПДВ од 30 милијарди динара, а неће бити оставрен ни планирани приход од пореза на добит правних лица. 

„Настављају негативни трендови у привреди, пада стандард грађана, падају примања и да нема страних инвестиција“, рекао је Кнежевић. 

Кнежевић је рекао да ће закон о ограничењу рокова плаћања на 60 дана блокирати рад 30 одсто предузећа, јер нико нема новца да плати. 
„Тај закон полази од тога сви имају новца, а да нико неће да плати“, рекао је Кнезевић. 

Кнежевић је рекао да су привреда сматра да су уштеде недовољне, јер нема отпуштања у јавном сектору. 

„Држава нема намеру да растерети привреду и да се обрачуна са сивим тржистем, као ни да отпушта запослене и врши рационализацију јавног сектора“, рекао је он. 

Кнежевић је поздравио меру да се укину сопствени приходи и да приходи агенција иду у консолидовани буџет.

Он је додао да у буџету нису предвидјена средства за раздуживање јавних предузећа од 1,2 милијарде динара према привреди. 

„У буџету нема новца ни за шта“, закључио је Кнежевић и додао да се не ради ништа на томе да се побољша приходна страна буџета кроз структурне реформе. 

Влада Србије усвојила је јуче Предлог буџета за 2013. годину којим је предвидјен дефицит од 121,9 милијарди динара, односно 3,3 одсто бруто домаћег производа (БДП). 

Предлогом републичког буџета планирани су приходи од 956,4 милијарде динара, а очекивани расходи 1.078,3 милијарди динара, на основу чега ће дефицит буџета бити за 81,7 милијарди динара мањи него у 2012.години.

 

БЕТА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пао договор о новој власти у Црној Гори – Кривокапић премијер (видео)

0 (0) Посланик ДФ-а Милан Кнежевић на данашњој конститутивној седници Скупштине предложио је да лидер …

Србија и даље без Владе, Вучић три пута померао рок

5 (2) Остало је свега девет дана до истека рока, који је председник Србије и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend