Србија

Ко то годинама изнутра саботира и уништава ЕПС и због чега?

После најновијег колапса читавог система у ЕПС-у где ништа али апослутно ништа није урађено како треба да би се народу и привреди обезбедило нормално и правовремено снадбевање у зимским месецима поставља се питање ко то и зашто саботира и уништава ЕПС? Ко то и зашто већ годинама веома предано и педантно уништава Колубару која производи око 75% угља у Србији и преко 50% електричне енергије у читавој земљи? На самим површинским коповима у Колубари познате су залихе лигнита са којим без икаквих проблема можемо да производимо електричну енергију у наредних 30 до 50 година ако наставимо са оваквим темпом експлоатације. Са залихима лигнита у косовско-метохијском басену ту прозводњу електричне енергије можемо да обезбедимо сигурно у наредних 100 година. Иначе косовско-метохијски лигнит је квалитетнији од оног који се вади у Колубари.

Ко то годинама изнутра саботира и уништава ЕПС и због чега?

Како се то десило да на лагерима ТЕНТ-а у Обреновцу нема довољно квалитетног угља иако тамо деценијама уназад на депонијама стоји између 200.000 и 300.000 тона квалитетног угља како би се са тим квалитетнијем угљем уколико падне температура у ложишту термоелектране подигла температура?! За те потребе у сладиштима мазута увек је било око 15.000 тона мазута који се користи да се у котловима одржи потребна стабилност термоелектране и тако поспеши сагоревање угља лошијег квалитета.

  1. Зашто је из Колубаре на депоније ТЕНТ-а у задње време стизало блато које је помешано са веома малим количинама лигнита којег у Колубари има на претек?!
  2. Зашто је већи део блокова у ТЕНТ-у у току грејне сезоне био искључен и ван употребе?!
  3. Како је пре шест месеци у ТЕНТ-у урушен димњак на блоку 1 и зашто још није поправљен?
  4. Како је и зашто у ТЕНТ-у из производње испао блок 2?!

На ова и многа друга питања одговоре треба да пре свега дају надлежни министри попут Зоране Михајловић и руководиоци у самом ЕПС-у. Ко је и зашто површинске копове у Колубари довео у стање распада, ко тамо подгрејава рат између режимског и радничког синдиката и ко то тамо из Вреоца извлачи на десетине ако не и стотине хиљада тона угља које добија по производној цени а који потом папрено продаје народу широм Србије?

Шта су садашња министарка Зорана Михајловић и тадашњи потпредседник владе Александар Вучић потписали у Берлину са представницима немачке фирме RWE одмах пошто су дошли на власт у Септембру 2012. године? 

Ко то годинама изнутра саботира и уништава ЕПС и због чега?
Представници Електропривреде Србије и немачког енергетског концерта РВЕ потписали су данас, 10. септембра 2012. у Берлину, у присуству потпредседника две владе, Александра Вучића и Филипа Реслера, Меморандум о разумевању и сарадњи у области енергетике. (БЕТАFОТО/KАНЦЕЛАРИЈА ВЛАДЕ СРБИЈЕ ЗА САРАДЊУ СА МЕДИЈИМА)

Шта је садашњи председник владе Александар Вучић потписивао приликом његових посета Давосу и заседањима Светском економском форуму који је иначе приватна невладина и лобистичка организација која апослутно ништа нема нити са једном међународно-правно легитимном организацијом утемељеном на међусобним договорима и уговорима УН-а?

По чијем налогу је ЕПС дозволио да му на његовој територији на којој послује страни предатори праве ветропаркове, соларне електране и хидроелектране и зашто ЕПС није сам инвестирао у те и такве пројекте у протеклој деценији? Ко је и у чије име са бившом фирмом Ане Брнабић потписао уговор о производњи и откупу зелене електричне енергије вредан више од милијарду евра и колико је таквих уговора потисано са другим страним фирмама и финансијским хијенама и предаторима?

Ко то годинама изнутра саботира и уништава ЕПС и због чега?

Ко је неколицини режимских људи дозволио масовно уништавање водотокова и природе па чак и у законом заштићеним подручјима како би из тог извора зелене електрине енергије обезбедио мане од 1% укупне проиводње електричне енергије у Србији? Ко је и зашто донео одлуку да се таква струја плаћа по дведесет пута вишој цени од оне која се плаћа за колубарски и костолачки лигнит? Зар није било много јефтиније и ефикасније на електране поставити најмодерније пречишћиваче и тако добрим делом решити проблем загађења ваздуха? Зашто ЕПС у протеклој деценији динара једног није инвестирао у те најмодерније технологије пречишћавања ваздуха?

Ко то годинама изнутра саботира и уништава ЕПС и због чега?
Министарка Зорана Михајловић на отварању мини хидроелектране Јабуковик

После ситемског колапса ЕПС-а у протеклој недељи постало је јасно да је екипа агената од интереса окупљена у ономе што се зове СНС веома близу свог циља. А тај циљ који су и сами прокламовали и то недавно па од тога направили и стратешка документа у вези развоја српске електро-привреде у будућности је једноставан. Угасити колубарске рднике лигнита и затворити већи део ТЕНТ-а како би испоштавали регулативу коју Србији намеће ЕУ Паганија у њеном тзв. процесу придруживања. Ту је сада наравно актуелна и пропаганда лобиста око промене климе и сличних небулоза па је тако мала и сиромашна Србија доведена на ивицу економског слома јер су идиоти попут Зоране Михајловић, Ане Брнабић и Александра Вучића већ донели одлуке о гашењу Колубаре и готово потпуном гашењу ТЕНТ-а. Исте оне Колубаре која копа 75% угља у Србији и тако обезбеђује између 50% и 68%  производње електричне енергије у Србији. План напредњака је да тих 60 и кусур одсто производње електричне енергије надокнаде производњом зелене струје из ветропаркова, и соларних електрана иако је и највећем идиоту јасно да за то једноставно нема ни теоретске шансе.

Ко то годинама изнутра саботира и уништава ЕПС и због чега?
Ветропарк Ковачица фото: Танјуг

Ово што смо гледали у протеклој недељи када су читави градови у Србији остали без електричне енергије, грејања и воде је директан резултат политике владајућег режима и то посебно политике коју заступа и спроводи Александар Вучић, Зорана Михајловић и Ана Брнабић. Та банда корумпираних и корисних идиота директно је одговорна за колапс енертеског система у Србији и за то треба да одговара како кривично тако и материјално!

Та иста екипа која је директно одговорна за енергетски колапс који је задесио Србији сада покушава да сву кривицу свали на директора ЕПС-а Милорада Грчића а његова једина кривица је то што је пре свега глуп као курац. Њега су зато прво и довели у Колубару коју је уништио и развалио. Тамо ремонт постројења није рађен од доласка напредњака на власт иако је законска обавеза да се тај ремеонт ради сваке године.

Радници и рудари Колубаре су доведени на извицу егзитенције за време владавине напредњачког режима. Опрема и машине у Колубари су стари и застарели и читав систем се само одржава вољом, знањем и способношћу радника и рудара Колубаре који веома добро знају шта би значило за Србију да Колубара стане. Читава привреда и економија Србије отишла би у три пизде лепе материне и земља би била доведена пред економски и политички слом који би сасвим сигурно уследио.

Ко то годинама изнутра саботира и уништава ЕПС и због чега?

Јел вам сада јасно зашто Зорана Михајловић, Ана Брнабић и Александар Вучић имају намеру да Колубару затворе и зашто су на чело те исте Колубаре а потом и ЕПС-а довели обреновачки будак? Србија би морала да одваја огромне количине новца за куповину зелене елктричне енергије коју иначе плаћа како смо већ рекли по двадесет пута већим ценама од оне која се произведе у ТЕНТ-у. Ту би зелену елктричну енргију Србија куповала и купује од бивше фирме у којој је директорка била Ана Брнабић, фирми кума Александра Вучића који има буљук мини хидроцентрала по Србији и оних страних прадатора и хијена који су ту да са Србије откину и задње комаде меса.

Ко то годинама изнутра саботира и уништава ЕПС и због чега?
фото: Танјуг

Тако је напредњачка политика комплетних плаћеника и страних слугу попут Зоране Михајловић, Ане Брнабић и Александра Вучића довела до тога да Србија од извозника електричне енргије постане увозник и да на то троши новац који једноставно нема. А та прича око увоза струје је тек посебан шлаг на торту због којег ће читава напредњачка врхушка да фасује дугогодишње робије. Отом потом.

Ко то годинама изнутра саботира и уништава ЕПС и због чега?

Поставља се још једно питање. Да ли Република Србија данас уопште има службу државне безбедности јер ово што носи назив БИА дефинитивно не ради и не функционише као институција Републике Србије јер да имамо службу државне безбедности ово што је написано у гоњем делу текста не би могло да се дешава јер би носиоци таквих и сличних прича веома брзо завршили тамо где им је и место. На овај или онај начин. Па да им је Бог отац!

Милинко Милинчић, Србијаданас.нет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. За садашње катастрофално стање у ЕПС највећи кривци нису жути, а још нико није их оптужио.Како да буду кривци када десет година нису примирисали у ЕПС. Михајловић такође није крива, а министарка је у два наврата управо у области где је и ЕПС.Није успела да смени Бајатовића са места директора Натагаса, нити Даницу Драшковић из Управног одбора Нафтагаса, али зато је са сарадницима и предпостављенима уништила ЕПС. Председник ради све и што зна и не зна, учи народ како да користи лекове, гради и отвара аутопутева, пруге, фабрике, једино није му познат процес производње струје, а то ће научити у наредном периоду, ако од ЕПС остане нешто. Осим што људи немају струју, држава троши дневно изнад десет милиона евра за куповину струје на светском тржешту по тржишним ценама. Руководство републике има начине да врати те утрошене паре, но прво треба да се истопи снег, а други да не пада. Један од круцијалних проблема да, оптужени директор ЕПС не зна се да ли је или није директор јер закон, кога власт спроводи и поштује, је прекршен. Грчић по закону не може бити ВД дуже од годину дана. Време је да га врате у печењару, а и Зорана може да му прави друштво, а повремено да их обилази вођа.

  2. Одговор се сам намеће. Од 2000. свака власт ради на уништењу свега што је иоле добро радило да би се направило тржиште за мултинационалне компаније. Исти тај АВ је био председник Скупштинског анкетног одбора који је испитивао муљање са увозом струје. Извештај тог анкетног одбора никада није објављен. Али је зато АВ добро научио о каквом се ту профиту ради. А пошто он воли паре више од свега, његова улога у овом криминалу са ЕПС-ом је веома велика, рекао бих главна. Предлажем следећој влади, ако опет не паднемо под јарам СНС, да од Хрватске изнајми Голи Оток на 99 година. Сви наши затвори ће бити премали да приме најкрупније СНС мафијаше.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!