Ко то тамо прислушкује?

0
(0)

Управа криминалистичке полиције пре три дана наложила је прислушкивање телефона потпредседника Владе Александра Вучића, а због овог инцидента прети и хапшење највиших функционера српске полиције.

Афера је откривена прекјуче, када је документ, са потписом начелника Управе криминалистичке полиције Родољуба Миловића, којим је наложено узимање Вучићевог листинга телефона, на за сада мистериозан начин, дошао у руке потпредседника Владе, пише „Блиц“.

[pullquote_right]

Ко може да прислушкује председника државе и првог потпредседника Владе, а да то безбедносне службе одмах не сазнају?

 „Ко може то да ради? Најопасније би било да у оквиру безбедносне заједнице у оквиру тајних служби постоје фракције које су се одметнуле, па онда прислушкују највише носиоце државне моћи. То би било веома опасно, а то смо имали девесетих. Друга ствар, постоје моћни појединци из организованог криминала или других центара моћи који, захваљујући технологији, то могу да ураде. То је једнако опасно као и ово прво, јер би то показало да власт није концетрисана тамо где би требало у држави, него у неким неформалним структурама моћи“, рекао је уредник недељника Време Филип Шварм.

[/pullquote_right]

Утврђено је да је наредбу издала Управа криминалистичке полиције, због чега сада функционерима ове најважније Управе српске полиције прети хапшење због незаконитог прислушкивања.

Док се у МУП-у одвијала драма, председник Томислав Николић званично је за РТС изјавио да се његов и Вучићев телефон прислушкују.

„Ми смо ту упали у ‘змијско гнездо’, међу људе који користе високе функције у многим службама да господаре животима, међу људе који су се дрзнули да прислушкују најпре мене, па онда и Александра Вучића. То ће морати да се истражи до краја. Тако у Србији не може да се живи“, рекао је Николић на РТС-у.

Двадесет четири сата касније, касно синоћ РТС је објавио и информацију да је Безбедносно информативна агенција обавестила Вучића да је пре три дана део Министарства унутрашњих послова издао налог да му се прислушкује телефон, а да председника Србије Томислава Николића прислушкују дуже време.

Налог за прислушкивање Александра Вучића, као је навео РТС издат је по захтеву „интересних група“, уз помоћ некога из „врха полиције“. Због ове злоупотребе, Вучићу је појачано обезбеђење, а Тужилаштво је покренуло истрагу.

У Управи криминалистичке полиције незванично тврде да не знају како се догодила овако група злоупотреба и да не искључују могућност да је неко покушао да управо ову Управу и њеног шефа Родољуба Миловића злоупотреби у политичке сврхе.

Бивши шеф војне безбедности Александар Димитријевић каже за РТС:

„Ако се они жале да их неко приватно прислушкује, онда са овом државом нешто није у реду јер постављам одмах питање – а, шта раде надлежне службе у овој држави које су превасходно задужене да контраобавештајно штите и шефа државе, и премијера, и Владу, и све њихове институције које су у функцији ове државе“.

Димитријевић још додаје каже да је немогуће да уређаји за прислушкивање буду легално увезени у земљу, а да је цена оних који долазе сивим каналима од 60 до 120 хиљада евра.

БИА и ВБА данас нису званично коментарисали наводе о прислушкивању.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да „нема ништа с прислушкивањем“, али да „има информације да је управа криминалистичке полиције тражила листинге телефонских разговора не знајући да је у питању телефон потпредседника Владе Александра Вучића“.

 

Блиц, РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић јавно признао да црногорска служба контролише српски МУП, БИА и значајне позиције у Министарству одбране

5 (7) Председник Србије Александар Вучић изјавио је да није истинита тврдња лидера радикала Војислава …

Ти Милошевићу ниси за црно испод нокта, а од тебе може само да се направи Мануел Норијега! Ускоро…

3 (2) НЕКИ људи са којима обично разговарам о фудбалу, буквално о томе ко како …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend