„Kобре“ немају шта да траже на улици током грађанског протеста

4.8
(4)

Припадници батаљона војне полиције специјалне намене „Kобре“, нису имали законски основ да буду испред зграде Председништва током грађанских протеста, а и током саме интервенције прекорачили су низ надлежности, почев од оне која налаже да пре интервенције покажу службену легитимацију, казало је Данасу више извора из Војске Србије, револтираних злоупотребом најелитније војне јединице и „оним у шта су се Kобре претвориле“.

Према речима једног ос саговорника нашег листа, овакав, до недавно незамислив инцидент, узрокован је негативном селекцијом која је у последњих десет година у Kобре довела велики број необучених људи, али и чињеницом да је успостављан паралелан систем командовања који је резултовао тиме да командант Kобри у суботу смирује тензије у маси.

– Оно је било јако ружно и непрофесионално понашање. Такве сцене нису могле да се виде у прошлости. Незамисливо је било видети да припадник јединице замахује песницама на грађане, каже наш саговорник који је инсистирао на анонимности.

Према његовим речима, током суботњег инцидента прекорачен је низ овлашћења. У првом реду, припадници Kобри уопште нису имали законског основа да се нађу испред зграде Председништва. Наиме, Правилник о овлашћеним службеним лицима и начину примене овлашћења и обављање задатака и послова војне полиције, дозвољава припадницима Војне полиције да интервенишу ван војних објеката само уколико војна лица нарушавају јавни ред и мир, или на позив органа унутрашњих послова, али искључиво на манифестацијама на којима присуствују и припадници војске.

Другим речима, припадници Kобри су имали законски основ да буду у згради Председништва, пошто је у питању штићени објекат, али никако и испред њега, јер успостављање јавног реда и мира током грађанског опозиционог протеста ни на који начин не може да се подведе под ингеренције војне полиције.

Kако додаје наш саговорник, питање на које нико нема одговор је – ко је наредио припадницима војне полиције да буду испред Председништва. Он је уверен да то није био командант јединице Горан Цолић, већ неко други. Данасу је више извора потврдило да је Цолић био те вечери испред зграде Председништва, али да је, за разлику од својих подређених, био у маси где је покушавао да смири тензије.

– Још од Тадићевог времена успостављена је та пракса да наређења може да издаје руководилац обезбеђења без знања команданта. То је увело паралелан систем командовања, међутим, одговорност је и даље на команданту. Цолић може да буде жртвено јагње, каже наш саговорник додајући да је од 2008. године смењено шест команданата јединице.

Све и када би се прешло преко непостојећег законског основа да војна полиција буде испред зграде Председништва, наш извор указује на чланове правилника који су припадници јединице Kобре прекорачили поступањем према грађанима. Он истиче да је обавеза припадника војне полиције да се пре примене овлашћења представе показивањем службене значке и службене легитимације. Такође, он упире и на члан који каже да службено лице употребљава средства принуде „само ако се на други начин не може извршити задатак и то суздржано и сразмерно опасности која прети законом заштићеном добру и вредности“.

У нормалним околностима, додаје, овакво поступање би било дисциплинско кажњено. Међутим, он сумња да ће се то и десити, имајући у виду да је председник Александар Вучић јавно рекао да су они поступали по закону. Много већи проблем је, истиче, оно што је омогућило да се припадници Kобри нађу испред Председништва.

– Негативна селекција у последњих десет година је довело до тога да Kобре више нису Kобре. Њени припадници нису адекватно обучени, а примају се мимо безбедносних провера. Више се не зна под којим критеријумима се напредује. Необучени кадрови добијају најбоље оцене на проверама, а искусни кадрови се склањају у страну, истиче наш саговорник.

Упитан о броју људи који су примљени негативном селекцијом он наглашава „између 70 и 80 одсто“. У почетку, кадрове је у Kобре убацивао војни врх, најчешће бивши начелник генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, док како истиче, примат у последње време имају политичари.

– Та необученост се види на сваком кораку. Погледајте сваки јавни скуп на којем учествује председник Србије. Сви припадници Kобри гледају у њега, а леђима су окренути маси, каже наш саговорник.

Став нашег саговорника директно се коси са званичним који не види ништа спорно у поступању припадника Kобри. Подсетимо, председник Србије оценио је да су они реаговали у складу са законом и уз примену минималне силе приликом протеста „1 од 5 милиона“.

– И када је кренуло насилно рушење ограде испред Председништва, физичко обезбеђење је реаговало без употребе оруђа и оружја и уз минималну употребу силе. Лагали су да је приватно обезбеђење било, никакво приватно обезбеђење, то су људи из Војске Србије који су чували ту зграду и када је Борис Тадић био председник. Реаговали су веома благо и резултат су две огреботине а и један наш је огребан, рекао је Александар Вучић.

С друге стране, због наношења телесних повреда Срђан Марковић, један од организатора протеста, је најавио подношење кривичне пријаве.

Синдикат: Kобре су биле нападнуте

Недопустиво је да се заменом теза, припадницима јединице Војне полиције „Kобре“ који су у суботу, 10. августа, вршећи своју дужност и штитили објекат који је седиште Председника Републике, спочитава напад на грађане и прекомерна употреба силе, јер је неспорно да су заправо они били нападнути, односно објекат који штите, саопштио је јуче Војни синдикат Србије. „Припадници Војне полиције који су спорног дана интервенисали испред зграде Председништва показали су висок степен професионализма, смиреност и сталоженост и у потпуности поштујући принцип сразмерности у примени полицијских овлашћења, као и тактику за такве ситуације, према демонстрантима су применили само физичку снагу која подразумева између осталог и задавање удараца у одређене делове тела, примену борилачких вештина и полуге на деловима тела“, између осталог пишу у ВСС-у.

Пише: В. Јеремић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Огромна већина грађана за враћање војног рока, истичу се два разлога

5 (4) Око 73 одсто испитаника сматра да је потребно вратити војни рок због дисциплине …

ВУЧИЋ: Фајзерову вакцину ће морати да приме лекари, војска и полиција, остали како хоће

3.1 (7) Председник Србије Александар Вучић рекао је да је питање сата и дана када …

Један коментар

  1. E, nece vise biti kobri nego kobrica, sa sve nabudzenim ustima k’o peglu da su ljubile, kalasture, droljuse i smrdljuse ce braniti od naroda svog usnatog zvalavog. One se „unapred raduju“ sto ce sluziti svom zvalavom protiv naroda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend