fbpx

Код Пиротског села Станичење пронађена бојна кола стара најмање три хиљаде година

0
(0)

На локацији Мађилка, недалеко од пиротског села Станичење, археолози су пронашли изузетно значајан предмет – бојна кола – двоколицу за коју претпостављају да потиче из трачанског периода и да је стара између три и четири хиљаде година.

У оквиру заштитних археолошких истраживања на траси Коридора 10, поред села Станичење, недалеко од Пирота, пронађене су металне двоколице за које се претпоставља да су старе између три и четири хиљаде година. Овај проналазак је, према тврдњи археолога, јединствен на простору Србије.

Двоколице, које су вукла два коња, пронађене су испод гробнице у којој је, претпоставља се, сахрањен Трачанин из највиших слојева.

„По начину сахрањивања сматрам да је то припадник трачког народа. Не ради се о обичном припаднику, он је у тој њиховој хијерархији заузимао велико и значајно место, а то се види по самим украсима на двоколицама. Апликације од бронзе су врло лепе и луксузне“, каже археолог Зоран Митић.

Трачани су били велики народ са преко 200 племена. Трагови њиховог боравка на овим просторима, према речима стручњака, отварају једно ново археолошко-историјско поглавље.

„Ми још нисмо свесни шта имамо, што се тиче тог археолошког богатства. Када се буде кренуло даље ка Пироту, мислим да ћемо наићи на велики број значајних открића“, наводи Митић.

Стручњаци Народног музеја у Београду урадиће комплетну рестаурацију двоколица и оне ће након тога бити изложене – где, за сада није одлучено.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Пироту борба за реке, у Словенији Уставом забрањена њихова приватизација

0 (0) Петицијама, бројним састанцима и протестима, од којих је највећи најављен за недељу, 2. …

Стиже 5000 људи из ЦЕЛЕ СРБИЈЕ: У недељу у Пироту велики протест против електрана на Старој планини

0 (0) Велики народни збор против изградње мини-хидроелектрана на Старој планини, на коме се очекује, …

5 Коментара

 1. Сад ће да ''објасне'' да и ово није србско!

 2. Sramota je sto pisalac ovog teksta ne zna da su Tracani ustvari Srbi kao i Tribali kao i Iliri itd.

  • Iliri nisu Srbi,to su potvrdila istraživanja Ruskog genetičara A.Kljosova. Iliri su naseljavali Jadransko primorje od Albanije do Slovenije znači,Crna Gora, Hercegovina, Dalmacija, Lika, Istra. Tribali jesu bili na današnjem prostoru Srbije a Tračani su zauzimali južne delove Bugarske.

 3. Македонска Акропола

  Македонска бига, нацртана на зидовима или наџена у многим Македонским гробницама. Један потпуно реконструисан примерак из 5-6 века п.н.е. се данас може видети изложен у Музеју града Штипа у Македонији.
  Овде је се може видети на златној пари Филипа II из 4 века п.н.е.:
  https://www.pinterest.com/pin/192810427768258403/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *