Која је веза између продаје Беопетрола и 24 стана Синише Малог у Бугарској?

Која је веза између продаје Беопетрола и 24 стана Синише Малог у Бугарској?

Документација коју је објавио истраживачки портал КРИК показује да је министар финансија Синиша Мали 24 апартмана у Бугарској купио од фирме „Аклади“ иза које стоји Срђан Дабић, бивши кошаркаш и директор српског огранка руске нафтне компаније „Лукоил“.

Ланац бензинских пумпи Беопетрол продат је Лукоилу 2003. године. У Агенцији за приватизацију Синиша Мали радио је као директор Центра за тендере. То значи да је надгледао приватизацију највећих државних предузећа. Самим тим био је надлежан за продају српског ланца бензинских пумпи „Беопетрол“ управо „Лукоил“-у.

Ланац домаћих бензинских станица продат је за 117 милиона евра. У том послу, актуелни министар финансија Синиша Мали заступао је државу а бизнисмен Срђан Дабић заступао интересе „Лукоил“-а.

Реч је о истом оном бизнисмену од којег је, како је показала документација коју је објавио КРИК, купио 24 апартмана у Бугарској.

Ова приватизација је једна од спорних којима се бавио Савет за борбу против корупције. Они су у свом извештају навели да је том продајом држава оштећена за најмање 80 милиона евра.

Како је држава оштећена

Савет за борбу против корупције навео је да је пакет акција друштвене својине Беопетрола продат на тендеру и да је уговор подразумевао купопродајну цену, инвестициона улагања и социјални програм.

У извештају је наведено да је купац, Лукоил, имао обавезу да инвестира 85 милиона евра у модернизацију компаније, још осам у социјални програм, и да све те обавезе обезбеди у целости банкарском гаранцијом.

То се међутим није десило.

Уместо да инвестира у српске пумпе, „Лукоил“ је извукао новац тако што је од „Беопетрола“ узео кредит од више од 100 милиона евра.
Савет је тада утврдио да је тако Беопетролу нанета штета од неколико милиона евра.

Улога Синише Малог

У време продаје “Беопетрола” премијер је био Зоран Живковић, кога је председник Србије Александар Вучић означио као једног од одговорних за спорну приватизацију.

Живковић је с друге стране навео да Влада није спроводила приватизацију већ Агенција за приватизацију, те да је тај уговор потписао Синиша Мали.

Документација Крика показује да је старо познанаство опстало. Мали је прво продао у име државе Беопетрол Лукоилу. Случајно или не на челу српског огранка ове руске фирме био је Срђан Дабић од кога је годинама касније купио 24 апартмана.

Иначе, Комисија Агенције за приватизацију, тек након годину дана од продаје открила је да “Лукоил” није испунио обећане обавезе.

Савет је извештај о приватизацији Беопетрола, 2013. предао влади Србије и Тужилаштву. До данас се ништа није догодило тим поводом, предистрага и даље траје.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ово је спот о Рио Тинту који РТС није хтео да емитује… (видео)

Ово је спот о Рио Тинту који РТС није хтео да емитује… (видео)

Организација Kрени-промени организовала је протест испред РТС-а због тога што јавни сервис није приказао рекламу …

Мали награђен за криминал, корупцију и афере: Кандидат за премијера!?

Мали награђен за криминал, корупцију и афере: Кандидат за премијера!?

Они који су доследни у својој оданости СНС-у грабе високо ка врху, а уколико напредњаци …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *