fbpx

Колинда Грабар Китаровић можда и не буде председник Хрватске?

0
(0)

Легалност победе Колинде Грабар Китаровић на председничким изборима у Хрватској доведена је у питање, пишу хрватски медији

Кандидат ХДЗ-а Колинда Грабар Китаровић изабрана је прошле недеље за председницу државе према још увек привременим и непотпуним резултатима ДИП-а, са 50,74 одсто или 1,114.856 гласова бирача. Из тако представљеног резултата логично се закључује да је нова председница изабрана већином гласова свих бирача који су гласали.

Међутим, два дана после одржаних избора на друштвеним мрежама и порталима на интернету покренута је оштра јавна расправа о уставности и законитости избора Колинде Грабар Китаровић за председницу. Легалност избора у среду је довела у питање Сандра Петровић Јаковина из СДП-а, која је у изборном штабу Иве Јосиповића била задужена за правна питања.

Она је изјавила да сматра да је победа Колинде Грабар Китаровић по знаком питања и да се о свему мора изјаснити Уставни суд зато што Закон о избору председника није усклађен са Уставом, те да по Уставу Грабар Китаровић није изабрана председница јер није добила већину гласова свих бирача који су гласали.

“Председник Републике бира се већином свих бирача који су гласали. Ако ни један од кандидата не добије такву већину, избор се понавља за 14 дана” пише у 95. члану хрватског Устава.

– Нећемо поздравити Колинду Грабар Китаровић јер је она неуставно изабрана за председницу Републике. Устав прецизно наводи како је председник Републике Хрватске изабран већином гласова бирача који су гласали, а она је добила мање од половине гласова. Хрватска се налази у уставној кризи и то ће врло скоро свима постати јасно – додао је извор из владајуће СДП-а.

 

Јутарњи лист, Телеграф

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НЕМАЧКИ ПОПИС ИЗ 1846. ГОДИНЕ: 836 хиљада Хрвата и 2 милиона 643 хиљаде Срба у Хрватској

4.8 (40) На простору данашње Хрватске, овај германски картограф навео је да ту живи 836 хиљада …

Орбан носталгично о деловима Хрватске под Мађарском – Хрвати ћуте

5 (1) Једна изјава мађарског премијера Виктора Орбана током сусрета са хрватским премијером Андрејем Пленковиц́ем …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *