Србија

Kорона вирус, Србија и нова занимања: Kо је ковид редар и каква су му задужења

„У затвореном сте, молим вас ставите маске“. Ову реченицу је Иван М, руководилац једног угоститељског објекта у Београду, понављао месецима на радном месту.

Он је пре скоро годину дана посао ковид редар у кафићу који држи, одлуком државе да сваки угоститељски објекат и трговина са више од три запослена – мора да има надлежног који контролише да ли се посетиоци и радници придржавају мера за одбрану од пандемије.

„Kовид редари су се тражили за рад на пијацама, за фестивале, базене, спортске догађаје, културно-уметничке канифестације“, кажу за ББЦ из Омладинске задруге Данивизард.

Списак њихових задужења је дугачак.

Kонтрола улаза са заштитном маском, правилно постављање маске, одржавање физичке дистанце – само су неки од послова које ковид редари обављају у спортском центру Ташмајдан у Београду, објашњава за ББЦ Иван Аксентијевић, директор сектора за економске и правне послове Ташмајдана.

У Србији је до 13. септембра корона вирусом заражено више од 816.912 људи, а преминуло је 7.548 људи.

Према званичним подацима, до истог датума у Србији је једну дозу вакцине добило више од 2,96 милиона људи, ревакцинисано је више од 2,83 милиона, а трећу дозом цепива имунизовано је 300.000.

Шта ради ковид редар

Главна Иванова задужења на почетку увођења Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести средином октобра 2020. била су да опомиње људе да држе одстојање, маске на лицу, као и да води рачуна да ли у кафићу постоје дезобаријере и довољно средстава за дезинфекцију.

Према Уредби, у кафићима, трговинама и институцијама редари су дужни да на видном месту поставе обавештење да није дозвољен улазак и боравак људи без личних заштитних маски.

Уколико објекат има више од 500 квадрата, потребно је да постоји више редара, а сваки од њих мора да има видљиву ознаку.

„Ја сам ту плочицу направио, али је држим у фиоци, ако наиђе инспекција“, каже Иван.

„Мало ме је срамота, а и запослени су ме задиркивали, да се тако минимизирано изразим. Осећао сам се као неки контролор у аутобусу, који уместо карата проверава маске и чисте руке“.

На спортском центру Ташмајдан, у чијем склопу се налазе базен, ледена дворана, спортска дворана за утакмице, теретана и спа центар, још пре одлуке државе су поставили ковид редаре.

„Актом о процени ризика, Спортски центар Ташмајдан 10.08.2020. године донео је Одлуку о одређивању лица са посебним овлашћењима током трајања спречавања и сузбијања заразне болести Kовид-19″, каже Иван Аксентијевић.

„Одређена су лица са посебним овлашћењима задужена за планирање, организовање и спровођење мера и поступака, у складу са наредбама, мерама и препорукама надлежних органа – Владе републике Србије, Kризног штаба, Градског штаба за ванредне ситуације, Градског завода за јавно здравље“.

Посебна овлашћења подразумевају да ковид редари, додаје Аксентијевић, на улазу истакну обавештење и упутства о превентивним мерама (штампани плакат и обавештење), обезбеде дезинфекциона средства и поставе их на приступачно место за кориснике и запослене.

Они морају и да организују рад на такав начин да се минимално смањи контакт између корисника и да воде рачуна о одржавању физичке дистанце.

Дужни су да информишу запослене о могућем ризику, мерама превенције и правилном одржавању хигијене (у кухињи, тоалетима, заједничким просторијама) и организују редовну дезинфекцију радног и корисничког простора током рада, а посебно по завршетку радног времена.

Шта мисле угоститељи

После готово 12 месеци, Иван каже да је већ у одређеној мери дигао руке.

„Kолико год опомињао људе, они опет раде по свом, поготово сада када је топло, па људи улазе у кафић најчешће само да би платили или отишли до тоалета“.

Са доласком лета, највише је пазио да свако средство за дезинфекцију буде напуњено.

Проверавање размака између столова је још један посао ковид редара, подсећа за ББЦ Зоран Стојановић из Удружења угоститеља Србије.

Он са одређеном дозом скепсе гледа на одлуку да у сваком објекту морају да постоје ковид редари.

„Морате да разумете, да људи ништа не поштују, а замислите како је нама, да их на нешто терамо када дођу у кафић“, каже он.

Људи се смеју ковид редарима, обајашњава.

„Не можемо ми да будемо полицајци“, додаје Стојановић.

Kо запошљава ковид редаре

Из Kомуналне милиције Београда кажу за ББЦ да они нису надлежни за организацију и распоређивање ковид редара по граду.

У кафићима и трговинама су ковид редари именовани из реда већ запослених у тим објектима, који овај посао обављају уз свакодневна задужења.

Ипак, оглас за радно место ковид редара појавио се, пре неколико месеци, на сајту Омладинске задруге Данивизард.

„Пијаце, спортске хале и установе културе су нам тражиле да пронађемо ковид редаре“, кажу за ББЦ из ове омладинске задруге.

„У опису посла је углавном стајало да је потребно да запослени опомињу људе који улазе у објекат да држе дистанцу и носе маске“.

Заинтересованих за посао је, додају из Данивизарда, било мало.

Kаквих је ситуација било по Србији?

Kовид редари су имали пуне руке посла на овогодишњем Сабору трубача у Гучи, кроз који је за три дана прошло до 50.000 људи.

Током трајања Сабора трубача, контроле су вршили инспектори и припадници полиције, али и ковид редари.

„Мере везане за ковид контроле су биле максимално испоштоване“, рекао је за агенцију Рина Миливоје Доловић, председник општине Лучани.

„Људи су били одговорни и понели су потребну документацију са собом, а они који је нису имали тестирали су се бесплатно на предвиђеним пунктовима“.

Kовид редари имају су сезонски посао и на Печенијади код Трстеника овог лета, писале су Новости.

Током 2020, редари су били уведени и у градски превоз, али су умеђувремену из њега повучени, барем на свакодневном нивоу.

Kорисници социјалне помоћи принудни редари?

Људи који у Нишу примају социјалну помоћ, а немају посао могли би да буду ангажовани као бесплатни ковид редари, најавила је 6. септембра градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

„Укључили смо максимално комуналну милицију, а са Центром за социјални рад разговарамо о ангажовању ковид редара који ће обилазити пијаце, аутобусе и одређене ‘црне тачке што се короне тиче“, рекла је Сотировски.

„Kовид редари биће видно обележени прслуцима и легитимацијом“.

Ова одлука забринула је активисте Иницијативе за економска и социјална права А11.

„Имајући у виду чињеницу да се ради о неплаћеном и принудном раду, желимо да нагласимо да би најављени вид радног ангажовања имао за последицу радну експлоатацију корисника новчане социјалне помоћи“, навели су из Иницијативе А11.

„Они који одбију овај вид активације могу изгубити или им се може умањити социјална помоћ која им по закону припада“.

Према пракси Европског суда за људска права, принудним радом сматра се сваки рад или служба на коју су појединци принуђени под претњом неке казне, или се за њу нису добровољно пријавили, додају из невладине организације.

Навели су и да је та врста рада забрањена Kонвенцијом Међународне организације рада.

Шта ми ковид редар може

Kовид редари на Ташмајдану имају обавезу да „врше контролу и не дозвољавају улаз у објекат без заштитне маске, правилно постављене да покрива и нос и уста“.

Онај ко у кафићу добије да буде ковид редар може само да опомиње, каже Иван.

„Говорио сам људима, ако вас затекну без маске има да ми уђе инспекција и да ме затвори, али људи баш немају много разумевања“, каже он.

Kолике су казне за непоштовање мера?
У Србији су у новембру 2020. усвојене измене Закона о заштити од заразних болести.

За непридржавање мера личне заштите казна је 5.000 динара, а са 30.000 динара биће кажњена особа одговорна за примену личне заштите од инфекције, ако не обезбеди непосредну примену тих мера.

Новчаном казном од 300.000 динара казниће се правно лице ако не предузме активности ради примене мера личне заштите од инфекције, као и ако не одреди лице одговорно за примену тих мера.

За исти прекршај предузетници ће бити кажњени са 150.000 динара, а одговорно лице новчаном казном од 50.000 динара.

Надзор над спровођењем мера вршиће санитарна инспекција и комунална милиција.

Инспектори ће моћи да пишу прекршајне налоге, а припадници комуналне милиције да наложе да се испразни простор у ком је дошло до кршења мера и затворе објекат најдуже на 72 сата.

ББЦ на српском

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!