Србија

Корупција: И оцена има цену

После здравства, корупција највише маха узима на домаћим факултетима и високим школама. “Индекс”, највећа афера, још без епилога

ПРЕКО везе, уз коверту, “послови” се, осим у ординацијама, најлакше склапају у професорским кабинетима. Корупција у образовању друга је по распрострањености у Србији, одмах иза оне у здравству. А судећи по откривеним случајевима, ни држава је баш не обесхрабрује много.

Афера “Индекс”, у којој су се масовно “продавали” испити на крагујевачком Правном факултету, откривена је још 2007. године, а до данас нема епилог. Последње рочиште било је ове недеље, а 87 особа, међу којима су 43 професора, оптужено је за 159 кривичних дела. У њиховим оптужницама стоји да је диплома могла да се купи за 12.000 до 16.000 евра, а један испит за сто до 1.500 евра или неки вредан поклон.


“Индекс” је био највећа, али не и једина афера. Потврда да овај судски процес није заплашио све оне који воле професорску плату да “појачају” студентским ковертама јесте и последњи случај – хапшење у Високој пословној школи у Ваљеву. Прошлог месеца ухапшено је троје предавача. Професор Бранко Г. сумњичи се да је од седам студената примио за полагање испита укупно 2.260 евра. Пре њега, ухапшен је и Ђорђе П., са сумњом да је од два студента узео 450 евра за полагање испита. Приведена је такође и професорка Љиљана Ј. под сумњом да је омогућила колеги да у више наврата узме мито.

И ЧАСОВИ МИТО АНКЕТА међу студентима Медицинског факултета УБ показала је да 30 одсто академаца сматра да се приватним часовима добијају испитне комбинације. А њих 69 одсто сматра да похађане приватних часова код професора са свог факултета није прекршај. Један од испитаних признао је да је примљен мимо резултата са пријемног испита.

 

Да је мито тешко искоренити, слаже се и проф. др Чедомир Чупић, члан одбора Агенције за борбу против корупције, и потврђује да је после оне у здравству, корупција у просвети најмасовнија.

– Борба против корупције мора да буде системска, јер разара читав друштвени систем. Она се никада неће искоренити и увек ће се појављивати неки нови облици, али стално јој треба бити за петама – сматра проф. Чупић. – Корупција у просвети је мала, ситна, али поразна, јер лажна диплома омогућује некоме да се запосли, а некоме неправду.

Да системска корупција и даље постоји на државним факултетима, показало је и последње истраживање Центра за развој образовања Београдске отворене школе и Антикорупцијске студентске мреже. И даље, кажу, има неетичких и коруптивних радњи, како у управама факултета тако и код професора и самих студената.

– Није корупција само примање и давање мита – каже Игор Пуцаревић, менаџер овог пројекта БОШ. – Проблем су и нетранспарентни финансијски токови, корупција у припремној настави, варање на испитима, приватни часови, присилна куповина уџбеника, али и нејасни критеријуми за формирање ценовника.

Током истраживања најзанимљивија питања постављана су студентима Правног факултета, где се испоставило да је 22 одсто будућих бруцоша и 29 одсто студената чуло за случајеве давања мита професору који држи припремну наставу. Да је мито примио неко из администрације, зна 30 одсто академаца, а да је коверта путовала преко посредника, сведочи њих 37 процената. Чак две трећине зна да је неко убачен накнадно на ранг-листу за упис. На листи прекршаја у којима су студенти били учесници, сведоци или су чули за њих, налазе се и добијање пријемног теста пре полагања, давање поклона, фалсификовање резултата пријемног…

Академци са Економског факултета, одговарајући на питања о уџбеницима, рекли су да је њих 31,5 одсто било приморано да купи књиге или неки други материјал од својих предавача, а њих 60 одсто рекло је да тај прекршај никада не би пријавили, због последица. И на Пољопривредном факултету чак три четвртине биле су приморане да купе уџбеник, а трећина сматра да је због тога добила више оцене. А скоро половина њих је књигу куповала директно од професора.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!