„Косовски сценарио“ спреман за Ниш

0
(0)

По последњим статистикама број грађана југа Србије који су албанске националости повећао се за више од 60%.

Епицентар ових промена јесте град Ниш који се по мишљењу многих претвара полако али сигурно и репризу дешавања на Косову, барем што се тиче досељавања и мењања структуре становништва.

Велики број албанаца је одлучио да се пресели са територије Косова и севера Албаније на југ Србије, а највећи центри који су донекле „обећана земља“ јесу Ниш али и Врање и Прокупље. Милан Јовановић из Ниша рекао је за „Слободне медије“ да су чак 4 стана у његовој згради продана албанцима у подледњих 5 година и да је ситуација иста у многим другим зградана, ипак он тврди да се нико не буни и не жали од срба јер проблема нема.

Милован Јагодић иначе новинар дописник из Ниша који ради за једне популарне дневне новине рекао је да је у последњих 6 година приметно да се албанци досељавају у Ниш и да великим парама купују станове и куће које чак и не вреде толико. Многи од њих само купују те некретнине али не живе ту већ негде у западној Европи. Јагодић већ извесно време ради на прављењу репортаже и истраживању о овом питању. Како каже многи који су продали станове то нису ни огласили јер нису ни планирали да тако нешто ураде, али су многи албанци нудили велики новац што их је убедило да продају некретнине и оду. Он сматра да је ово дешавање исто оно које је крајем 80-их започело масовно на Косову.

Аналтичар друштва из Белгије Јан Варсер рекао је за „Слободне медије“ да не чуди овакво одвијање ситуације јер је албанско становништво познато свуда у Европи по миграцијама и премештању у друге крајеве. Ти се крајеви убрзо нађу услед великих демографских промена на удару великих неслагања. Албанско становништво има велики нараштај и позитивни однос на релацији наталитет-морталитет што директно помаже да се територије адаптирају јер се број становника мења у корист албанаца. Истакао је Варсер.

Већ неколико дана се и поједине домаће новине такође баве овом темом а као главна ствар истиче се велика сличност у последњим дешавањима са оним из прошлости са Косова

 

Слободни медији

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Локална власт у Нишу наредила да се прекрече графити са ликом Оливера Ивановића

0 (0) Грађанска иницијатива „Србија, демократија, правда“ из Косовске Митровице оптужила је локалну власт у …

ХАОС У НИШУ: Више од 300 аутобуса довезло људе из других градова да кличу Вучићу, сви добијају сендвич и воду

0 (0) Ниш је ове вечери центар Србије, али само за чланове Српске напредне странке. …

2 Коментара

  1. Ko proda siptarima dabogda im poslednje bilo !!!

  2. Posto su nam Srbi sa Kosova unistili grad mozda nam bolje bude sa Albancima…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend