КоССев: Грађани Албаније од јуче могу у Србију, и обрнуто, само са личном картом

КоССев: Грађани Албаније од јуче могу у Србију, и обрнуто, само са личном картом

Грађани Албаније од среде могу да уђу на територију Србије само са личном картом, саопштило је албанско Министарство за Европу и спољне послове, а преноси портал КоССев. Овако нешто омогућено је, како је речено, након ступања на снагу споразума који су потписали владе две државе.

„Сада ће се за све држављане Албаније који путују у Србију сматрати као важећа следећа документа: пасош, дипломатски пасош, службени пасош, путна исправа за улазак (повратак) у Репулику Албанију, биометријска лична карта“. Овим споразумом омогућено је и држављанима Србије да пређу албанску границу само са личном картом, поручило је ово министарство, а преноси КоССев.

Исто ће моћи да учине и са обичним, дипломатским или службеним пасошем, дозволом за пролазак и биометријском личном картом, додали су.

Осим грађана Србије, само са личном картом у Албанију могу ући и грађани Црне Горе, Северне Македоније, БиХ и Косова.

Омогућавање грађанима Албаније да уђу на територију Србије само са важећом биометријском личном картом резултат је међудржавног споразума између две земље у склопу иницијативе о мини Шенгену потписаног почетком новембра месеца.

Одлуку о уласку само уз личну карту претходно је усвојила Влада Србије наводећи да се њеном применом стварају додатни предуслови за даље развијање привредне, економске, научне, просветне, спортске и културне сарадње између две државе.

Иницијатива балкански „мини Шенген“ створена је с циљем елиминисања препрека слободном кретању људи, роба, услуга и капитала у региону.

Њу су покренули председник Србије и премијери Албаније и Северне Македоније потписивањем заједничке декларације о регионалној сарадњи.

Иницијативи би, према овој идеји требало да се придруже све земље Западног Балкана, али и Приштина која се на то обавезала потписивањем споразума о економској нормализацији у Вашингтону 4. септембра ове године. Међутим, за сада састанцима о „мини Шенгену“ није присуствовао косовски премијер, као ни представници Црне Горе и Босне и Херцеговине, наводи КоССев.

КоССев

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Слободан Стојичевић: Хелм (балкан) је најважнија геополитичка тачка света! (видео)

Слободан Стојичевић: Хелм (балкан) је најважнија геополитичка тачка света! (видео)

Аутор и водитељ Игор Маринковић. HelmCast Поделите вест са пријатељима

Писмо Лекара за етику институцијама: Ако наставите пропаганду вакцина, следе тужбе

Писмо Лекара за етику институцијама: Ако наставите пропаганду вакцина, следе тужбе

ЈАВНО ОБАВЕШТЕЊЕ О ЛИЧНОЈ ОДГОВОРНОСТИ ЛЕКАРА И ОДГОВОРНИХ ЛИЦА у вези са одлукама, поступцима или …

Један коментар

  1. Popeli ste mi se navrh glave sa tim Mini Šengenom kao Vučićevim uspehom, a ustvari su ga opet Albanci i Šiptari zajebali, pošto ne vidim šta bi oni tražili kod nas, osim da nam naprave neke probleme, a oni su površili posao, jer će naši građani sad da hrle na njihovo more i da im pospešuju njihov turizam.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *