Коштуница: Заштитити правни поредак

0
(0)

Aфера са прислушкивањем највиших државних функционера довела je борбу против корупције до критичне тачке, рекао лидер ДСС-а Војислав Коштуница и поручио да држава мора да заштити свој правни поредак.

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница изјавио је да борба против корупције и криминала представља једно од главних обележја рада Владе Србије за протеклих сто дана, а да је афера са прислушкивањем највиших државних функционера довела ту борбу против корупције до критичне тачке.

„Морају се утврдити околности у којима је дошло до тог прислушкивања и мора држава да заштити свој правни поредак“, наводи се у писаној изјави Коштунице поводом сто дана рада Владе Србије.

Коштуница је навео да се морају утврдити одговорни за то што се дешавало, јер се ради о питању које је крајње озбиљно и које само на тај начин и може бити решено.

„То је велики испит у досадашњој борби против корпуције и криминала и треба очекивати да ће на њега доћи прави и одговарајући одговори, да ће држава заштитити саму себе и сопоствени правни поредак“, предочио је Коштуница.

Лидер ДСС-а је рекао да се друго важно обележје у досадашњем раду владе тиче тешког стања у привреди, које највише осећају грађани Србије.

„То тешко стање влада је добила у аманет, у наслеђе од претходне владе и несумњиво је учинила неке више или мање успешне ситније кораке да се ствари поправе“, оценио је Коштуница.

Такво стање, сматра Коштуница, је производ „системске грешке“, односно последица потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом и његове досадашње примене.

Споразум је „камен око врата српском друштву које наноси и наносиће штете“ и онемогућава нормалан и слободан развој српске привреде и њену сарадњу са другим држава у складу са сопственим интересима, сматра лидер ДСС.

Влада Србије, нажалост, није испољила довољно снаге да се са овим питањем суочи и ван снаге стави Споразум и покуша да у сарадњи равноправно са свим земљама, па и са ЕУ и њеним чланицама, српску привреду подигне и опорави на начин који би био у интересу свих грађана, истакао је Коштуница.

Председник ДСС-а је оценио и да је ЕУ до пре пола године, намерно и смишљено, у сарадњи са претходном владом, обмањивала јавност Србије да су Косово и европске интеграције два потпуно одвојена процеса.

„Од пре пола године, ЕУ из дана у дан и све више и више преко својих званичника шаље поруку да напретка Србије у европској интеграцији нема док се не реши питање Косова“, рекао је Коштуница.

Он је навео и да је Брисел пристрасан у разговорима који су до сада вођени са Приштином и навео да се тиме показало да ЕУ не може бити „никакав ваљани и прави посредник“.

Коштуница је оценио да се преговори настављају уз „некредибилног“ посредника и да, стога, никаквог бољитка и напретка не може бити када је у питању очување целовитости Србије.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДР РОГАНОВИЋ: Покушавају да од медицине направе нову религију, али без Бога

4.8 (17) Забринут сам и због тога што све мање разумем шта нам препоручује тзв. …

Фрка у Берлину! Ко је пустио демонстранте у Бундестаг? (видео)

5 (3) Немачки парламентарци ће данас истражити како су демонстранти, који су протестовали против рестриктивних …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend