КРАЂА НАЈСЛАЂА! Како су опљачкане милијарде у РТБ Бор

0
(0)

Милијарде евра штете у РТБ Бор, огромни губици, невиђена пљачка и криминал и масовно оболевање грађана од карцинома

У Борским рудницима навелико се краде злато, германијум и платина, док се у новој топионици топи радиоактивни концентрат увозне руде, осим радиоактивног дејства концентрат садржи и живу, привредници који ово раде блиски су председнику Владе Србије Александру Вучићу, због чега и Александар Антић министар енергетике не сме да се изјасни о целом случају.

Свакога дана у Борским рудницима, односно у Рударско топионичарском басену Бор (РТБ), украде се између једног и три килограма злата. Ово значи да се током године украде и читава тона, ако је ископавање интензивно као што је било у годинама када је и цена бакра била висока. Осим злата свакодневно се краду и сребро, германијум, чија је цена виша од цене злата. Али и платина.

Сва ова руда, краде се тако што се приликом одвајања бакра од јаловине у рафинацији појављују извесне количине злата, сребра, платине и германијума, али се та појава не књижи већ се прави записник о постојању одређене количине различитих ванбилансних руда.

Ванбилансно је израз који се користи уколико, се на лицу места због неисплативости не може прибележити, колико је тачно чега осим бакра екстраковано, пошто се често књижи и да је бакра мање извађено него што је стварно стање, нико не може са сигурношћу да каже колико које руде одлази у сиве токове.

Најбољи начин да се израчуна колико се злата годишње краде у борским рудницима, је упоређивање ископаних количина и извештаја о присутности злата и других метала са истим таквим извештајима из времена санкција. У време санкција, директори Борског рудника су плате за раднике обезбеђивали тако што би Народној Банци Србије (НБС) слали злато док би НБС заузврат одштампала новац у износу колико је злата донето. Директори би потом кеш или директно поделили радницима, или би новац носили у Борску банку. На тај начин је на почетку санкција у Бору сваког месеца било могуће поделити плате али и вишкове.

Касније је установљена пракса да НБС јави цену по којој ће платити злато, а директори би послали ону количину злата која је неопходна за плате и функционисање рудника. Ипоставило се да је већ тада Бор могао да извади више злата него што је потребно за плате радника, а опет је у једном тренутку почело да се касни са платама. Због санкција се није превише инсистирало на вађењу бакра који је тих година мало због санкција мало због кретања на светским тржиштима био неинтересантан. Проблем је тај што је према књиговодственим подацима тада када се није инсистирало на бакру по књигама вађено више злата него што се вади сада када Борским рудником управаља генерални директор Благоје Спасковски, кога у Бору од милоште зову Роналдо.

Овај надимак наденули су му грађани Бора јер је како кажу попут познатог фудбалера Роналда, добар за сваку екипу која у републици дође на власт. Спасковског је на чело РТБ поставио Млађан Динкић, човек који је у више Влада Србије обављао различите министарске функције. Динкић га је на чело РТБ Бора поставио након последње велике неуспеле приватизације Борских рудника. Динкић и Агенција за приватизацију тада су навијали да РТБ купи аустријска фирма Атек. Када се испсотавило да је њихов газда Мирко Ковач нема новца и да га у више држава траже због намерног изазивања стечаја, Динкић је напрасно донео одлуку да држава треба да ревитализује РТБ и да треба да се одустане од приватизације.

Динкић је добио подршку и тадашњних коалиционих партнера из Демократске странке и Социјалистичке партије Србије, па је почео да трага за идеалним директором. На препоруку чувеног шабачког бизнисмена Мирослава Богићевића, Динкић је Спасковског даље препоручио Влади Србије, која је оценила да је предлог добар. Од тада до данас Спасковски је успешно радио за више различитих Влада Србије и свима је био по вољи.

Пред сваке изборе, Роналдо би у РТБ-у запослио све страначке активисте, за које би га звали из централа странака на власти. На тај начин Роналдо је од срца помогао свима шифрованим Динкићевим следбеницима, жутим демократама, Вучићевим напредњацима, али и оним напредњацима који су блиски са Томиславом Николићем или Сашом Мирковићем. Заузврат нико није отворио питање ванбилансних количина злата које се ваде у Борском руднику, без обзира што су се плате радника протеклих година лако обезбеђивале продајом бакра који је до пре неку годину био тражена руда у целом свету.

Истражујући шта то Спасковски ради са ванбиланским количинама, новинар Таблоида се директору РТБ обратио са захтевом да нашој редакцији достави податке о ван билансним количинама руда, злата, сребра, германијума и платине које се приликом експлоатације бакра ископају у Борском руднику.

До закључења броја Спасковски нам није изашао у сусрет, чак нам није јавио ни да ли ће нам ови подаци бити доступни у будућности. За разлику од Спасковског, из Министарства енергетике, били су довољно љубазни да нам јаве да су овај захтев заједно са другим питањима добили, али да ће мо одговоре морати да причекамо.

Тако званичног признања о крађи злата из Владе Србије немамо, баш као што немамо ни деманти за такве наводе. Из Министарства енергетике нисмо добили ни објашњење, због чега се цена борског бакра не одређује на берзи, као што је то био случај пре санкција Уједињених нација.

На овај начин, заинтересовани купци борског бакра, не би морали да плаћају провизије фирмама, које имају монопол за препродају ове руде. Како нам је више привредника рекло од Спасковског је немогуће директно купити бакар, а не зна се ни цена. Када им се обратите прво вас ставе на листу чекања, онда вам се саопштава нека неповољна цена. У другој фази вам јави неки привредник који каже да је добио ваш број од пријатеља и каже вам да он може да вам прода бакар из Бора повољније од онога колико вам је понудило руководство! У неким случајевима се дешава и да вам нижи службеници који код Спасковског раде на позицијама као што је кафе куварица, препоруче човека код кога можете повољно купити количине бакра које вам требају. Веровали или не, такве препоруке функционишу!

Везано за ову тему Министарству енергетике послали смо молбу да нам објасне методологију која се користи приликом одређивања цене бакра из Борског рудника, али ни на овај захтев није одговорено до закључења овог броја. Ни директор РТБ није изрази спремност да нам да било какво објашњење које би демантовало наша сазнања, док је на питање које фирме су највећи купци бакра у Србији у последњих годину дана, Спасковски одговорио ћутањем.

Благоје Спасковски је, треба напоменути, имао своју улогу у свађи која је после дугог пријатељства уследила између Млађана Динкића и Мирослава Богићевића.

Према речима извора из претпрошле Владе Србије, Динкић је након што су га медији оптужили да је хтео да намести приватизацију РТБ-а аустријском Атеку доживео велику непопуларност у источној Србији. Тада је донео одлуку да овога пута изведе велики препород борских рудника.

Новац из буџета је преусмерио на помоћ овом сада јавном предузећу, куповани су џиновски камиони из Белорусије, који и сада раде на коповима, а Спасковски је Динкића наговорио да уђе у мегаломански пројекат изградње нове топионице. Динкић је пристао и тада је из буџета плаћено 400 милиона евра, за нову топионицу која има капацитет пет пута већи од онога колики је капацитет овог рудника!

На жалост, као и пуно пута до сада топионица је плаћена скоро 120 милиона евра више од онога колико вреди. Највећи дебакл је ипак био у томе што се тек када је изграђена испоставило да у њој не може да се топи руда из Борских рудника?! Због чега је зврјала празна наредних година, упркос причама да ће се у њој прерађивати усложно руда из рудника у региону. Бизнис план је био потпуна катастрофа сазнао је Динкић када су му саопштили да нико из региона неће ту топити своју руду, пошто такве топионице постоје у Бугарској, Румунији, Грчкој…

Главним кривцем за ову бламажу Динкић је сматрао управо Спасковског и пожелео је да овај буде смењен, али је он тада преко Богићевића имао неограничену заштиту Демократске странке…Годинама је топионица зврјала празна, да би је покренули напредњаци.

У Бору се сада већ дуже од две године топи концентрат руде који приватници блиски председнику Владе Александру Вучићу увозе из Африке. У питању је концентрат који се јефтино може купити, јер га нико неће. Нико га неће јер садржи, живу, арсен и радиоактивне елементе…

Многи радници који раде у новој топионици, су сада већ доживели тежак удар на њихов имуни систем, неки су добили рак, а лекари немају храбрости да напишу да је узрок рака концентрат који се топи, већ им објашњавају да је у питању стрес коме смо данас сви изложени! У жељи да нашим читаоцима званично саопштимо ко су криминалци који на овај начин трују Србију Министарству енергетике упутили смо питања:

Које фирме увозе концентрат бакра у Србију у последњих годину дана и да ли је истина да се у новој топионици у Бору, месецима топи концентрат који садржи живу, арсен, и радиоактивне елементе? Министар енергетике Александар Антић није нашао времена да нам одговори на ова питања нити да демантује чињеницу да град Бор трује радиоактивним елементима.

На питање да ли је истина да је Влада Србије заправо финансирала изградњу топионице државним новцем, а да она данас није у стању да рафинише борску руду, такође нисмо добили одговор. Нити је демантован навод да је цео пројекат плаћен 120 милиона евра више него што такве топионице коштају. Такође ни на питања колико је изградња топионице заправо коштала и која фирма сада управља топионицом у Бору, немамо званичан одговор из Министарства енергетике, али смо добили обећање да ће покушати да нам одговоре на сва питања, између осталог и оно: која је процедура када нека српска фирма жели да купи борски бакар?

А 1. Фрипорт и Рио Тинто чувају монопол

Околина борских рудника, а пре свега локација Борска река, богата је рудама, а то показују истраживања која је спровела америчка компанија Фрипорт. Ипак са експлоатацијом руде у овој области се није почело из разлога што ова компанија има довољно других налазишта у свету. Фрипорт је у два наврата продужавао експлоатациона права по четири године. Рио Тинто и Фрипорт су недавно усвојеним законом добили могућност да своја експлоатациона права продуже за још десет година.

Високо образовани бивши радник РТБ, каже да нема ниједног нормалног објашњења да се експлоатациона права поново дају Фрипорту, а не борским рудницима. Цела ситуација указује на чињеницу да Фрипорт, али и Рио Тинто на тај начин спречавају да неко други дође до налазишта која су они одавно истражили и на тај начин постижу да цена руде коју ваде на другим местима остане стабилна.

Један од саветника компаније Фрипорт је и бивши министар за економске односе са иностранством из Коштуничине Владе Милан Париводић.

пише: Вук Станић, Таблоид

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЛОПОВИ! За 47,7 км Фрушкогорског коридора кроз равницу платићемо БАСНОСЛОВНИХ 606 милиона евра!

5 (6) Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић у име Владе Србије и директор …

ОСТАВКА! Загорка Доловац је најодговорнија за системску криминализацију Србије, државног апарата и читавог друштва

5 (4) Након што је коначно извирила из вишегодишње медијске илегале обимним интервјуом објављеним у …

5 Коментара

  1. U zemlji Srbiji ,toliko puta videno, da nije potrebno komentarisati.Lopovluka na sve strane.

  2. Najviše je krala Slobina gamad. Na čelu sa Šainovićem. Stanje u RTB već više od 20 godina je užasna.

  3. I naravno, sve ce se kao i do sada samo gurnuti pod tepih

  4. A OVI PA SAD NEMAJU MERU NA ČELU SA VELIKIM VOĐOM

  5. Наши тзв. ,,ПОЛИТИЧАРИ“ тек сада виде колико је наша држава била богата. Сваким даном се крадуца и не могу да покраду.
    Зато поједини кукају на сав глас и моле грађане Србије да им укаже поново поверење ДА ДОКРАЈЧЕ ОНО ШТО СУ ЗАПОЧЕЛИ.
    Зато цех плаћа 652.482 пензионера. Наш велики вођа не попушта, сваким даном прича своју причу да народ боље живи. Аферим председниче.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend