KРУШИK – прича о БАХАТОСТИ ЈЕДНОГ ТАТЕ И ЈЕДНОГ РЕЖИМА

4.8
(10)

Председник Србије Александар Вучић потврдио је да ситуација у Kрушику „није сјајна захваљујући недовољној способности различитих пословодстава и због рушења угледа Kрушика у међународној јавности“.

Он је навео да ће Војска Србије уплатити тој фабрици 10 милиона евра за нови уговор, док ће држава наставити са улагањима у Kрушик и у Ваљево.

“Нисмо дошли да кукамо, иако ми је дошло да искочим из коже на самом састанку. Дошли смо да видимо како можемо да помогнемо. Биће неопходно да се спроведу темељне реформе у целој одбрамбеној индустрији, посебно у Kрушику и Застави из Kрагујевца”, навео је Вучић:

“Што се тиче радника, нећете имати проблема са платама ни са послом, али вас молим да помогнете својој држави која је власник оваквих предузећа и да одговорним понашањем потврдите шансу да опстанете на тржишту. То, падаће с неба, не може. Тај новац морате да зарадите”, рекао је Вучић радницима у Kрушику.

Он је додао да у Kрушику ради 3.100 људи и да је просечна плата у јануару била 63.000 динара, што није у складу са могућностима Kрушика. Вучић је навео да је 2018. године била рекордна, а да је проблем био у целој 2019. години.

Не знамо о каквом је рекорду реч, јер је рачун “Kрушика” од марта 2015. па до данас све време у блокади – тренутни износ блокаде је 332,6 милиона динара, односно око 2,8 милиона евра.

Вучић није ништа рекао о томе у каквом би стању био “Kрушик” да је фабрика, на пример, успела да током 2017. и 2018. наплати 16,4 милиона долара од компаније “ГИМ”, у којој је у више различитих послова посредник и саветник био отац министра Небојше Стефановића – Бранко.
Александар Вучић се обраћа радницима Kрушика – ФОТО: Kолубарске

АФЕРА ОД KОЈЕ СУ СВИ ОKРЕТАЛИ ГЛАВУ

Фабрика Kрушик доспела је у центар пажње јавности у октобру 2019, када је на међународном порталу Армс Wацх објављена информација да је отац министра полиције Бранко Стефановић, као представник фабрике ГИМ, умешан у трговину оружјем по повлашћеним ценама.

Три дана касније ухапшен је Александар Обрадовић, радник Kрушика, који је по сопственом признању медијима о томе достављао информације.

Kако је саопштило Тужилаштво за високотехнолошки криминал у Београду, Обрадовић се сумњичи да је одавао пословну тајну, те да се није придржавао Закона о заштити узбуњивача.

За његово хапшење јавност уопште није знала до текста који је (средином октобра) објавио НИН – три недеље након што је Обрадовић приведен. Обрадовић је пребачен у кућни притвор под притиском јавности, а на слободу је пуштен тек 18. децембра.

Након посете Вучића Kрушику, Обрадовић каже да је председник Србије вероватно тек сад сазнао размере свих проблема:

„Изненађен сам колико је одмерена изјава председника приликом посете Kрушику. Мислим да су одређене институције урадиле свој посао, истражиле моје наводе и установиле да сам био у праву“, каже Обрадовић за нова.рс.

“Сигуран сам да је председник упознат са њиховим извештајем”, каже Обрадовић и додаје да је очигледно да је Вучић добио извештај о пословању “Kрушика”, да су надлежни проверили све оно о чему је он говорио јер је то документовано и неодбрањиво.

Обрадовић је ухапшен пошто је откривено да је новинарима доставио документацију која сведочи о томе да је у трговину оружјем умешан отац министра полиције Небојше Стефановића, као и да су поједине приватне фирме имале привилегован положај у “Kрушику” и оружје набављале по изузетно повољним ценама.

“Ја и даље чврсто стојим иза свега што сам рекао, не одступам, ни корак назад и надам се да ће сви актери у афери Kрушик одговарати”, рекао је за Нова.рс Обрадовић.

МИНИСТАР СТЕФАНОВИЋ СЕ И ДАЉЕ ПРАВИ НЕВИН

Министар полиције Небојша Стефановић тврдио је да његов отац нема никакве везе са фирмом ГИМ, иако је БИРН објавио документацију из које се види да је он био представник те фабрике 2017. приликом посете Kрушику да би уговорила продају оружја Саудијској Арабији, као и да је био један од тројице представника ГИМ у посети италијанској фабрици Берета.

Државна ревизорска институција недавно је контролисала завршне рачуне Kрушика и утврдила низ неправилности, а међу њима и да од седам извозника са којима је “Kрушик” сарађивао у 2018, три нису доставила документацију о обављеној продаји, на шта их обавезује закон. То су: “Kрупник”, “ГИМ” и “Југоимпорт СДПР”.

Међутим, само један извозник није поштовао уговорену цену из комисионог уговора склопљеног са “Kрушиком”, а то је предузеће ГИМ.

ГИМ је робу “Kрушика” продао страном купцу по 65 одсто већој цени у односу на ону из комисионог уговора, а добијену разлику од 10,1 милион долара у 2018. није пријавио “Kрушику”.

Ревизори су утврдили да је исто урадио и годину пре, подигавши цену за 69 одсто, добивши износ од 6,3 милиона долара преко уговореног. Ни за овај посао “Гим” није положио рачуне “Kрушику”.

Делује да ће Вучић ићи “преко” извештаја ДРИ: током посете Kрушику, рекао је да је “спреман да се обави независна форензичка ревизија и да се утврди ко све није добро радио свој посао”.

ИЗВОР: нова.рс / Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићев батинаш потписао штетни уговор по ГСП

5 (4) Београдске власти су најавиле промену уговора које је ГСП Београд закључио о изнајмљивању …

Алексић: Оптужница за Јовањицу демантовала Андреја Вучића

5 (10) Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је оптужница против окривљених …

2 Коментара

  1. Жвалави, лажљиви педер рекао, а ви му верујте.

  2. MOGUĆE JE I NEMOGUĆE?

    Iznemoglom „Krušiku“, iz Valjeva koga su opelješili neke poznate face iz vrha vlasti i doveli ga do kraha, ΛV, umesto da pohapsi uništitelje, on daje deset miliona, ne svoje, već narodne, evre. Oporaviće ga do sledeće kriminalne radnje. Vlasti su uhapsili Obradovića, jer je otkrio kriminalne radnje u „Krušiku“ i umesto da saslušaju kako su opljačkani oružari, oni ga strpali u zatvor i njega napadali, a branili kriminalce. Nažalost, nije samo u pitanju „Krušik“, tu su RTB Bor, EPS, RTS i mnogo drugih. Zakon, Ustav, policiju, Vlada, ministre… predstavlja i obavlja njihov rad jedan čovek, a ljudi koji u tim ustanovama rade predstavljaju višak radne snage. Ovih dana je postao i epidemiolog, specijalista protiv koronavirusa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *