Kувари и собарице одлазе из Србије због дупло већих плата
Maid with housekeeping cart

Kувари и собарице одлазе из Србије због дупло већих плата

0
(0)

У потрази за боље плаћеним послом из Србије ће се до краја године иселити између две и три хиљаде кувара и собарица, с много искуства у својим пословима.

Они ће углавном отићи у Хрватску, Словенију, Немачку, Аустрију јер им те земље дају олакшице за стицање радне и боравишне дозволе.

Знатно веће зараде се подразумевају.

Посебно ће се, како пише Политика, усрећити кувари, који у иностранству могу да зараде чак и до три пута више од овдашњих кулинарских мајстора.

Kако истиче Георги Генов, директор Удружења хотелијера и рсторатера Хорес, у Србији има око 750.000 столица и то у кафићима, ресторанима, хотелима…Због тога је српском тржишту потребно још најмање око 2.000 кувара, тако да ако се у земљи не поправе пословни амбијент и услови рада у угоститељству, уколико се не повећају плате у овом сектору, српски туризам неће моћи брзо да се опорави.

„Процењено је да у угоститељству засад ради око 40.000 људи различитог профила,а међу њима су и кувари и собарице. просечна зарада у сектору хране и пића је 31.000 динара, а у хотелима 41.000. Kонобари, рецимо, живе од плате, али и од бакшиша. За разлику од њих кувари не живе од напојнице, а када оду у иностранство за свој рад су знатно више плаћени. Зато углавном и одлазе“, истиче Генов.

Драгољуб Рајић, из Мреже за пословну подршку, каже да у Србији сезонски радник може месечно да заради око 350 евра, док у Хрватској, која вапи за радном снагу, за те исте послове добијају у просеку од 600 до 800 евра, а кувари и знатно више..

„Собарице су тамо мање плаћене и примају око 500 до 600 евра месечно, али оне уз то дибијају и плаћен смештај, па могу да с еврате у Србију са уштеђевином, за разлику од собарица код нас“, каже он.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ако Рио Тинто отвори рудник прети нам тровање арсеником и изумирање Србије (видео)

Ако Рио Тинто отвори рудник прети нам тровање арсеником и изумирање Србије (видео)

5 (4) Долазак компаније Рио Тинто на наше просторе и отварање рудника јадарита у близини …

Мирослав Алексић: Србијом данас влада и управља мафијашка хоботница (видео)

Мирослав Алексић: Србијом данас влада и управља мафијашка хоботница (видео)

5 (1) Када нема демократског амбијента у коме се разговара о политикама и људима, озбиљним …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend