Kувари и собарице одлазе из Србије због дупло већих плата
Maid with housekeeping cart

Kувари и собарице одлазе из Србије због дупло већих плата

0
(0)

У потрази за боље плаћеним послом из Србије ће се до краја године иселити између две и три хиљаде кувара и собарица, с много искуства у својим пословима.

Они ће углавном отићи у Хрватску, Словенију, Немачку, Аустрију јер им те земље дају олакшице за стицање радне и боравишне дозволе.

Знатно веће зараде се подразумевају.

Посебно ће се, како пише Политика, усрећити кувари, који у иностранству могу да зараде чак и до три пута више од овдашњих кулинарских мајстора.

Kако истиче Георги Генов, директор Удружења хотелијера и рсторатера Хорес, у Србији има око 750.000 столица и то у кафићима, ресторанима, хотелима…Због тога је српском тржишту потребно још најмање око 2.000 кувара, тако да ако се у земљи не поправе пословни амбијент и услови рада у угоститељству, уколико се не повећају плате у овом сектору, српски туризам неће моћи брзо да се опорави.

„Процењено је да у угоститељству засад ради око 40.000 људи различитог профила,а међу њима су и кувари и собарице. просечна зарада у сектору хране и пића је 31.000 динара, а у хотелима 41.000. Kонобари, рецимо, живе од плате, али и од бакшиша. За разлику од њих кувари не живе од напојнице, а када оду у иностранство за свој рад су знатно више плаћени. Зато углавном и одлазе“, истиче Генов.

Драгољуб Рајић, из Мреже за пословну подршку, каже да у Србији сезонски радник може месечно да заради око 350 евра, док у Хрватској, која вапи за радном снагу, за те исте послове добијају у просеку од 600 до 800 евра, а кувари и знатно више..

„Собарице су тамо мање плаћене и примају око 500 до 600 евра месечно, али оне уз то дибијају и плаћен смештај, па могу да с еврате у Србију са уштеђевином, за разлику од собарица код нас“, каже он.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Какав црни душевни вихор, Вучић је прско као лицна!

Какав црни душевни вихор, Вучић је прско као лицна!

3.4 (5) Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је јучерашњи телевизијски наступ …

Отварање израелске амбасаде у Приштини нанеће веома озбиљну и дугорочну штету односима Израела и Србије

Отварање израелске амбасаде у Приштини нанеће веома озбиљну и дугорочну штету односима Израела и Србије

3.7 (3) Србија данас коментар: Отварање израелске амбасаде у Приштини нанеће веома озбиљну и дугорочну …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend