Лајковчани ни ове године неће добити затворени базен

5
(1)

Затворени базен у Лајковцу, на којем се завршетак радова одлаже већ девети пут и чија цена је до сада достигла 3,3 милиона евра, није отворен ни 17. септембра, како је то последњи пут обећало општинско руководство. На дан када је базен требало да буде отворен, општинска управа Лајковца расписала је нову јавну набавку за изградњу котларнице без које базен не може да почне да ради.

Реч је о трећем поступку јавне набавке за овај посао, пошто је претходни, како је Пиштаљка већ писала, обустављен у августу јер је општинска управа у конкурсној документацији направила грешке због којих ниједан од четири понуђача која су се јавила на овај позив није могао да достави адекватну понуду. Први тендер за овај посао је пропао у марту ове године јер се на њега нико није јавио.

Према подацима до којих је дошла Пиштаљка, мале су шансе да радови на базену буду завршени до краја године. Базен је требало да буде изграђен још 2017. године, а Пиштаљка је више пута писала о пробијањима рокова и нелогичностима које су пратиле изградњу.

Овога пута базен није отворен јер није изграђена котларница неопходна за његово функционисање. Kако се наводи у конкурсној документацији, отварање приспелих понуда за нову јавну набавку биће 21. октобра, након чега тече рок од десет дана у ком комисија мора да донесе одлуку о томе ко ће градити котларницу. Уколико општинари трећи пут буду успешни у спровођењу поступка јавне набавке и изаберу понуђача, он има три месеца да заврши радове на котларници. Ако се узму у обзир сви ови рокови, проста рачуница показује да су мале шансе да грађани Лајковца у овој години добију затворени базен.

Овај посао, према ономе што пише у конкурсној документацији, подразумева изградњу постројења за централно грејање, изградњу топлане и машинске инсталатерске радове. Иако нигде у документацији није наведена процењена вредност посла, из одлуке о обустави јавне набавке из августа може се видети да је општинска управа тада тај посао проценила на 30 милиона динара без урачунатог ПДВ-а. Према ранијим наводима челника општине, ове радове финансира Електропривреда Србије.

Представници општине нису одговорили на позиве и питања Пиштаљке да објасне зашто радови касне, када ће бити готови и да ли ће неко одговарати звог силних пробијања рокова.

Повереник опозиционе Демократске странке за Лајковац Горан Ранковић каже за Пиштаљку да базен још није урађен, а да кредит од два милиона евра, који је узет за ту намену од банке Хипо Алпе-Адриа крајем 2015. године увелико оптерећује општински буџет. Демократска странка, која има три одборника у скупштини општине, покушавала је, како тврди Ранковић, више пута да у локалној скупштини иницира причу о овој теми, али никад није дошло до озбиљне расправе. Према његовим речима, у скупштини од 35 одборника, поред демократа опозиција су и три одборника ДСС-а, док, како наводи Ранковић, за радикале и социјалисте никад се не зна да ли су власт или опозиција. „Генерално у малим срединама тешко је да иницирате расправу о одговорности владајуће коалиције. Некад не знате ко је све опозиција, одборници врло често прелећу у владајућу коалицију“, објашњава Ранковић. Он потврђује да је и садашњи председник општине Андрија Живковић (на слици), који је на тој функцији као представник Српске напредне странке, био раније члан ДС-а.

Подсећамо, Скуштина општине Лајковац одлучила је да изгради затворени базен иако, како сами признају, у појединим деловима општине годинама постоје проблеми са редовним снабдевањем водом.

Да Вас подсетимо: Права истина о операцији „Омча“
Јелена Булајић
Извор: пиштаљка.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Издајника огрезлог у тешке облике криминала и треба прислушкивати! Даће Бог и да га хапсе због издаје, криминала и корупције!

4.2 (10) ПОКРЕНУТА је опсежна и детаљна истрага о томе ко је, по чијем налогу …

Државни вакцинатор Кон би сада да вакцинише преко три милиона Србаља, од ђутуре провизија 4.485.000 €

4 (5) Србија данас: Државни вакцинатор Предраг Кон би да вакцинише преко три милиона Србаља …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend