fbpx

Нишавска регата са рекордним бројем учесника, завеслали и Холанђани (видео)

0
(0)

Уз много смеха, веселог расположења, по неко превртање чамаца и испадање посаде, али без последица, а све „зачињено“ са мало такмичарског духа, протекла је овогодишња Нишавска регата. Ова, 22. по реду манифастација рекордна је, кажу организатори, по броју учесника, јер је било преко 30 пловила, а о њеном значају говори и то што је било гостију и из Холандије, Русије и Бугарске.

Наравно, било је доста рекреативаца, који су редовни учесници регате и, како сами кажу, једва чекају ову манифестацију сваке године. Одазвао се овог пута и Рафтинг савез Србије, који је својим чамцима и веслачима значајно допринео бројности, војска, рониоци, те Српско-руски хуманитарни центар. Од Просека до Врежинског базена се веслало рекреативно, а одатле до центра Регата добила и такмичарски карактер.

Ми смо увек спремни за посао, али се надамо да неће бити потребе за тим, да ће све проћи добро и да неће бити потребе за спашавањем – поручили су у Српско-руском хуманитарном центру пре поласка на Регату.

Има ту и породица, каже председник Сафари клуба Власта Станојевић, па се на чамцима готово сваке године могу видети и веома мала деца, која су ту са својим родитељима. Сама идеја Регате, још када је основана пре више од две деценије, била је да на њој учествују грађани Ниша и околине и да се ту пре свега опусте. Међутим, временом је прерасла у много више. Од раног јутра обала Нишаве у Просеку била је пуна људи, који су проверавали опрему и са нестрпљењем чекали почетак Регате.

Наш циљ је био да промовишемо нашу реку и наше потенцијале, Нишава даје могућности за такве активности. Иако је било тешко време, одржала се 22 године и чини ми се да је ово сада неки зенит манифестације. Мислим да је то то што је планирано пре 22 године – прича Станојевић.

Сви су се окупили код моста у селу Просек надомак Ниша, одакле је и почео рекреативни део Регате. На самом почетку све је чекала препрека, јер је камење било велико, а Нишава плитка. Ипак и ово искушење, али и она која се уследила, у виду грана, камења, слапова, уских и плитких делова реке ова шаренолика флота прошла је без губитака, ако се изузме по које весло, папуча или пиво.

Ипак, судећи по песми, вриски и смеху, који су најгласније одјекивали управо код опаснијих делова, они су били и најзанимљивији учесницима.

Комплетни утисци учесника могу се свести на то да је Регата прелеп доживљај, који би свако требало да искуси макар једном, мада су такви ретки, јер се већина „навуче“, те се враћа и наредних година.


„Нешић електроникс“ предао трон Београђанима

Јача конкуренција него икада учинила је своје, па је у такмичарском делу међу првих пет екипа била само једна нишка. Реч је о Нешић електрониксу, тиму који је највећи пахар освајао последње три године, али су сада морали да га предају екипи Лиман из Земуна.

Није победа Београђана била изненађење, с обзиром на то да је била сачињена од прекаљених веслача, на челу са председником Рафтинг савеза Србије Борисом Пурјаковим.Највећи пехар отишао у Београд.

Ово смо ми мало старији доказали да се нешто може добити и на технику. Техника веслања је битна колико и снага. Потребно је мало искуства и мало вежбе – објашњава у чему је „тајна“ Пурјаков.

Иза њих је стазу, која је водила од Врежинског базена, па до амфитеатра на нишавском Кеју, завршила екипа Авантура 4×4 из Панчева.


Сићевачка клисура потенцијал за један од највећих рафтинг центара у Србији

Нишавска регата још једном је покренула тему потенцијала Сићевачке клисуре, када је реч о рафтингу. Све је популарнији овај спорт у Србији, а могућности су малтене на сваком кораку. Тако и Ниш има велики потенцијал, посебно када је реч о Сићевачкој клисури, прича Борис Пурјаков, али је потребно интересовање градске власти, како би од њега настало и нешто много више. „Нишава је лепа и изазовна река“

Ми можемо рећи са сигурношћу да у наредним годинама, ако буде жеље и воље пре свега власти у Нишу, да се направи један рафтинг центар који припремамо већ деценију. Та идеја је изнета још 2009. године и ја бих био јако срећан ако би се тај рафтинг центар и направио. Рафтинг савез Србије је спреман да све што треба уради – рекао је Пурјаков.

Он каже и да већ имају замисао где би могао да се направи рафтинг центар, те да би ту могли да се обучавају водичи, да се организује туристичко спуштање чамцима, али и да би Нишава у овом делу могла да постане домаћин и међународним такмичењима.

Јужне вести

фото: Вања Кесер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Огорчен порезом: И Турцима се плаћало и комунистима, али напредњаци нас одраше!

0 (0) Ниш — Парцела од 17,5 ари у Селу Суповац крај Ниша Сашу Стојановића …

Ниш: Нови рачуни за грејање шокирали грађане, Топлана негира поскупљење

0 (0) Ниш — Децембарски рачуни за грејање у Нишу непријатно су изненадили већину корисника …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *