fbpx

Лопови на власти на јавним набавкама годишње украду 600 милиона евра!

0
(0)

Директор Управе за јавне набавке Предраг Јовановић навео је да постоје велики притисци да се поједине установе изузму од примене новог Закона о јавним набавкама, али закон мора да буде једнак за све

Корупција у јавним набавкама прозводи губитке од 600 милиона евра годишње из буџета Србије, упозорава директор Управе за јавне набавке Предраг Јовановић.

Гостујући на РТС-у, Јовановић је изјавио да постоје велики притисци да се поједине установе изузму од примене новог Закона о јавним набавкама, али закон мора да буде једнак за све.

– У првих месец и по дана примене новог Закона о јавним набавкама, апотекарске установе су га дочекале неспремне и десиле су се несташице лекова, због чега је морала да се одобри набавка лекова по хитном поступку у вредности од 2,2 милијарде динара – рекао је Јовановић.

Он је истакао да је то био изнуђени потез и чак покушај уцене апотекарских установа, али је било важно нормализовати тржиште лекова.

– Све одредбе у Закону о јавним набавкама постоје већ 10 година, јер је претходни закон донет 2004. године, али се нису стриктно примењивале и зато је било много случајева корупције. Све јавне набавке, и мале и велике вредности, биће објављене на порталу Управе за јавне набавке – рекао је Јовановић.

Одговарајући на питање зашто Управа за јавне набавке није реаговала и спречила неправилности и злоупотребе у јавним набавкама, Јовановић је рекао да Управа имала надлежност да региструје такве случеве и да укаже на злоупотребе, али је ингеренцију да то спречи и кажњава имало Министарство финансија.

 

РТС, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Васко Васовић, кандидат за директора РТС-a: РТС ће да пукне као експрес лонац

4.7 (15) Kонкурс за генералног директора Радио-телевизије Србије је најобичнија фарса. Сад се ближи тренутак …

Вукадиновић: Политички и друштвени Титаник, вртимо се у круг и идемо ка санти (ВИДЕО)

0 (0) Дијалога власти и опозиције о изборним условима више се нико не сећа, то …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *