Максимум инфлације крајем марта

0
(0)

Београд — Експерти Хyпо Алпе Адриа банке оцењују да и у преосталом периоду првог квартала 2013. постоји простор за додатно повећање референтне каматне стопе НБС.

Хипо банка се огласила поводом данашње одлуке НБС о повећању РЕПО стопе за 25 базних поена на 11,50 одсто.

НБС је повећала РЕПО стопу за 25 базних поена на 11,50 одсто на јануарској седници Извршног одбора, што је четврто повећање за редом. 

Образложење НБС-а за ову одлуку почива на потреби да се сузбију инфлаторни притисци, будући да је инфлација на нивоу 2012. достигла 12,2 одсто (и тако премашила горњу границу циљаног коридора НБС за 6,7 процентних поена), а да се у предстојећем периоду може очекивати наставак убрзања раста цена, наводи се у анализи Хyпо банке. 

Након интензивне инфлације у периоду измедју маја и октобра (када је месечни раст цена у просеку износио 1,6 одсто), у новембру је забележена нулта стопа раста цена, а у децембру дефлација од 0,4 посто на месечном нивоу. 

На оваква кретања крајем 2012. је, према истом извору, највероватније утицао пад домаће тражње (само у новембру је дошло до пада промета у трговини на мало од 10,6 одсто медјугодишње у сталним ценама). 

У предстојећем периоду се може очекивати убрзање инфлације, и то највише услед повећања неких регулисаних цена, те би инфлација на крају првог квартала 2013. могла достићи максимум у овој години од око 13,5 одсто медјугодишње. Након тога могуће је, услед слабе домаће тражње, постепено успоравање инфлације на око седам одсто на нивоу 2013. године. 

Данашња одлука НБС шаље сигнал о наставку циклуса пооштравања монетарне политике, који је започет у јуну 2012, а у току кога је дошло до укупних повећања РЕПО стопе од два процентна поена. У остатку првог квартала 2013. постоји простор за додатна повећања РЕПО стопе од укупно око 25-50 базних поена, у складу са кретањем инфлације.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

УДАР ДРЖАВЕ НА ДИЈАСПОРУ: Велики порези за све који примају новац из иностранства, хиљаде људи стрепи за своја радна места

4.4 (42) Међу онима који ће се наћи на удару су запослени у бројним транспортним …

НБС прави регистар свих који шаљу или примају новац из иностранства

4 (4) Београд — Банке и финансијске институције до 15. јуна морају да доставе Народној …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend