fbpx

Мали наместио посао свом ментору, трошкове од 2 МИЛИОНА платила Kонтрола летења!

0
(0)

Kонтрола летења Србије и Црне Горе (СМАТСА) платила је 2.000.000 динара професору ФОН-а др Ондреју Јашки, који је био ментор на докторату министра финансија Синише Малог, и његовим сарадницима за израду плана систематизације запослених те државне компаније.

Иако СМАТСА има своју кадровску службу која би требало да обавља овакав посао, руководство Kонтроле летења одлучило је да ангажује стручњака са ФОН-а и још четири сарадника, како сазнаје Данас, за потребе израде нове организационе шеме запослених у компанији, и то без посебног одобрења Надзорног одбора.

На Факултету организационих наука Јашко предаје на катедри за организацију пословних система, што га свакако чини квалификованим за овакву врсту систематизације, али контроверзе се јављају због захтева 330 универзитетских професора за етичком поступком против Јашке због потписа на докторату за који се сумњичи да је плагиран.

Из управе СМАТСА су за Данас потврдили ову информацију уз образложење да у пословној одлуци о ангажовању Јашке нема ничега спорног.

– Јашко Ондреј јесте један од ангажованих професора који су учествовали у изради предлога нових аката о организацији и систематизацији послова у СМАТСА доо, он је ангажован зато што се ради о послу изузетне обимности и сложености, који је ефикасно реализован у врло кратком року (за непуна три месеца у односу на око 18 месеци колико је тај посао трајао у фирми 2014. године), навели су из ове компаније.

Они су објаснили и да је ово посао који је у надлежности директора СМАТСА и да сходно Закону о раду и оснивачком акту компаније то не захтева посебно одобрење Надзорног одбора, али да су органи управљања СМАТСА доо свакако упознати са радом на новим актима о организацији и систематизацији послова.

Из СМАТСА су навели да и да милионска цена овог посла о којој је Данас имао сазнања није цифра која је исплаћена само професору већ укупан износ који је подељен између њега и сарадника који су такође радили на изради шеме.

„Не, накнада да за рад професору Ондреју Јашку је вишеструко нижа од наведеног износа. Цифра са којом баратате се приближно односи на целокупан посао и већи број ангажованих сарадника“, тврде они, уз појашњење да за наведене услуге није расписана јавна набавка јер Закон о јавним набавкама „изричито прописује да се исти не примењује на рад ван радног односа“.

Наша редакција тражила је и од Јошке (на слици испод) коментар о овој сарадњи, али одговор нисмо добили.

Захтев Универзитету за етичким поступком против Јошке

Јошка се није одазвао ни ранијим позивима Данаса да говори о докторској дисертацији Синише Малог, сада министра финансија а тада градоначелника Београда. Јашко је, наиме, потписан као ментор на спорној дисертацији Малог. О сумњама да је овај докторат плагијат писало се још 2014. године и од тада се афера није разрешила. Почетком прошле године, група академика и универзитетских професора предала је ректорату Универзитета у Београду захтев да се Малом због плагијата не додели титула доктора. Више од 330 њих потписало је захтев да се пред Одбором за професионалну етику покрене поступак против ментора Ондреја Јашке и чланова комисије пред којима је Мали бранио докторску дисертацију.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

РЕЖИМСКИ КАРТЕЛ: 20 директора највећих државних предузећа постављено без конкурса

5 (3) Уместо да их бира на конкурсу, чак 20 директора највећих државних предузећа Влада …

Покренут поступак за смену директора школе због злоупотребе деце у СНС кампањи

5 (3) Директор Основне школе „Вук Kараџић“ у Поточцу, Радиша Јовичић, како се види на …

Један коментар

  1. Pazi da vam se ne odazivu mutavi mutanti i ovaj kilavi kepec dupelizac, pljackas i bitanga!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *