Месо мора да поскупи

Месо мора да поскупи

Последица овогодишње суше биће скупа сточна храна због чега прети трајно мањи сточни фонд Србије и “папрене” цене меса и месних прерађевина. Понуда меса је већ доста оскуднија

ПРОИЗВОЂАЧИ и прерађивачи меса у Србији засад обећавају само – поскупљења. Понуда меса је, како кажу, све оскуднија, цене “живе ваге” расту, па је неминовно да и они коригују ценовнике и то за – петину. Последица овогодишње суше биће скупа сточна храна због чега прети трајно мањи сточни фонд Србије и “папрене” шницле наредних година. На несташицу сировина ових дана се не жале само велики системи.

Индустрији меса “Матијевић” из Новог Сада, како каже директор аграра те компаније Зоран Матијевић, свакодневено недостаје од 300 до 400 свиња. Уобичајене дневне потребе овог произвођача су око 1.000 комада свиња.

ДРЖАВА ДА ПОМОГНЕ ДРЖАВА би требало да притекне у помоћ што пре, сматра Момир Јовановић, доскорашњи председник групације месне индустрије у Привредној комори Србије. – Неопходно је ангажовати државне ресурсе и директно финансијски подржати све сточаре, како мале тако и велике, регистрована и нерегистрована газдинства – сматра Јовановић. – Због сличне ситуације на тржиштима у окружењу и шире требало би очекивати поскупљења сточне хране, живе стоке и меса бар две године. Требало би већ деловати преко Робних резерви.

– Суша је проузроковала недостатк и поскупљење сточне хране, а у бољем положају су само одгајивачи који сами производе кукуруз и другу храну за стоку – сматра Матијевић. – Има, међутим, и оних који су бојећи се да неће моћи да отхране планирани број товљеника принуђени да продају прасиће за клање. То је додатна опасност за очување сточног фонда.

 Да је понуда товљеника значајно смањена потврђује и власник новосадске месаре “Штранд” Душан Савкић. Зато је и цена порасла. Са 195 динара по килограму “живе ваге”, прошле недеље килограм је “скочио” на 205, а идуће ће бити 210 динара. Килограм свињског бута у продавницама, макар новосадским, би тако могао да кошта 620, па и 630 динара.

За разлику од војвођанских произвођача и прерађивача меса, месна индустрија “Јухор” из Јагодине не осећа несташицу сировина. Кључни разлог је то што сами себи обезбеђују сировину.

– “Јухор” је део “Делта Аграра”, има своје фарме свиња и јунади и заокружен циклус производње – каже Невена Симић, саветник генералног директора “Јухора”. – Фарме потпуно задовољавају наше потребе.

Новости

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучићев "економски тигар": На ивици сиромаштва живи 3 МИЛИОНА ЉУДИ!

Вучићев “економски тигар”: На ивици сиромаштва живи 3 МИЛИОНА ЉУДИ!

“Инфлација је сада 5,4 одсто, цене хране и енергената су отишле горе. То значи да …

Евростат: Инфлација у еврозони највиша у последњих 13 година

Евростат: Инфлација у еврозони највиша у последњих 13 година

Инфлација у еврозони достигла је у октобру 4,1 посто на годишњем нивоу, достигавши нови највиши …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *