Србија

У клупама 1.000 првака мање

У Србији се сваке наредне године у основну школу уписује све мање деце, најгоре у мањим градовима. Број ученика који полазе у први разред последње деценије опао за најмање 10.000

У ШКОЛСКЕ клупе у Србији првог септембра ће сести око 73.000 ђака, што је око хиљаду мање него прошле године. Број првака се смањује већ годинама, а њихов број за деценију опао је за најмање 10.000! Осека у броју деце највидљивија је у мањим градовима, а због малог броја ђака на издисају је неколико хиљада одељења у сеоским школама.

Велика школа која нестане сваке године само је један од показатеља беле куге која деценијама коси Србију. У први разред 2000. године, примера ради, ступило је више од 85.000 деце, док тај број последњих година не прелази 75.000. Неславни рекорд забележен је септембра 2006. када је први пут зазвонило за тек 69.000 ђака.

Да ће у клупе сести око 73.000 нових школараца показује и чињеница да је 2005. године, када су рођена деца која овог септембра полазе у основну школу, на свет дошло 72.180 деце. Коначни број првака добија се сабирањем са децом која су рођена током прва три месеца 2006. године, која ће у клупама бити придружена нешто старијим другарима.

УСКОРО И СТРАТЕГИЈА СТРАТЕГИЈУ образовања Влада Србије усвојиће у септембру – најавио је министар Жарко Обрадовић. Он каже и да не постоји обавеза њеног разматрања у Скупштини. – Информисаћемо о томе надлежне скупштинске одборе, који ће отворити расправу. Скупштина би требало да буде упозната са садржином стратегије. Чим је формирана нова влада формално сам потписао тај документ и проследио га другим министарствима на разматрање – објашњава Обрадовић.

Да ће ове године сигурно бити мање првака указује и министар просвете и науке Жарко Обрадовић. Он напомиње да је без обзира на то за почетак школске године – све спремно.

– Министарство је за сваки случај припремило 75.000 комплета уџбеника, иако очекујем да ће у школу кренути око 2.000 мање ђака – каже Обрадовић. – Пракса је таква да је број првака увек већи него што то покаже статистика. Издавачи и сви остали су све урадили на време тако да ће ђаци сва четири разреда основне школе која су обухваћена пројектом бесплатних уџбеника, књиге добити на време.

Уџбенике које обезбеђује држава, готово је извесно, неће ни отворити најмање 3.000 деце стасале за наставу. На толико упућује статистика малишана који, упркос законској обавези, не крену у први разред. Њихови, и родитељи свих ученика који школу напусте пре мале матуре, ризикују да плате казне од 5.000 до 25.000 динара.

Помак је последњих година, ипак, направљен међу ромском популацијом, традиционално ненаклоњеној школовању. На благи скок у укупном броју уписаних првака утиче за око 10 одсто већи број Рома првака, колико их се последње две године уписује у први разред.

Најмање деце кренуће на наставу у Војводини и источној Србији. Све школе добиле су упутство од Министарства просвете и науке како да реорганизују одељења, јер у једној учионици не би смело да буде мање од 15 ђака, нити би смело да их је више од 34. За одељења са мање од 15 ученика мора да постоји сагласност Министарства просвете, која се најчешће дају сеоским школама.

САСТАНАК МИНИСТРА И СИНДИКАТА

ЗА ПОЧЕТАК школске године, поред првака и ученика осталих разреда, припрема се и Министартво просвете. За среду је планиран састанак министра са синдикатима просвете и науке. На њему ће под лупу бити стављен новчаник просветара, а позвани су и представници Министарства финансија. Тема разговора је упознавање са економском ситуацијом и тражење начина да се побољша материјални положај запослених у школству.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!